“Budizm’e Göre İnsan Olma Potansiyeli”, “insan olma” halini bir “potansiyel” olarak ele alarak, bunun her bireyde olduğunu, önemli olanın onu ortaya çıkarmakta gizlendiğini vurgulayan, kapıları herkese açık bir kitap.
1981 yılının Ağustos ayında, zamanın en önemli Budist liderlerinden, tüm dünyanın tanıdığı Dalai Lama, Harvard Üniversitesi American Institute for Buddhist Studies and the Center for the Study of World Religions’ın (Amerikan Budist Çalışmaları Enstitüsü ve Dünya Dinlerini Araştırma Merkezi) çatısı altında bir dizi konferans vermiş. AIBS Başkanı Profesör Robert Thurman’ın organizatörlüğünde gerçekleşen konferanslarda Budizm’e giriş, hem teoride hem pratikte derinlemesine incelenmiş. Dalai Lama, burada, Dört Yüce Gerçek formatıyla, insanlarla diğer olgular arasındaki yanlış anlayış nedeniyle ortaya çıkan yersiz eylemlerin kapana sıkıştırarak acıyla kaplanmış varlıkların vaziyetini izah etmiş. Bu ıstıraptaki en önemli rolün cehalet olduğunu söyleyen Dalai Lama, kişi, kendini fark ettiği takdirde, başkalarının da kendisini fark etmesini sağlayacağını vurgulamış. Bunun, iyi ve güzel duyguların evrensel boyutta bir zincirin ilk halkası olduğunu belirten Budist lider, olguların üzerindeki yanılgının, onların gerçek yüzünü kapattığını, kişisel bilgeliğe ulaşmanın da bu yanılgıyı ortadan kaldırmaktan geçtiğini ifade etmiş. Dalai Lama’nın bu konferansta verdiği dersler, Destek Yayınları’ndan Cemal Can Tarımcıoğlu çevirisiyle yayımlanan “Budizm’e Göre İnsan Olma Potansiyeli” adlı kitapta bir araya gelmiş.
Budizm’in analitik bir yorumlamasıyla başlayarak, konuya teorik bir giriş yapan kitap, döngüsel varoluşun durumuna açıklık getirerek bunu döngüsel varoluşun psikolojisiyle devam ettiriyor. “Bilinç”, “Karma” hakkında önemli ve derin analizlerle işin teorik kısmını genişleterek okurların bu konular arasındaki bağlamı yakalamasını sağlamaya çalışan Dalai Lama, “Buda Doğası” hakkındaki söyleviyle Budizm’in özüne yaklaşıyor. “Yol”dan yola çıkarak mutluluğa ulaşmayı ve mutluluktan nasıl yararlanılacağını anlatarak pratik kısma doğru kıvrılan kitaba, meditasyon teknikleri, diğerkâmlık, düşmanlara değer verme gibi şefkat, merhamet, sevgi gibi duyguların karşılığını bulması zor alanlarda yeşererek, bu kapının aralanmasıyla birlikte gelen bilgelik son noktayı koyuyor.
“Budizm’e Göre İnsan Olma Potansiyeli”, “insan olma” halini bir “potansiyel” olarak ele alarak, bunun her bireyde olduğunu, önemli olanın onu ortaya çıkarmakta gizlendiğini vurgulaması açısından önemli. İkinci husus ise; yine “insan olma” durumunun teorisine bizzat Dalai Lama’nın ağzından aktararak vurgu yapıyor olması. Çünkü genellikle bu tür kitaplarda sıkça karşılaştığımız, biraz kolaya kaçarak yol gösterme, yön belirleme yöntemi, okurun, konuyla ilgili aklına takılan soruları sormasına ket vurarak, “ezberci” bir şekilde ve sadece amaca ulaşmayı hedefleyen içeriklere sahip oluyor. Ancak “Budizm’e Göre İnsan Olma Potansiyeli”, işin teorisine değinmesi sayesinde neden-sonuç ilişkisini de ortaya çıkarıyor ve konuyu bir bütün olarak ele alıyor. Sonuç olarak kitap, adından da anlaşılacağı üzere, “insan olma potansiyeli”ni açığa çıkarmak isteyen herkesi içeri buyur ediyor.
- Budizm’e Göre İnsan Olma Potansiyeli – Dalai Lama
- Destek Yayınları
- 264 sayfa
- Çeviri: Cemal Can Tarımcıoğlu