Ülkemizde “arabesk” kültürün çıkış sürecinin devamında, yayılmasına etki eden öğelerden biri de “şarkıcı filmleri”dir. Filmlerden dönemin yaşamına sosyolojik inen bir çizgi çekildiğinde, filmlerde işlenen hayatların, dönemin yansımaları olduğu açıkça görülür.
Orhan Gencebay da bir “şarkıcı” olarak pek çok film çekmiştir. “Orhan Baba” olma sürecinde, filmlerin faydası olduğu da yadsınamaz. Kendisi filmlerde – açıkça- bilek gücünü, emeği, fakirliği, dürüstlüğü, haksızlığa karşı olmayı, sevdayı, zengin-fakir çatışmasındaki fakiri, namusu temsil etmiştir. Döneme baktığımızda çoğu filmlerde bu konular işlenmiştir. Ancak şarkıcı filmlerindeki en önemli şey ise şüphesiz ki, hemen hemen her filmde işlenen bu öğelerin altının şarkılarla desteklenmesidir. Hep iyiye, hep insanca yaşamak mesajına hizmet eden filmlerdir bunlar.
Gencebay filmlerinde; çocukluğundan beri çalışırken görülür. Çocukken oto tamircide çıraksa, büyüdüğünde elleri sazının üstünde işler. Elleri çalışmanın şartı gibidir hayatta kalmak için… Karpuz sergisi açar, köyden göç eden delikanlı olur, fakirlikten sesiyle yükselendir… Hiçbir zaman “zaten” babadan zengin bir adamı oynamamıştır. Bu noktada Türk sinemasında iyi ve kötü profilleri de incelenmelidir ki bu aslında başka bir dosya konusudur.
Vadullah Taş’ın yaptığı bu kitap çalışmasında her şeyin baş kahramanı olan Orhan Gencebay’ın filmleri incelenirken yapım şirketlerinin tarihleri de ele alınır… Kitap anılarla, dönemin aktrisleri ve aktörlerine selamlarla dolu. Her filmin künyesini bulmak da mümkün. Yönetmenler ilgili birkaç sayfalık bilgiler de…
Kitapta “Bir Teselli Ver”, “Sev Dedi Gözlerim”, “Batsın Bu Dünya” gibi filmlerin özetleri, incelemeleri yer alıyor. Tarih sırasına göre, filmlerin orijinal afişleri ve setten fotoğraflarla destekleniyor her bir film. Orhan Gencebay filmlerini sevenler ve Türk sineması inceleyenler için de başarılı bir kaynak oluşturuyor Vadullah Taş’ın bu çalışması.
- Orhan Gencebay Filmlerini Anlatıyor – Vadullah Taş
- Kabalcı Yayınevi
- Sayfa Sayısı: 351