Günümüzde çocuk edebiyatı alanında çalışan uzman kişiler, farklı disiplinlerin bir araya gelmesiyle beraber çocuk yazınının ortaya çıkış nedenlerini, çocuk dünyasının gerçeklerini, dünyayı algılama biçimlerini ve içinde bulundukları modern zamanların fantastik kurgularını ciddiye alıp yetişkin edebiyatına geçişte bir “ara basamak” (köprü) olarak değerlendirmekteler. Nitelik kazandırıp “Nitelikli Çocuk Edebiyatı” başlığı altında yazarın edebi metnine, hikayesine estetik duyarlılık kazandırmak, yaratıcı düşünme becerilerini teşvik etmek, sorgulayan, soru sormayı ilke edinen ve özgürce değerlendirmeler yapan erdemli insan olma yolunda emin adımlarla ilerleyen yeni bir yazın oluşturmaktadırlar.
Özellikle eğitim kurumlarında kitapların eğitmenler tarafından ya da zümre başkanlarının onaylarından geçip çocuklarımıza ulaşmaları için bu az önce saydığım özelliklerin hepsi doğal olarak önem kazanmaktadır.
Şimdi nereden ve nasıl başlamalıyım bilmiyorum ama çocuk yazın edebiyatına kattıklarıyla büyük bir yazar ve çizerle beraberiz bugün…
Hikâyeleri, çizimleri kadar güzel olan ve okuyucusunun hayal gücünü gıdıklayan, en önemlisi de okuma sevgisini pekiştiren çok yönlü bir sanatçıdır Feridun Oral. Öykülerini, özellikle doğanın içinden dostluk ve dayanışma temalarıyla anlatan sıcacık bir anlatıcıdır. Doğayı ve içindeki canlıları sevgiyle kaleme getiren, hem çizen hem yazan sanatçıdır.
Bir lokmacık masalların anlatıcısıdır Feridun Oral. Yurtdışında kitapları en çok yayınlanan yazardır o. Kitapları ve çizimleri, hem büyük bir keyifle okunan hem de hüzünle takip edilen minik okuyucuların gönlünü fetheden saygın bir kişiliktir. Hikayelerinin başrolünde doğa (İlkbahar, yaz, sonbahar, kış) ve doğa ile barışık yaşayan sevimli hayvan dostlarımız vardır. Paylaşarak, çoğalarak mutlu sona ulaşan kahramanları onu hiç terk etmez.
Çocuk edebiyatının nasıl olması gerektiği konusunda uzun yıllar düşünen bir kalemdir Feridun Oral. Çocukları renk ve çizgilerin estetik dünyasıyla tanıştıran ve kendi anadilleriyle seslenen ya da kulaklarına hikâyeler fısıldayan temel yol göstericidir. Yeni nesil okuyucularını yazdıkları ve çizdikleriyle besleyen, onlara hayatı daha kolay anlama, toplumsal değerleri önemseten, çevresine ve doğasına sahip çıkan duyarlılıkla tanıştırmaktadır. Konularını doğal ve güncel çevresinden seçen, dilin sadeliğinden uzaklaştırmadan ve okuma alışkanlığı üzerinde titizlikle duran Feridun Oral, çocukların duygu ve düşüncelerini ciddiye alır.
Yazdıklarıyla kendi dünyasını bizlere açan Oral, okuma kültürüne en önemli basamak kabul edilen çocuk edebiyatıyla devam etmektedir.
Hep düşünürüm: Yazarlar yeni nesillere yazdıklarıyla kültürel miraslarını sunarlar, aradan uzun yıllar geçse bile günün birinde bir yerlerde mutlaka onlarla karşılaşır ya da buluşursunuz. Yağmurlu bir İstanbul sabahında İstiklal Caddesinin en dingin saatlerinde, kendimle başbaşa yürürken daha fazla ıslanmamak için YKY Kitabevine sığınıp saatlerce çocuk kitaplarının içinde vakit geçirdim. İşte o vakitlerde tanıdım, sevdim Feridun Oral’ı yazıp çizdiklerini. Bir aşağıya bir yukarıya geçer gibi ömrümden geçti sanki tramvaylar. Ne fötr şapkalı beyefendiler, ne şık hanımefendiler artık yoklar; galiba hiç olmayacaklar ama Feridun Oral’ın sımsıcak hikayelerinde umut yüklü sözcükler yarınların hatrına hep varolacaktır.
Daha fazla geç kalmamak için ne olur sizlerde hemen tanışın çok yönlü sanatçı Feridun Oral ile… Benden tavsiyesi.