İzmir doğumlu Canan Maktal, hepimizin bildiği yönüyle tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu. Eğitimini Anadolu Üniversitesi‘nde tamamladıktan sonra ilk deneyimini Ayşe Kulin’in ünlü eserinden uyarlanan Köprü dizisinde kazanan Canan Maktal’ın belki de kariyer hayatında kitapların ne denli önemli yer alacağını gösteren ufak bir işaretti bu sadece. Son zamanlarda benim de izleme şansı bulduğum 80 Günde Devri Alem adlı tiyatro oyununda yer almakta.
Gözler önünde olmanın ayrı bir zorluğu var. İnternet alemine sorsanız bir insanın saçının rengini, boyunu, kilosunu, medeni halini, bugün hangi kombini yaptığını, semtini, yürüdüğü yolları ve daha bir sürü gereksiz ayrıntıyı öğrenirsiniz. Fakat yolunu oyunculuk, tiyatro ya da başka alanlarda çizen bu kişilerin ne okuduğu sorulmaz. Bu yüzdendir ki yaptığım işin cilvesine burada kapılıyorum.
Sevgili Canan Maktal OT Dergi’sinde Kadın Hikâyeleri köşesiyle yaşamış ya da yaşıyor olan onlarca kıymetli kadının hayatlarını kaleme alıyor. Onunla ilk tanıştığım gün yazılarını hayranlıkla okuduğumu söyleyeceğim kimin aklına gelirdi? Cümleleri ile kendi başına yarattığı sihirli dünya içerisine kolaylıkla çekebiliyor. Bununla birlikte yazdığı kadınların portrelerini de birer sanat eseri haline getiriyor. Yani aslında hepimizin bildiği Canan Maktal, hepimizin bildiği Canan Maktal’dan çok daha fazlası. Kendisine kitaplar hakkında soru sorulmamış fakat ben yazmaya nasıl başladığını, bunu nasıl keşfettiğini sorduğumda cümlelerine gözlerindeki ışıltı hep eşlik etti. Kitap okumayı seven, okuduğu her bilgiyi kalbiyle harmanlayarak yazıya döken bir Canan Maktal tanımanız için sabırsızlanıyorum.
Geceleri mum ışığında, okuyacağı kitapların gölgesini hissettiğiniz bir fotoğraf karesi düşünün, masada da Canan Maktal. İşte okur ve yazar olarak tanıyacağınız yeni kadın budur.
Canan Maktal, Neokuyorum okurları için 10 kitap tavsiyesinde bulundu. İşte o 10 kitap:
- Voltaire – Candide Ya da İyimserlik (İkaroz Yayınları, Çeviri: Yakup Yaşa)
- J. D. Salinger – Çavdar Tarlasında Çocuklar (Yapı Kredi Yayınları, Çeviri: Coşkun Yerli)
- Aslı Erdoğan – Kabuk Adam (Everest Yayınları)
- Fernando Pessoa – Huzursuzluğun Kitabı (Can Yayınları, Çeviri: Saadet Özen)
- Don Miguel Ruiz – Dört Anlaşma (Ötesi Yayıncılık, Çeviri: Nil Gün)
- Virginia Woolf – Kendine Ait Bir Oda (Can Yayınları, Çeviri: Berrak Göçer)
- Yoko Ono – Meşe Palamudu (Güldünya Yayınları, Çeviri: Sedef İlgiç)
- Juan Rulfo – Pedro Paramo (Doğan Kitap, Çeviri: Süleyman Doğru)
- Alain de Botton – Felsefenin Tesellisi (Sel Yayıncılık, Çeviri: Banu Tellioğlu Altuğ)
- Sabahattin Ali – İçimizdeki Şeytan (Yapı Kredi Yayınları)