Einstein kimdi ve neler yaptı?
20. yüzyılın en önemli bilim insanlarından Albert Einstein… Onun hayatını, tüm insanlığa ilham verecek nitelikte bir hikâye ile bizlerle buluşturuyor İndigo Kitap…
“1999’da Kanada McMaster Üniversitesi’nden Sandra Witelson, Einstein’ın beyninde çoğu insanın beyninde olan bir kıvrımın olmadığını keşfetti. Bu kıvrım, tam da beynin matematiksel düşünme ve görsel canlandırma kısmında yer alıyordu.” (Sy.10)
Einstein, “Mutlu bir adam, içinde bulunduğu andan, geleceği pek fazla düşünemeyecek kadar memnundur.” yazmıştı lisede bir Fransızca denemesinde. 12 yaşında, bir yaz günü, Pisagor bağıntısının kanıtını keşfetmişti… Ve onun için gizemli bir roman okumak gibiydi calculus çalışmak…
“Ne ben okula göreydim ne de okul bana göre. Sıkıyordu beni. Öğretmenler komutan gibi davranıyorlardı. Ben öğrenmek istediğimi öğrenmek istiyordum, onlarsa öğrenmemi istedikleri şeyleri öğretiyorlardı. En nefret ettiğim şeyler rekabetçi ortam ve özellikle spordu. Onlara göre, işe yaramazın tekiydim ve birçok kez okulu bırakmamı söylediler. Münih’te bir Katolik Okulu’ydu. Bilgiye olan açlığımın öğretmenler tarafından baltalandığını hissettim. Onların tek ölçütü sınav notlarıydı. Bir öğretmen, böyle bir sistemde öğrencilerini nasıl anlayabilir ki?”
Ve 1922 yılı… Einstein, Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı. “Hiç hata yapmayan kişi, yeni hiçbir şey denememiştir.” dedi bir gün… Kuantum fiziğinin geçici olduğuna ve bir gün var olan dünyanın altında gizli olan, olasılığa dayanmayan dünyanın keşfedilebileceğine inandı.
“Dünden ders çıkar, bugünü yaşa, yarın için umut besle. Önemli olan şey sorgulamayı hiç bırakmamaktır.” (Sy.48)
“Eğer, dağınık bir masa, dağınık bir zihnin göstergesiyse, boş bir masa neyin göstergesidir?” (Sy.68)
“Evrenin düzenini iyiden iyiye düşünmenin verdiği hayranlık ve bu düzeni yaratan bir yaratıcının varlığına inanmak.” (Sy.88)
Einstein kronolojisinin yer aldığı kitabın son sayfaları, yine Einstein’dan alıntılarla son buluyor…
“Herkes dâhidir. Ancak bir balığı, ağaca çıkma yeteneği ile yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirir.”
- Einstein / Bir Dehanın Yaşamından Notlar
- İndigo Kitap – Biyografi
- 112 sayfa