1989, Giresun doğumlu Semih Öztürk, Kocaeli Üniversitesi‘nin Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü‘nde eğitimini tamamlamış. Birçok mecrada öyküleri yayınlanmış ve Birgün, Radikal Kitap, Agos, Taraf ve K24 için kitap incelemeleri kaleme almış. Şimdilerde İstanbul’da yaşıyor ve bir reklam ajansında metin yazarlığı yapıyor.
2018 yılında Yaşar Nabi Öykü Ödülü sahibi olan öykü dosyası Önce Dağlar Kar Tutacak, aynı yıl içerisinde Varlık Yayınları tarafından kitaplaştırıldı. Edebiyat Burada sitesinde yayınlanan “Fotoğrafını Çekemediğim Öykünün Öyküsü” başlıklı yazısında bu kitabı için şu cümleleri yazmış:
“O kış yağan kar, kitaptaki hemen hemen her öykünün pek çok aşamasına şahit oldu. Karla birkikte Hamal Aranıyor’u ortaya çıkaran yoğunluk, bir karakter olarak çoğu zaman yanımdaydı. Durma durma hali ise kurgunun sınırlarını belirleyen, sakinliğini her koşulda koruyan bir seyir haline dönüşmüştü. Gerçeğin formu, kademe kademe geriye doğru giderek biçimlenmeye başlamıştı. Artık beraber üşüyor, beraber ısınmaya çalışıyorduk.”
2017 yılında Tefrika Yayınları tarafından hazırlanan Çocuk Edebiyatı Dizisi başlığı altında yazarların çocukluklarının hikâyelerinin kurgulandığı kitaplardan Küçük Aziz Nesin ve Kiraz Fidanı, Küçük Sabahattin Ali ve Defteriyle Kalemi‘ni, 2020 yılında ise Küçük Sevgi Soysal ve Ay Dede’nin Masalı, Küçük Rıfat Ilgaz ve Yavru Kediler‘ini kaleme aldı. Kız kardeşimin de okumayı ilk öğrendiği zamanlarda çok severek takip ettiği bir edebiyat dizisiydi. Özellikle de gerçek yazarların okuyan çocuklarla aynı yaşta bir çocuk olarak karşılarına çıkması oldukça değerli bir ayrıntı. O kitapları okuduktan sonra kız kardeşimi kendi kitaplığıma götürüp “Bak, bu okuduğun çocuk büyüyünce bu kitapları yazdı. Sen de büyüyünce bu kitapları okuyacaksın.” demiştim. O şaşkınlığı hâlâ gözlerimin önündedir. 2022 yılında İletişim Yayınları‘ndan ikinci öykü kitabı Telaş Bandosu okurlarına kavuşmuştur.
Bir söyleşisinde kendisine gerçeklik ve kurgu arasındaki dengeyi nasıl kurduğu sorulduğunda verdiği muhteşem cevap ile sizleri baş başa bırakmak istiyorum. Sevgili Semih’i ödül aldığı ilk öykü kitabından beri tanır çoğu işine zaman ayırırım. Hem genç hem başarılı bir yazarın okuma listesi artık sizlerin.
“Gerçekliğin sağladığı imkânlar kurgunun gidişatını şekillendirirken aynı zamanda hayal kurma payları da bırakır. Uykudan uyanıklığa geçerken ya da bir rüyadan düşerken hissettiğimiz tedirginlik bunu en iyi ifade eden duygu aslında. Mesela rüyalarımızı yönetebiliyor olsak, yukarıda bahsettiğim hayal kurma paylarını da istediğimiz şekilde kullanabilir, içini doldurduğumuz gibi boşaltmayı da becerebiliriz. Öyküde kurmaya çalıştığım yapı da buna epey yakın.” (K24, 2022)
Semih Öztürk, Neokuyorum okurları için 10 kitap tavsiyesinde bulundu. İşte o 10 kitap:
- Roy Jacobsen – Oduncular (Yapı Kredi Yayınları, Çeviri: Deniz Canefe)
- Per Petterson – At Çalmaya Gidiyoruz (Metis Yayınları, Çeviri: Deniz Canefe)
- Fikret Ürgüp – Çivili Sandıklar (Everest Yayınları)
- Engin Geçtan – İnsan Olmak (Metis Yayınları)
- Julio Cortázar- Edebiyat Dersleri (Everest Yayınları, Çeviri: Süleyman Doğru)
- Juan Gabriel Vasquez – Çarpıtma Sanatı (Everest Yayınları, Çeviri: Süleyman Doğru)
- Barış Bıçakçı, Behçet Çelik, Ayhan Geçgin- Kurbağalara İnanıyorum (İletişim Yayınları)
- Agustin Fernandez Mallo – Nocilla Rüyası (Harfa Yayınları, Çeviri: Sena Akalın)
- Ergin Günçe – Pi Sayısı ve Özgürlük (Edebi Şeyler Yayıncılık)
- Kaya Tanış – Burası Orası Değil (Kırmızı Kedi Yayınları)