1981, Denizli doğumlu Başak Baysallı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi‘nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü‘nde lisans eğitimini tamamlamış. Kısa süreli Londra’ya gidişi ile bölünse de başından beri sevdiği mesleği, öğretmenlik, yapmaya devam etmekte.
Kendisini anlattığı yazının şu cümlelerini eklemek isterim. Başak Baysallı’yı geçmişten bugüne kadar olan yolculuğunda en iyi tanımlayacak anlardan biridir belki de.
“Çocukluğum kitapların arasında geçti. Lojman hayatının tekdüzeliğinde kitaplar bir sığınaktı benim için. Birbirine benzeyen insanlardan, birbirine benzeyen cümlelerden, birbirine benzeyen kıyafetlerden, kokulardan, seslerden bir kaçıştı. Başka yaşamlarla karşılaşmak ancak kitaplarla mümkündü. Anneanne ya da babaanne evinde, bitmek bilmeyen yaz günlerinin öğleden sonraları beni oyalayan tek şey okumaktı. Yıllar böyle geçince kitapların arasında olmak bir yaşam biçimine dönüştü.”
Okumak ile büyüyen bir çocukluğun geldiği yere çok da şaşırmamak gerek diye düşünüyorum. Başak Baysallı edebiyat ile olan ilişkisinin resmi başlangıcı olarak Kambur adlı öyküsünün Öykülem dergisinde yayınlandığı o günü gösteriyor. O günden sonra öyküleri birçok mecrada ve dergide yer almış, yarışmalarda ödül almış.
2020 yılında Bilgi Çocuk Yayınları tarafından ilk öykü kitabı Tarlakuşu Mahallesi yayımlanmıştır. Bu öykü kitabının bir özelliği var ki o da 2019 Muzaffer İzgü Çocuk Öyküleri Yarışması birinciliği almış öykülerden oluşmuş olmasıdır. Yine 2020 yılında Everest Yayınları tarafından ikinci öykü kitabı Fresko Apartmanı, 2022 yılında ise Fresko Apartmanı’nın devamı niteliğinde olan romanı Sarkaç yayımlanmıştır.
Başak Baysallı’yı Caner Almaz‘ın Yazı Hariç podcastindeki misafirliğinde tanımış, geçen yıl kitap fuarında da tanışmıştım. Toplum olarak savunamadığımız, anlatamadığımız olayları bireysel olarak anlatmayı kendine görev edinmiş gerçekçi bir kurgunun yaratıcısı olan Başak Baysallı tanıştığım anda kelimelerle anlatamayacağım bir enerjinin de sahibi. Umarım birçok insana bu bölümden sonra ulaşır ismi. Ben yine de kendisini tanıdığım podcasti de buraya ekliyorum. Ortak noktalarda buluşabilmek için…
Başak Baysallı, Neokuyorum okurları için 10 kitap tavsiyesinde bulundu. İşte o 10 kitap:
- Sema Kaygusuz – Sultan ve Şair (Metis Kitap)
- Kobo Abe – Kumların Kadını (Merkez Kitaplar, Çeviri: Hüseyin Can Erkin)
- Abdülhak Şinasi Hisar – Ali Nizamî Bey’in Alafrangalığı ve Şeyhliği (Everest Yayınları)
- Refik Halid Karay – Mutfak Zevkinin Son Günleri (İnkılâp Yayınları, Hazırlayan: Tuncay Birkan)
- Okan Yılmaz – bu senin devrimin (Everest Yayınları)
- Mario Vitti – Doğduğum Şehir (İstos Yayınları, Çeviri: Sula Bozis)
- Douwe Draaisma – Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer (Metis Yayınları, Çeviri: Gürol Koca)
- Douwe Draaisma – Unutmanın Kitabı (Yapı Kredi Yayınları, Çeviri: Dilman Muradoğlu)
- Paul Connerton – Toplumlar Nasıl Anımsar? (Ayrıntı Yayınları, Çeviri: Alâeddin Şenel)
- Umberto Eco – Yanlış Okumalar (Can Yayınları, Çeviri: Mehmet H. Doğan)