Hayal gücü geniş yazarlara hep gıpta ile bakarım. Onların kitaplarını alırken, sayfalardan oluşan bir sürü bilete de sahip olurum. Öyle biletler ki bunlar, okuyucuyu dünyadan başka her yere götürürler.
Jules Verne, işte böyle fantastik öykülerin babası.
Doktor Ox’un Deneyi, Fleandre’da, hayali Quiquendone kentinde geçer. Kentin sakin, ölçülü, tutumlu ve ağırkanlı insanları yüzyıllardır hiçbir konuda aşırılığa kaçmadan, herhangi bir duygu belirtisi göstermeden,uyum içinde son derece durağan bir yaşam sürmektedirler. Öyle ki, ülkede bir başkumandan, ordu şöyle dursun, insanların birbirlerine zarar vereceği bir alet bile bulunmamaktadır. Doktor Ox, şehri en yeni ışıklarla aydınlatmak için orada olduğunu söylese de, bu şehri kobay olarak kullanmaktan çekinmeyecektir. Zira bilim, vicdansız insanların ellerinde olabilir.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’na göre, bu bir hiciv kitabı. Bana göreyse, insanın iç yüzünü anlatan dev bir eser. İyilik ve kötülüğün karşılaştırılması ne kadar klişe olsa da, yıllar boyu okunacak tek şey. Zıttıyla var olan bu dünyadan içimizden kaybolmayacak iki demirbaş duygu: İyilik ve kötülük. Verne, mükemmel üslubuyla, ince bir şekilde “insan” olmayı yüzümüze vuruyor.
Peki ya sen hangi duyguya yakınsın okuyucu?
- Doktor Ox’un Deneyi – Jules Verne
- Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları – Roman
- 96 Sayfa
- Çeviri: Alev Özgüner