Edebiyatın zenginleşerek serüvenine devam edebilmesi için yapılacak çok şey var. Bana kalırsa, yapılacaklar arasında en önemli şeylerden biri, ilk kitaplarını okurların beğenisine sunan yazarları takip etmek. 2017 yılı, bu anlamda Türkçe edebiyat için hayli verimli ve çoksesli geçti, birçok yazar ilk kitaplarını yayımlamanın heyecanını yaşadı. Bu yazı vesilesiyle, bu ilk kitapları yeniden hatırlamak ve okurlara anımsatmak istedik.
Bu seneki ilk kitapların edebiyat dergileri tezgâhında pişen yazarların kitapları olması dikkat çekici. Listeye dahil etmediğim, gözümden kaçan kitaplar olmuşsa affola. İyi okumalar!
1. Elemge – Canan Akyüz
- ROMAN – Dedalus Kitap
Elemge, karakterlerin acılarla ve hayattan çaldıkları kısa, güzel anlarla birbirine dolandığı bir ilk roman. Görmezden geldiğimiz ama hayatın içerisinde olan seks işçileri, serseriler ve günaha bulanmışların dibe batmış yaşamlarını, duru bir sertlikle anlatıyor Canan Akyüz.
2. Kırgın Anlatıcı – Caner Almaz
- ÖYKÜ – Alakarga Yayınları
Caner Almaz, uzun yıllar fanzin ve dergilerde öyküleriyle okuru, ilk kitabı Kırgın Anlatıcı’ya hazırladı, diyebiliriz. Gündelik hayat, içerisinde bin bir hikâye barındırıyor ancak bu hikâyeler, onların izini süren ve onları bir araya getirerek dili ve üslubuyla var eden yazarın kaleminin büyüsüyle edebiyata dahil olabiliyor.
3. Durun Yanlış Anladınız – Bülent Ayyıldız
- ÖYKÜ – İz Yayıncılık
Bülent Ayyıldız da edebiyat dergilerinde yer alan öyküleriyle okura selam etmiş yazarlardan. Durun Yanlış Anladınız, tekinsiz ve ne yapacağı kestirilemeyen karakterleri barındırıyor. Öyküler bolca tarihi bilgi de içeriyor: dolayısıyla bildikleriniz ve öğrendikleriniz öykülerin lezzetini artırabilir.
4. Cennetin Kenar Mahallesi – Bünyamin Bozkuş
- ÖYKÜ – Alakarga Yayınları
Cennetin Kenar Mahallesi, okuru, Galata’nın güvenli sokaklarından uzaklaştırıyor ve resmin görünmeyen yüzünü anlatıyor. Mahalledeki esnafın da sanatçının da evsizin de yaşantısı ‘zaman’ kavramı üzerine düşündürüyor.
5. Mevsim Yas – Mehtap Ceyran
- ROMAN – Sel Yayıncılık
Mevsim Yas, Batman’ın sessizliğe ve ümitsizliğe terk edildiği doksanlı yıllarda bölgede yaşanan olayları temele alıyor. Ceyran, bu ilk romanında, yıllardır birileri tarafından dinlenilmeyi bekleyen yaşanmışlıkları konu ediniyor.
6. Onu da Sonra Anlatırım – Okan Çil
- ÖYKÜ – Dedalus Kitap
Onu da Sonra Anlatırım, konu edindikleri ve yazarın dili kullanımıyla kendine has bir yer edinecek gibi görünüyor. Absürd; dilde, üslupta ve hatta kitabın tamamında ön planda. Alışılmamış biçim çalışmaları da yeniliklere açık olan okurun hayli ilgisini çekebilir.
7. Gerisi Pek Mühim Değil – Onur Güzeldiyar
- ROMAN – İthaki Yayınları
Gerisi Pek Mühim Değil’deki Kara, Hırsız ve Kadife arkadaşlığın, vefanın, umutsuzluğun ve konuşulamayanların eşlik ettiği, İzmir’de geçen bir birlikte büyüme hikâyesinin kahramanları. Güzeldiyar ilk romanında, Nietzsche’nin üst insanı araması gibi, ‘iyi insan’ olmanın imkanını sorguluyor.
8. Maveraünnehir Nereye Dökülür? – Engin Barış Kalkan
- ÖYKÜ – İletişim Yayınları
İsmini, Ece Ayhan’ın Meçhul Öğrenci Anıtı isimli şiirinden alan Maveraünnehir Nereye Dökülür, Kalkan’ın ilk öykü kitabı. Her bir öykünün anlattığı başka: yazar, okura, bütünün parçadan farklı bir toplam olduğunu belletmek istercesine, olanca ahenkli bir dille yazıyor öykülerini.
9. Kaplumbağaların Ölümü – Fatma Nur Kaptanoğlu
- ÖYKÜ – Raskol’un Baltası Yayınevi
Fatma Nur Kaptanoğlu, edebiyat dergisi okurlarının öykülerine aşina olduğu bir yazar. Kaplumbağaların Ölümü’nde gündelik hikâyeleri, yaşıyor olmanın ağırlığını hissettirerek anlatıyor. Bu altı öykü, anlatmasını bilenler için hiçbir şeyin sıradan olmadığını bir kez daha hatırlatıyor.
10. Yarım Kalan Bazı Aşklar – Ece Karaağaç
- ROMAN – Alakarga Yayınları
Yarım Kalan Bazı Aşklar, az sayıda karakterin etrafında gelişen derin meseleleri temele alıyor. Bu ilk romanında Karaağaç, mutlu sona varmayan, buruk ancak öğretici bir anlatıyla okuru selamlıyor.
11. Gündönümü – Kerim Özcan
- ROMAN – İletişim Yayınları
Yazar Özcan, edebiyata bir misyon biçmese de toplumsal bağlardan ve kurallardan sıyrılarak, anlatmak istediklerini okura edebiyat aracılığıyla ulaştırıyor. Gündönümü, anlam arayışı, aile, mahrem ve köksüzlüğü temele alan bir ilk roman olarak hayli dikkat çekici.
12. Korku Yokuş Aşağıydı – Anıl Mert Özsoy
- ÖYKÜ – Doğan Kitap
Korku Yokuş Aşağıydı, üzerine düşünürken aklıma ilk gelenler: bıçkın, sokak, tenha kelimeleri oluyor. Damgalanan, kabul edilmeyen, iyi çocuklarla arkadaşlık etmesine müsaade edilmeyen karakterler, bu öykülerin baş rolünde yer alıyor.
13. Susulacak Ne Çok Şey Var Aramızda – Ezgi Polat
- ÖYKÜ – Can Yayınları
Susulacak Ne Çok Şey Var Aramızda, yalın diliyle, ele aldığı konular ve sustukça büyüttüğümüz ortak dertlerimizle ilgili dikkat çeken bir ilk kitap. Edebiyat dergilerinden tanışık olduğumuz Polat’ın öyküleri, üstünü örtmeye çalıştıklarımızı gün yüzüne çıkartıyor.
14. Orada Bir Yerde – Engin Türkgeldi
- ÖYKÜ – Can Yayınları
Orada Bir Yerde, hayal ile gerçeğin sınırında gezinen, Türkgeldi’nin dil becerisiyle ve hayal dünyasıyla dikkat çektiği bir ilk roman. Türkgeldi, dünya edebiyatındaki öyküleri selamlayarak ilerliyor ve öykülerarası bir ortaklık inşa ediyor.
15. Tekme Tokatlı Şehir Rehberi – Mevsim Yenice
- ÖYKÜ – Everest Yayınları
Tekme Tokatlı Şehir Rehberi, edebiyat dergilerinden tanıdığımız Yenice’nin ilk öykü kitabı. Öykülerde karakterler ile şehrin sesi, yazarın sesine karışıyor, anlatılanların taşıdığı ahenk öykülere güç veriyor.