Pınar Selek‘i kardeşliğin, bir arada yaşamanın güzelliğine dem vurduğu harika romanı “Yol Geçen Hanı” ile tanıdım. Tabii kendisinin bir sosyolog olup çeşitli aktivist gruplar arasında da çalışması, bu grupları yakından tanıyıp gözlemleyen bir insan olması yazdıklarını daha gerçekçi hale getiriyor.
Cümbüşçü Karıncalar, paronayaklar adlı küçük ekolojik bir grubun aslında neler başardığını anlatıyor diyebiliriz. Bünyesinde çeşit çeşit her ülkeden anarşist, devrimci, çevreci, lezbiyen insanların bir araya gelip kocaman bir puzzle oluşturması. Azucena ve Katy ile açılıyor roman. Mavi trende Azucena ile karşılaşan Katy’nin Mavi adıyla tanıdığı bu küçük siyah giyimli kırmızı pabuçlu kadını takip edip kendi çabası ile kurduğu sıkıntılı ilişkiden; köpekleri serbest bırakmayı savunan Luna’dan, meyve tezgahlarında tohum saklayan Manu’dan göçmen Aleks ve Gouel’den kendilerini “Cümbüşçü Karıncalar” diyen bu küçük aktivist grubun kendi hayatlarını nasıl var ettiğinden… Bunu yaparken de dünyayı nasıl güzelleştirdiklerinden, İspanya iç savaşında çarpışan büyük babadan çok uluslu dev şirketlere karşı mücadele eden bu güzel insanların elleriyle nasıl güzel bir dünya yarattığından bahsediyor.
Köpeklere gelirsek… Yavru bir köpeğin kollarını ve kuyruğunu kesip onu öldürecek vahşeti yapan insanların yaşadığı bir dünyada (bu romanı okurken gazetelere düşen bir haber) köpeklerin özgür yaşamalarını savunan birilerinin olması ne güzel. Hele de bu satırları yazarken o tatlı köpeğin masum gözü hep peşimdeyken böyle insanlarla bizi tanıştıran ve bu insanların sadece romanlarda olmaması yaşamda da var olması gerektiğini anlattığı için Pınar Selek’e çok teşekkür etmek isterim. Yaşamı yeniden kardeşçe, sevgiyle ve üreterek bereberce kuracağımız bunun için uğraşan, didinen, kafa yoran ve yormaya devam eden dostlar için de yazara çok teşekkürler. Kitabın en can alıcı noktasına gelirsek… Gouel’in Aleks’e yelkenli kurmaya öğretirken sınıf savaşını anlatması.
Rüzgara kendini bırakmamalısın diyen Gouel Aleks’e şöyle der:
“Kendini bırakmayacaksın. Zaten sadece rüzgardan gücünü alacaksın. Kendini yıpratmadan genel akışın bir parçası olarak ama onun dinamiğiyle kendi hedefine doğru ilerleyerek.”
Umudu pay etmeyi, dayanışmayı, şiiri ve kendimizi mutlu etmeyi öğrenmek istiyorsak Pınar Selek’i okuyun.Ve daha güzel bir dünya için çalışmak gerektiğini aklımıza kazıyarak okuyun.
- Cümbüşçü Karıncalar – Pınar Selek
- İletişim Yayınları – Roman
- 172 sayfa