13 Mart 1985 tarihli gazete haberinde, Ahmet Hamdi Tanpınar‘ın en önemli eserlerinden Saatleri Ayarlama Enstitüsü‘nün 8 bölümlük diziye uyarlanacağı yazılmış.
Başrol için Şener Şen‘in düşünüldüğü ve yayınlanıp yayınlanmadığı konusunda herhangi bir kaynak bulamadığımız projenin haberini sizlerle paylaşıyoruz.
İyi okumalar dileğiyle.
Tanpınar’ın “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” TV dizisi oluyor
Geçen yıl radyoya uyarlanan ve “Arkası Yarın” programında yer alan “Saatleri Ayarlama Enstitüsi”nü Naci Çelik Berksoy yönetecek. 8 bölümde tamamlanacak olan dizinin en önemli rolü Hayri İrdal’da Şener Şen’in oynatılması düşünülüyor.
Ozan, roman ve öykü yazarı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın (1901-1962) dört romanından biri olan “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” (1961), televizyon için 8 bölümlük dizi oluyor. Yönetmenliğini İstanbul TV’sinden Naci Çelik Berksoy’un, yapımcılığını Cumhur Atalay’ın üstlendiği diziyi, Ahmet Soner senaryo haline getirdi. Naci Çelik’in (38) TV filmleri arasında “Mahalle Kahvesi”, “Hayatım Roman”, “İş İştir”, “Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat”, “Avukat”, “Komiser”, “İntibah”, “Henüz 17 Yaşında”, “Pandomima”, “Sergüzeşt” bulunuyor.
Güldürü türündeki dizinin kahramanı Hayri İrdal rolünde, geçtiğimiz yıl “Şekerpare”, “Şalvar Davası”, “Namuslu” filmleriyle başrole yükselen Şener Şen’in oynatılması düşünülüyor. Nüvit Özdoğru’ya da önemli rollerden biri verilecek. “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” 45’er dakikalık şu 8 bölümden oluşuyor: 1- Hayri İrdal’ın Hatıraları. 2- Büyük Ümitler. 3- Küçük Hakikatlar. 4- Halit Ayarcı’nm Mucizeleri. 5- Enstitünün Marifetleri. 6- Ahmet Zamani Efendi Kimdir? 7- Sabaha Doğru. 8- Her Mevsimin Bir Sonu Vardır.
İlk yayın, Arkası Yarın’da
“Saatleri Ayarlama Enstitüsü”, şimdi TRT Erzurum bölgesinde görevli öykücü Ahmet Çakır tarafından radyoya uyarlanıp, geçtiğimiz yıl “Arkası Yarın” programında yayımlandı. Bu sürekli oyunda Erol Keskin, Pekcan Koşar, Nüvit Özdoğru, Göksel Kortay, Zihni Göktay, Tijen Par, İbrahim Delideniz oynadılar.
Ahmet Hamdi Tanpmar’ın daha önce de “Abdullah Efendi’nin Rüyaları” kitabında yer alan “Geçmiş Zaman Elbiseleri” öyküsü, Metin Erksan’ın “Beş Hikâye” dizisi içinde filme alındı (1975). Ümit Tokcan, Gül Çekiç (Erksan), Ahmet Mekin, Ceyda Karahan, Baki Tamer’in oynadığı film, “Hanende Melek” le birlikte olaylı bir biçimde ekrana gelebildi. “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” yazarın TV’ye uyarlanan ikinci yapıtı oluyor.
Ahmet Hamdi Tanpmar’ın bu romanı dışında “Huzur”, ölümünden sonra yayımlanmış “Sahnenin Dışındakiler” ve “Mahur Beste” adlı üç romanı daha bulunuyor. Çok karmaşık bir yapısı olan “Huzur”u, Ayşe Şasa’nın senaryosundan TV yönetmeni Okan Uysaler, televizyona uyarlamak istedi. Daha derli toplu bir öykü olup, Kurtuluş Savaşı ve İşgal İstanbul’unu konu alan “Sahnenin Dışındakiler” ise, “Üç İstanbul” dizisini çeken yönetmen Feyzi Tuna tarafından TV için gündeme getirildi. Fakat her iki girişim de sonuçlanamadı.
8 bölümlük dizi
Sonunda TRT’den gelen öneri üzerine, “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”, Ahmet Soner’in kalemiyle 8 bölümlük dizi haline getirildi. “Feryada Gücüm Yok”, “Alişan”, “Herhangi Bir Kadın”, “Tomruk”, “Derman” gibi filmlerin senaryolarını yazan Ahmet Soner’in (40), TV’de yayımlanmış 5 bölümlük “Hayatım Roman” (1978) ve 7 bölümlük “İş İştir” adlı iki dizisi var. Ahmet Soner, “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”nü nasıl hazırladığını şöyle anlattı:
“TRT’den gelen istek üzerine, “Saatleri Ayarlama Enstitüsü’- ‘nün, sürekli film düzenine göre senaryosunu yazıp, teslim ettim. Roman çok karışıktı. Anlatım da öyle. Yazar, Türk toplu- munun bunalımlarını ince bir gülmeceyle inceleyen, şiirsel niteliklerle bezenmiş, psikolojik anıları da içeren bu yapıtında belli ki, daldan dala atlamış. İzleyiciye dağıtmadan anlatabilmek için her konuyu belli bir yerde topladım. Her bölümü ayrı bir sıra gözeterek kronolojik olarak dizdim. Olayları son duruma kadar iç içe anlatmaya çalıştım.”

Taha Toros Arşivi