Orijinaller, Wharton Okulu’nda işletme profesörü olan Adam Grant’ın Türkçeye çevrilmiş ikinci kitabı. Birçok alanda farklı şirketlerde, çok farklı çalışmaları bir araya getiren yaratıcılık ve girişimcilik üzerine bir kitap. Temel konusu günümüzde değişen mesleklere, sektörlere ve toplum yapısına orijinal bakıi açıları getirmeye başaran insanların ortak özellikleri ve nasıl yol aldıkları üzerine. Kitap toplumsal yapı ve insan davranışlarına farklı bir bakış açısı getiriyor.
Modus Kitap’tan çıkan kitap Orijinaller adı verilen verdiği farklı düşünme tarzı olan kişilerin düşünme tarzlarını, motivasyonlarını ve hayata bakışlarını çeşitli örnekler üzerinden açıklıyor. Kitabın amacı Orijinal düşünme tarzını ortaya açıkça koyarak herkesin içindeki potansiyeli yönlendirmek olsa da okuyucu için orijinal olma yolunda rehber bir kitap olmaktansa daha çok bu düşünme tarzını anlamak için önemli noktalara parmak basan bir kitap konumda.
Grant, kitapta Orijinallerin düşünüş ve davranış biçimlerini yansıtan özelliklere dair çeşitli örnekler veriyor ve bu özelliklere dair tezleri araştırmalarla destekliyor. Kitabın alt başlığı da buna vurgu yapıyor: “Geleneklere uymayanlar dünyayı nasıl ileri taşıyor?”
Şunu belirtmek gerekir ki kitabın ön kabulunda Orijinallerin yaratıcılarla veya girişimcilerle aynı şey olmadığını berlitmek gerekir. Grant’ın kitabında konu ettiği orijinal kişiler yaratıcı kişiler, girişimciler, sanatçılar, mucitler, biliminsanları, işinsanları olduğu gibi orta sınıf yöneticiler, alt seviye çalışanlar da dahil oluyor. Yazarın konuya dahil ettiği sınıf genel geçer düşünceleri, kabulleri ve bakış açılarını sorgulayan, her zamanki günlük olaylara yeni bir bakış açısı getiren kişiler. Grant aynı zamanda bu kişilerin kurduğu/desteklediği yapıların yanı sıra bu gibi düşünme sistemininin kendisini rahatlıkla ifade edebileceği yapıların nasıl oluşturulabileceğini de inceliyor.
Teknolojinin ilerlemesi ve gündelik hayatlarımızın hızının yetişemedeiğimiz ivme ile artması ile birlikte Kapitalizm’deki yaratanlar ve tükentenler ikilemi aşıldı. Artık yaratılan ürünler sorunsuz, mükemmel değiller, geliştirilmeleri gerekiyor. Bazen en mükemmel ürün birkaç farklı ürünün birleşimiyle oluşuyor. Artık günümüzde yaratıcı insanlar ve ‘sıradan’ kişilerin yanı sıra farklı düşünenler de var. Bu kişiler günlük hayatımızda yer eden, sıradan olaylara farklı bir bakış açısı getirebilen kimseler. Yaratıcılık ve sıradan yaşam arasındaki çizgi geçişi ve bu arada yer alan orijinal düşünce yapısına sahip insanları bu kitapta anlatılıyor. Bu düşünce sistemi yaratıcılık veya yetenek gibi kişinin doğuştan getirdiği bir özellik değil aslında bir disiplin. Yıkıcı Yaratıcı Düşünme Sistemi. Orijinal kişiler olaylar karşısında sürekli irdeleyici sorular sorup, olaylara farklı boyutlarından bakıyorlar.
Orijinaller kitabı okuyucunun düşünme biçimi değiştirecek ve içindeki yaratıclığı/orijinalliği ortaya çıkaracak sihirli bir kitap değil, kaldı ki böylesi köklü değişimin bir kitap ile olabilmesi oldukça tartışmalı, ama yeni toplum düzeninde yaratıcılık, risk, girişim ve bu kavramlara bakış açılarında insan davranışlarını anlamak için yararlı bir kitap.
Temelde bu düşünce sistemini herkesin kendisine uyarlayabileceği bir sistem. Disiplinli bir şekilde statükoya meydan okumak, olayları olduğu gibi görmeyip farklı açılar yakalamaya çalışmak atılması gereken ilk adım. Bilbo Baggins’in de dediği gibi yola çıkmak tehlikeli bir iştir, adımını dikkatli atmazsan yolun seni nereye götüreceğini bilemezsin. Yine de hatırlamalıyız ki başıboş dolaşan herkes kaybolmuş değildir.
Orijinaller değişen dünya sisteminde geleceğin düşünce yapısını anlamak için mutlaka okunması gereken bir kitap. Şimdiden iyi okumalar ve iyi şanslar.
- Orijinaller – Adam Grant
- Modus Kitap
- 268 sayfa
- Çeviri: Barış Emre Alkım