Söz verdiğimiz üzere Batı edebiyatının temellerine inmeye devam ediyoruz. İkinci durağımızda Latin edebiyatı var. (Serinin ilk testi için tıklayınız.)
”Latin edebiyatı Yunan edebiyatını örnek alarak gelişmiş bir edebiyattır. Hemen her alanda Yunan eserlerinin tesiri görülür. Bunda Roma’nın Yunanistan’ı topraklarına katmasının ve Latin egemenliğinin uzun yıllar sürmesinin de etkisi vardır. Milattan önce ikinci yüzyılda birbirine düşen Yunanlıların bir kısmı Suriye’den yardım isterken öteki kısmı da Romalılardan yardım istedi. Suriyeliler bu çağrıya kayıtsız kaldı. Fakat Romalılar bu daveti ganimet bilip Yunanistan’ı kendi topraklarına bağladılar.”¹
Hazırsanız testimize başlayalım!
Latin edebiyatı genel olarak üç döneme ayrıldığında tragedyada Ennius, komedyada Plautus ve Terentius, yergi alanında Lucilius'un öne çıktığı ilk dönem hangisidir?
Sezar'ın iktidar yıllarına rastlayan, Latin edebiyatının da altın çağını yaşadığı dönemde (M.Ö. 78 -M.S. 14) hangi sanatçılar öne çıkmıştır?
''Neron'un sıra dışı devlet yönetimi halkı bir cinnetin eşiğine kadar getirmişti. Bu bakımdan sanat ve edebiyata da bir seviyesizlik hâkim oldu.'' ¹ Epik şiirde Lucanus' un, hicivde Persius'un, felsefede Seneca'nın öne çıktığı bu dönem hangisidir?
Eserlerinde insanların vazgeçemediği kötü huylarını ele alan, Çömlek adlı oyununda cimriliğinden başına türlü işler getiren yaşlı Euclio'yu konu edinen komedya yazarı kimdir?
Yönetim biçimi olarak cumhuriyeti ve senato egemenliğini savunması, her türlü diktatörlüğe karşı oluşu muhalif sayılmasına, sonunda da idam edilmesine neden oldu. Nutuklar eseriyle tanınan, dünyanın en iyi hatiplerinden sayılan kişi kimdir?
Pastoral, epik ve didaktik tarzda şiirlerini büyük bir titizlikle yazdığı bilinir. Aeneis adlı büyük bir destan yazmaya başlamış, destanın yok edilmesini istemişse de o öldükten sonra yayımlanmıştır. Çoban Şiirleri'nin de sahibi bu şair kimdir?
Yazdığı hiciv şiirleriyle büyük üne kavuşan, bir dönem Brutus'un ordusuna katılan, yaşı ilerledikçe yergilerinde daha sakin bir üslup takınan Latin şair kimdir?
Amores (Sevdalar), Heroides (Aşk Mektupları), Ars Amatoria (Sevme Sanatı), Remedia Amoris (Aşkın Tedavisi), Medicamine Faciei Femineae (Kadın Güzelliği İçin İlaçlar), Metamorphoseis (Değişimler), Fasti (Bayramlar), Tristia (Elem Şarkıları)... Yazdığı eserlerin adlarını sırayla okuyunca aşkın tüm aşamalarını gözler önüne sermiş görünen, lirik ve mitolojik şiirler kaleme alan şair kimdir?
Müşavirliğini yaptığı İmparator Neron'un zulmünden kaçamayıp onun emriyle intihara kalkışan; Troia'lılar ve Agamemnon tragedyalarının, Lucilius'a Ahlâkî Mektuplar, Tabiat Olayları Üzerine Düşünmeler eserlerinin yazarı kimdir?
Tarihçiliğiyle bilinse de bir dönem retorik okuyan, adının anlamına (sessiz) tezat oluşturacak biçimde iyi bir hatip de olan; Historiae, Annales eserlerinin yazarı hatip, avukat, senatör ve tarihçi kimdir?
''Dosttan şerefli şeyler istemeyi, dost uğrunda şerefli şeyler yapmayı dostluğun ilk kutsal yasası olarak tanıyalım; dostun bizden yardım istemesini bile beklemeyelim, yardım arzusu hep hazır, tereddüt uzak olsun.'' Bu satırların sahibi Dostluk, İhtiyarlık, Cumhuriyet eserlerinin de sahibi ünlü hatip kimdir?
''Acem gösterişini sevmem çocuk; / Ihlamur çiçeklerinden hoşlanmam. / Gel, arama bahçeleri; bize ne / Mevsim sonu gülünden Asmanın altındayım içiyorum. / Gel, soframda kadeh dolduran çocuk, /İkimize de yeter ağacından / Koptuğu gibi mersin.'' Oktay Rifat çevirisiyle okuduğunuz Mersin şiirinin yanı sıra Satires'ler, Sermones'ler, Epodon'lar, Epistola'ları da yazan Latin şair kimdir?
Share your Results:
¹KOLCU, Ali İhsan, Batı Edebiyatı, Salkımsöğüt Yayınevi, Erzurum, 2008.
Testin hazırlanmasında da aynı kaynaktan yararlanılmıştır.