Pek çok insan William Shakespeare’in hem İngiliz hem de dünya edebiyatının en önemli ismi olduğu konusunda hem fikirdir. Eserleri, aşk, ölüm, intikam, yas, kıskançlık, cinayet, büyü ve gizem gibi pek çok öğe içerir. Shakespare İngiliz diline 1700’den fazla kelime katmıştır.
Macbeth, Shakespeare’in görece kısa bir trajedisidir. Eserin başında asil bir savaşçı ve bir kahraman olarak sunulan Macbeth, daha sonra eşi Lady Macbeth’in de etkisiyle, iktidar hırsına kapılır ve suçlar işler. Her trajedi gibi bu da ana kahramanın ölümüyle sonuçlanır.
Ahlakı temsil eden karakterlerle acımasız ve hırslı karakterlerin tezatlığı ve çarpışması eserin ana eksenidir.
Cumhuriyet Hasan Ali Yücel Klasikleri serisinde Orhan Burian çevirisiyle yayınlanmış olan Macbeth’den yaptığım alıntılardır.
Çok kez başımızı belaya sokacak işler yapmamız için şeytan doğru bilgiler verip önemsiz şeylerle bizi elde eder. Sonra da en önemli yerde bize ihanet eder. (Sf. 23)
Korkunç düşünceler, insanın karşısında duran korkunç şeylerden daha beter. (Sf.23)
Zihnin neler kurduğunu insanın yüzünden anlayacak hiçbir sanat yok. (sf.25)
Ama kişiliğinden korkuyorum. En kestirme yolu tutamayacak kadar insanlık sütüyle beslenmişsin. Yükselmek istiyorsun, içinde tutku yok değil; ama onunla birlikte bulunması gereken kötülük eksik. Gönlünün çektiği yüksekliğe günah işlemeden erişmek istiyorsun; sahtekarlık yapmak istemiyorsun ama hakkın olmayan yere de sahip olmak istiyorsun.(sf.27)
Yalancı gönlün bildiğini, yalancı yüzle gizlemek gerek. (Sf.34)
Yaptığım işi bilmektense, kendimi bilmemek daha iyi olurdu. (Sf.42)
İşte bir ikiyüzlü, terazinin iki kefesi için de ant içebilir. Tanrı adına az kötülük etmemiş, ama Tanrı’nın kendisine ikiyüzlülük edememiş. (Sf.43)
Acımanın kalmadığı yerden sıvışmak uygundur. (Sf. 49)
İstediklerimize eriştiğimizde gönül rahatlığıyla bir sevinç duyamıyorsak hiçbir şey kazanılmamış, her şey yitirilmiş demektir. Yıkıp yok ederek yaşamaya çalışmaktansa yok ettiğimiz şey olmak daha rahat olurdu.(Sf.68)