2018 yılı için, yayınevleri birer birer farklı içerikli ajandalarını yayımlamaya başladılar.
Bizler de yeni yıla girmişken, bu ajandaları listeledik. Hem kendiniz hem de sevdikleriniz için güzel bir yeni yıl hediyesi olacağını düşündüğümüz, 10 adet 2018 ajandasını sizlere sunuyoruz.
1. Metis Ajanda 2018: Fili Yuttu Bir Yılan
Ezilenler her zaman tarihten medet umar.
Kendilerine yapılan zulmün unutulmayacağına, tarihe adlı adınca geçeceğine, günü geldiğinde hesabının sorulacağına inanmak isterler.
Çektikleri acılar ancak o zaman bir anlam taşıyacaktır.
Totaliter rejimler işte bu umudu yıkmaya oynar.
Politika yapmanın koşullarını ortadan kaldırmak için önce hakikat alanını tarumar ederler.
Nesnel olguların karşısına utanmazca “alternatif hakikat” diye adlandırdıkları yalanlar çıkarır; kamuoyunu duygular ve inançlarla şekillendirmeyi hedeflerler.
Kendi meşreplerince yaşamakta ısrar edenlere, değerlerini korumaya çalışanlara yalan dünyanın iyice kaypaklaştığı, değerlerin geçersizleştiği, bugün ak olanın yarın kara olabileceği mesajını verirler.
Boyun eğmeyen, biat etmeyen, kulağının üstüne yatmayan, yalanı ve talanı görmezden gelmeyen bundan böyle kendini tuhaf suçlamaların odağında bulacaktır.
Basından umudu kestikçe içine gömüldüğümüz sosyal medya da gözlerimizi miyoplaştırır; sadece kendimize benzerlerle iletişimde kalmamıza, görüşlerimizi destekleyenler dışındaki olgulara kulağımızı kapatmamıza yol açar.
Bu arada çilek aromalı sakızlar gibi yaygınlaşan o “kime göre neye göre” atarlanması, dayak yiyen bir çocuğun, taciz edilen bir kadının, özgürlüğü iftiralarla elinden alınanın sesini bastırmak için son derece işlevseldir.
Hakikat arayışından vazgeçmek bir açıdan özgürleştirir bizi: İki dakika fazladan düşünmek, kararlarımızın sorumluluğunu almak gibi sıkıntılardan kurtuluruz. Zulmün ortağı olmak gibi küçük bir bedelle tabii…
Birincil haber kaynağı olarak interneti kullananların doğru bilgiye ulaşmasını, eleştirel düşünme alışkanlığının korunmasını hedefleyen teyit. org sitesinin önerisiyle çattık bu yıl ajandamızı.
“Hakikat sonrası” dünyamıza ve genelde hayatımızın döşeği olan yalanlarımıza baktık.
Biraz şaştık, biraz korktuk, biraz güldük, sonunda “yalanımızı yutmazsanız hapı yutarsınız” diyenlere pabuç bırakmamalı dedik!
2. Mitoloji Ajandası 2018
Eski çağlarda insanların yüzü gökyüzüne çevriliydi. Henüz göğe çıkılabilen zamanlar değildi ama karanlık çöktüğünde elini uzatan yıldızlara değeceğini sanırdı. Tohum serpme vakti, suların çekileceği, kuşların döneceği göğün yüzünden okunabiliyordu. Yer ile gök arasında ışık dili konuşuluyordu; kadınlar, kâhinler, bilgeler ve çocuklar bu dile yabancı olana çevirmenlik yapardı. Bu sayede göğün sesi yerde çınlayıp yuvarlanır mitolojik bir hikâyeye dönüşürdü.
Pinhan Mitoloji Ajandası 2018’de “Gökyüzü” temasıyla çıkıyor. Ay ve Güneş tutulmalarından, takımyıldızların mitolojik hikâyelerine yeni yılda gözümüz gökyüzünde kulağımız mitoslarda olacak. Merkür’ün kuraklık deviyle mücadelesi, Mars’ın sihirli bir çiçek sayesinde doğumu, Anahita’nın bereketli suları, Sirius’un sıcak nefesi, Asklepios’un Orion’u diriltişi… En eski çağlardan farklı kültürlere insanlar göğe bakınca neler görmüş, gördüğünü neye çevirmiş gün gün izini sürüyoruz. Yıldızlarla ışıyacağımız, karanlığı salt geceden bileceğimiz her canlının özgürce göğe bakacağı bir yıl dileğiyle.
-İsmail Gezgin-
3. Rakı Ajandası 2018
500 yılın ajandası!
Rakı Ajandası artık bir gelenek oldu. 365 gün okundu, yazıldı, uğruna sergiler açıldı. Rakı Ajandası için gazete arşivleri, dergileri tarandı. Televizyonlar, şarkılar, kitaplara başvuruldu. Fragmanlardan yüzlerce binlerce kitabın, söyleşinin izi sürüldü. İçine müzik, edebiyat, sinema, tiyatro, bilim, popüler kültür eklendi. 500 yıllık kadim bir kültür, rakı kültürünü yeni bir yıla serpiştirildi. Bu sene Rakı Ajandası’nı Arif Takvimi ve kitaplarıyla tanınan yazar ve araştırmacı Tolga Arvas yönetiminde bir ekip büyük bir keyif ve titizlikle hazırladı.
Umarız yine yıl boyu elinizden düşmez. Muhabbetiniz bol olsun, şerefe!
4. Kelebek Ajandası 2018
“Her güne özel mesajınız ile yeni bir yılın mucizevi yolculuğuna hazır olun…”
Renkli kuşe kağıda
Hergüne özel içsel motivasyon mesajlı
Her aya özel görseller
Her aya özel bilgilendirme
Yeniay ve Dolunay zamanları ve ritüelleri
Dileklerinizi yazabileceğiniz özel sayfalar
Kelebek Ajandası, ajanda olmanın ötesinde Damla Kelebek Gökgün’ün her güne ve aya özel oluşturduğu mesajlarla spiritüel dokunuşlar yaparak gününüzü aydınlatacak.
2011 – 2016 yılları arasında Beki İkala Erikli ile birlikte çalışan Damla Kelebek Gökgün, halen enerjisel çalışmalar yürüterek birçok kişinin aydınlanmasına yardımcı olmaktadır.
“Her an bir mucize, farkına varmak dileğiyle…”
5. Reşat Ekrem Koçu 2018 Ajanda
Reşad Ekrem’in dilinde tarih gerçek hayattan daha canlı, daha güzel, daha büyülü…
6. Atatürk Vakfı 2018 Ajanda
Atatürk Vakfı’nın hazırladığı 2018 ajandası, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırasına saygı niteliğinde. Ajanda içerisinde Atatürk’ün fotoğrafları ve devrimlerine dair hatırlatmalar, anılar ve Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihine dair içerikler mevcut.
7. Beyaz Yakalı Ajanda
Bu kitabın yazarı sensin!
Hepimiz, “bilgisayarda yazmaktan el yazısını unuttuk,” diyoruz. Oysa araştırmalar, fikirleri el yazısıyla yazmanın akılda kalıcılığı ve yaratıcılığı artırdığını söylüyor.
Bu kitap, iş dünyasına yönelik profesyonel gelişim aracı olarak kullanabileceğiniz bir günlük.
Ve bu kitap, kendinize yazdığınız mektuplar gibi saklamaya ve yıllar sonra açıp okumaya, çocuklarınıza miras bırakmaya değer bir kaynak aynı zamanda…
8. İyi Yaşam Günlüğü 2018
2006 yılından beri binlerce insan başardı. İyi Yaşam Günlüğü ile yediklerini yazanlar kendi motivasyonlarını keşfetti ve Dilara Koçak ile daha iyi bir yaşama adım attılar.
Bu yıl kendiniz için iyi bir şey yapın ve geleceğe yatırım için siz de yediklerinizi yazmaya başlayın.
İyi Yaşam Günlüğü’yle kendinizi takip edin. Günlük ve haftalık olarak kayıtlarınızı yapıp resmin tamamına baktığınızda vücudunuza ne kadar yatırım yaptığınızı, doğrularınızı ve yanlışlarınızı keşfedeceksiniz.
Hadi seçimlerinizi tekrar gözden geçirin, bazı küçük aksamalar hepimizin hayatında var, sakın vazgeçmeyin! Kaldığınız yerden devam edin, bir yıl sonunda bambaşka bir insan olabilirsiniz…
9. 2018 Astroloji Ajandası
Burcu İnci, “Hepimizin kullanım kitapçığı gökyüzünde saklı” felsefesi ile yola çıkan ve AstroLogos markasını kuran bir astrolog… Doğru zamanda doğru bilgiyi verebilmek, kendimize ve yaşadığımız olaylara bir anlam katabilmek için 2018 Astroloji Ajandası’nı hazırlamaya karar verdikten sonra; 2018 yılının gökyüzü hareketlerini inceledi, her güne özel yorumlar oluşturdu. 365 güne özel astrolojik bilgilerle desteklenen 2018 Astroloji Ajandası ile sağlıklı, huzurlu, mutlu ve aşk dolu bir yıl geçirmeniz dileği ile…
10. Hrant Dink Vakfı Ajanda 2018
Her yıl olduğu gibi, Türkçe, İngilizce ve Ermenice olarak üç dilde hazırlanan ajandanın bu yılki teması ‘Hafıza’.
İnsan hafızası hassastır, kolayca tetiklenir. Belli belirsiz bir koku bizi çocukluğumuza götürüverir, kulağımıza çalınan bir ezgi yıllardır görmediğimiz bir dostun yüzünü, bir soyut tablo memleketimizi getirebilir gözlerimizin önüne. Fakat hafıza sadece hatırlamayla ve unutmayla ilgili değildir; benliğin, kimliğin, dolayısıyla gündelik yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Geleceğimizle ilgili büyük kararlarımızda da, günlük, küçük seçimlerimizde de belirleyici rol oynar.
İrlandalı şair ve oyun yazarı Oscar Wilde’ın “hepimizin yanında taşıdığı günce” olarak tanımladığı hafıza, tatlı ya da buruk, her türlü nostaljinin hammaddesidir elbette, ama kaygı ve korku gibi duygulara da kaynaklık edebilir. Kimi zaman unutmaktan, kimi zaman hatırlamaktan korkarız; hafızamızı yitirmekten de, geçmişte bırakmak istediğimiz bir hikâyeyi unutamamaktan da kaygı duyabiliriz.
Hafızanın kolektif olanı, en çok, suçlar üzerine kurulmuş iktidarları kaygılandırır, korkutur. Çünkü “hafıza-i beşer nisyan ile maluldür”, bireyler unutur, ama toplumlar kolay kolay unutmaz. Muktedirin geçmişi yeniden yazma konusundaki telaşı da bundandır; gizlemeye çalıştığı suçlar ne kadar büyükse, toplumun hafızasını yeniden şekillendirmeye dönük çabası da o kadar yoğundur. Ulus devletlerin resmî tarih oluşturma konusundaki gayretkeşliği boşuna değildir; geçmişin hakikatleri kolektif hafızaya sinmiştir, silmekle çıkmaz, olsa olsa derinlere bastırılabilir.
Hafıza, hem toplum, hem de birey için, bir mücadele alanıdır. Bu konudaki çalışmalarıyla tanınan Aleida Assmann, hatırlamanın unutmaya karşı bir direniş teşkil ettiğine, bilinçli bir çaba ve sistem gerektirdiğine, unutmanın ise fark edilmeyen, sessiz bir süreç olduğuna dikkat çeker. Unutmamak için, yaşadıklarımızı, planlarımızı, hatta duygularımızı kayıt altına almaya çalışırız. Yakın geçmişe kadar, bu işi sandıklar, anı defterleri, ajandalar, not defterleri, fotoğraf albümleriyle yapıyorduk; sonra disketler, CD’ler, hafıza kartları, devasa kapasiteleriyle sabit diskler ve nihayet, o soyut ve anlaşılması güç depolama bulutları geldi.
Hatırlayan birey, hatırlama pratiği ve hatırayı taşıyan nesneyle birlikte, hafızaya yüklenen anlam da değişiyor. Artık, internet en güvenilir saklama havzası olarak düşünüyor, kaydetme ve hatırlama yetimizi, giderek daha yaygın bir şekilde, teknolojinin ‘güvenli ve sınırsız’ mecralarına teslim ediyoruz.
Ajandada, Türkiye’nin resmî tatillerinin yanı sıra Müslüman, Alevi, Ermeni, Rum, Süryani, Kürt ve Ezidi bayramları ve özel günleri de yer alıyor.