Asıl adı Eugen Berthol Friendrich Brecht, 10 Şubat 1898 Augsburg’da, Berthold ve Sofie Brecht’in oğulları olarak doğdu. Şair, oyun yazarı, eleştirmen, tiyatro yönetmeni ve kuramcısıdır. Achern doğumlu olan babası Berthold Friedrich Brecht, daha sonra müdürü olduğu Haindlsch Kağıt Fabrikası’nda yönetici olarak çalışıyordu. Annesi Sophie Brecht, Brezing doğumluydu. 1908 yılında Bavyera Kraliyet Lisesi’nde orta öğrenime başladı. Brecht daha sonra yazdığı ”Kaçakların Konuşmaları” adlı oyununda sınıf öğretmeni Frnaz Xaver Herrenreiter’e atıfta bulunur. Dünyaca ünlü sahne dekorları yapan sanatçı Caspar Neher ile de sınıf arkadaşıdır. 1912 yılında aynı okuldan birkaç arkadaşıyla birlikte ”Amicitia” adlı satranç kulübünü kurar; ayrıca küçük bir satranç dergisi çıkaranların arasına da katılır. 1913 yılında Brecht’in bazı şiirleriyle öyküleri ”Die Ernte” (Hasat) adlı öğrenci dergisinde yayımlanır. Bu dergide Berthold Eugen imzasını kullanmaktadır.
1914’ün Ocak ayında ”Kutsal Kitap” adlı oyunu yayımlanır. Savaşın ilk günlerinde Augsburg’daki Perlach Kulesi’nde hava saldırısı nöbeti tutar. Liseyi de savaş nedeniyle uygulamaya konulan kolaylaştırılmış sınav sistemi ile bitirdi. Bu sıralar gazete için yazdığı yazılarda vatanseverlik duygusu egemendir. Savaşa karşı yazdığı yazılarla okuldan kovulacak duruma bile gelir. 1917-1918 Münih’deki Ludwig Maximilian Üniversitesi’nde doğa bilimi, tıp ve edebiyat okudu. 1918 yılında Augsburg askeri hastanesinde sıhhıye askeri olarak görevlendirilmesinden dolayı öğrenimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Öbür sene de derslere girmemek için başvuruda bulundu ve 1921 yılında kaydı silindi. Okula ilk girdiği yıl ”Yaz Senfonisi” oyununu yazdı. ”İskender ve Askerleri” oyunu üzerinde çalışırken de ”Fahişe Evlyn Roe’nun Söylencesi”, ”Tarpeja” gibi şiirlerini kaleme alır.
1916 yılında büyük gençlik aşkı ”Bi” diye çağırdığı, Paula Banholzer ile tanışır. Bu ilişkiden 3 Nisan 1919 yılında oğlu Frank Banholzer, Kimratshofen’da dünyaya geldi. Çocuğa, Brecht’in çok önem verdiği şair Frank Wedekind’in adını verdiler. Brecht’in oğlu II. Dünya Savaşı’nda diğer cephelerin yanı sıra doğu cephesinde görevlendirildi. Frank Banholzer 13 Kasım 1943 tarihinde Rusya Porchow’da, ordu sinemasına yapılan bir bombardıman sonucu öldü.
1918 yılında ”Baal” adlı oyununu Haziran ayında tamamladı. Augsburg’daki bir askeri hastanede çalışmaya başladı. Bu sırada kaleme aldığı ”Ölü Askerin Söylencesi” şiiri onun, savaş karşıtı düşüncelerini çok sert bir biçimde yansıtır. 1919 yılında ”Gecede Davul Sesleri” oyununu yazar. Ekim ayında ise çıkan sol eğilimli ”Volkswille” (Halkın İradesi) gazetesi için oyun eleştirileri yazmaya başlar.
1920 yılında annesinin ölümü üzerine tümüyle Münih’e taşındı. 1922 yılında beslenme eksikliği yüzünden belirli bir süre hastanede yattı. ”Baal” adlı oyunu da kitap olarak basıldı. ”Gecede Davul” sesleri adlı oyunu 29 Eylül günü Münih’te, Kammerspiele’de ilk kez oynandı. Oyuncu ve opera sanatçısı olan Marianne Zoff ile 3 Kasım 1922’de evlendi. Bir yıl sonra 12 Mart’ta kızları Hane Hiob dünyaya geldi.
Kasım 1922 yılında Kleist Ödülü, ”Gecede Davul Sesleri” oyunu için Brecht’e verildi. Bundan sonra sıra sıra oyunları sahnelenmeye başladı. 1923 yılında Münih’te Hitler yandaşlarının oyunları sahnelenmeye başladı. 1924 yılında Helene Weigel ile tanıştı. Berlin’deki evine yerleşti. 1927’de Marianne Zoff’dan boşandı. Helene Weigel’le 1929 yılında evlenmesinden sonra kızı Barbara Brecht Schall dünyaya geldi. Tiyatrolarda dramaturg olarak çalıştı. 29 Ekim’de ”Kentlerin Ormanı” Berlin’de oynandı. Berlin Devlet Tiyatrosu’nda ise ”İkinci Eduard’ın Yaşamı” sergilendi.
”Sanat bir hayata sahip değil, hayat sanat için bir sebep.”
Brecht’in Türkçede basılmış olan eserlerinden bazıları:
– 8 ciltten oluşan Bütün Oyunları
– Bertolt Brecht’ten Öyküler
– Epik Tiyatro
– Beş Paralık Roman (Sevgi Soysal çevirisi ve Walter Benjamin’in sonsözüyle)
– Günlükler 1-2
– Oyun Sanatı ve Dekor
– Radyo Kuramı ve Sinema Üzerine
- http://cercisanat.blogspot.com.tr/2014/02/bertolt-brecht-ve-epik-tiyatro.html
- http://brechtbertolt.blogspot.com.tr/p/hayat.html
- Walter Benjamin- Brecht’i Anlamak
- Bertolt Brecht- Günlükler 2 (1941-1955)
- http://turkoloji.cu.edu.tr/YENI%20TURK%20EDEBIYATI/abide_dogan_turk_tiyatrosunda_brecht_etkisi.pdf