İki siyaset profesörü Norberto Bobbi ve Maurizio Viroli’nin 2000 yılının Aralık ayıyla Ağustos ayı arasında yaptıkları sohbetlerden oluşan “Cumhuriyet Düşüncesi” kitabı, Cumhuriyetçi gelenek üzerine yoğunlaşarak, bu kavramın temel meseleleri olan cumhuriyetçilik, yurtseverlik, yurttaşlığın ulaştığı erdem mertebesi, haklar, ödevler, görevler, din ve politika gibi meseleler üzerine odaklanan diyaloglardan oluşuyor.
Norberto Bobbio 1909 yılında Toronto’da doğmuş. Torino Üniversitesi’nde hukuk ve siyaset profesörü olarak ders veren ve bu alanlarda pek çok kitabı ve makalesi bulunan Bobbio, 20. yüzyılın en önemli felsefecileri arasında gösteriliyor. Princeton Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olan Maurizio Viroli ise 1952 yılında Forli’de dünyaya gelmiş. Siyasal düşünceler tarihi ve siyaset tarihi alanında araştırmalarıyla tanınan Viroli, özellikle yoğunlaştığı cumhuriyet ve cumhuriyetçilik kavramları üzerine çalışmalarda bulunmuş. Machiavelli ve Rousseau’nun izinden giderek vatanseverlik, yurttaşlık, anayasa, din ve retorik hakkında eserler üreten Viroli’nin Türkçe yayımlanan “Vatan Aşkı: Yurtseverlik ve Milliyetçilik Üzerine Bir Deneme” adlı bir kitabı da bulunuyor.
Norberto Bobbio’yla Maurizio Viroli’nin 2000 yılının Aralık ayıyla Ağustos ayında yaptıkları sohbetlerden oluşan, İletişim Yayınları’ndan Mehmet Yetiş çevirisiyle yayımlanan “Cumhuriyet Düşüncesi” kısa süre önce okuyucuyla buluştu. Cumhuriyetçi gelenek üzerine yoğunlaşarak, bu kavramın temel meseleleri olan cumhuriyetçilik, yurtseverlik, yurttaşlığın ulaştığı erdem mertebesi, haklar, ödevler, görevler, din ve politika gibi meseleler üzerine odaklanan diyaloglardan oluşuyor.
Erdem ve Cumhuriyet ilişkisiyle mevzuya giren Bobbio ve Viroli’nin bu iki kavramın birbiriyle olan etkileşimi arasında bir bağ kurarak işin temeline inerek konuşmalarını başlatıyorlar. Daha sonra yurtseverliği, Cumhuriyetle ilişkilendirerek, yurtseverliğin Cumhuriyet için ifade ettiği anlamı tartışıyor ve derinlemesine analiz ediyorlar. Cumhuriyetçiliğin haklar ve ödevleri konusunda yapıcı analizlerle konuya devam eden ikili, devamında Tanrı korkusunu, mitini, Tanrı kavramını ve sevgisini yine Cumhuriyet çatısı altında incelemeye tabi tutuyor. Cumhuriyet evrensel sorunları üzerinde durduktan sonra bu kisvenin altında yatan iktidarı sorgulayan yazarlar son olarak Cumhuriyet kavramının tekrar tartışmaya açılıp açılmayacağı konusu üzerinde durarak konuyu kapatıyorlar.
Norberto Bobbio ve Maurizio Viroli, “Cumhuriyet Düşüncesi”nde, ağırlıklı olarak İtalyan “cumhuriyeti” ve “cumhuriyetçiliğini” masaya yatırarak, yola buradan çıkıp cumhuriyetin evrensel değerlerinin bir fotoğrafını çekiyor. Cumhuriyet üzerine kafa yormuş pek çok düşünürden referanslarla, tarihle, günümüzle bağlar kurarak ilerleyen ve lafın lafı açtığı bir sohbetin yazıya dökülmüş hali olan “Cumhuriyet Düşüncesi” içinde -yerine, zamanına ve kişiye göre- birçok farklılık barındıran cumhuriyet kavramını “yerinde” inceleyen zihin açıcı bir kitap.
- Cumhuriyet Düşüncesi / Norberto Bobbio – Maurizo Viroli
- İletişim Yayınları
- 142 sayfa
- Çeviri: Mehmet Yetiş