İnsan Olmak, Metis Yayınları tarafından basılan 1983’ten günümüze defalarca baskı yapmış bir kitap.
Okurları tarafından başucu kitabı olarak nitelendirilen bu kitap yazarımızın, bir okuyucusunun kendisini ziyaret etmesi sonucu “Lütfen bizler için de yazın.” demesiyle oluşturulan bir toplam. Kitabı okuduğunuz her an kendinizi, kardeşinizi, komşunuzu etrafınızdaki herkesi görmüş oluyorsunuz. Yazarımız okuduğumuz bölümlerde kendimizi yargılamamızı istemiyor. Ben de dışardan bir bakış sergileyerek bu harika kitabı bitirdim. Defalarca okunması, özümsenmesi gerektiğini düşünüyorum.
Kitabın bölümleri birbiriyle bağlantılı olarak ilerlediğinden yazarımız “Birey ve Toplum” başlığıyla giriş yapmış. Dost ve düşman olarak nitelendirdiğimiz kişilerin bizim benliğimizi oluşturduğunu ve insanların toplumda birbirleriyle ne çok samimi olabilmelerini ne de uzak kalabilmelerini kirpi örneklendirmesi üzerinden anlatmış. Kirpiler soğuk günlerde birbirlerine sokulurlar, ama dikenleri birbirine batar. Birbirlerinden ayrıldıklarındaysa soğuktan rahatsız olurlar. “Ana-Baba ve Çocuk ”bölümünde ise kitabın neredeyse tamamında işlenen, yetişkinlik döneminde bocalayan bireyi, anlatmış. Bunun bir nedeninin de aşırı koruyucu tutum sergileyen ebeveynden gerçekleştiğini öğrenmem beni şaşırtmıştı oysaki ben sevgisiz ortamda büyüyen çocuklarda gelişeceğini düşünmüştüm. “Öfke ve Düşmanlık” ise beni düşünceye sevk eden bölümdü. Pek çok şeye karşı illaki karşıt düşünce üreten birey ve etrafına karşı alaycı, iğneleyici tutum sergileyen bireyin aslında kendisine karşı hissettiği öfkeyi ve düşmanlığı öğrenmiş oldum.
Değerimizi aslında bizim oluşturduğumuz “Oysa bir insan kendi içinde devrikse başkaları tarafından devrilebilir.” Cümlesiyle “Değersizlik Duygusu” bölümüyle anlıyoruz. Peki ya kaygılarımız ne olacak? Ona da altı çizili bir bölüm ekleyeceğimiz “Kaygı” bölümü var. “Bir insanın kaygılarından kurtulabilmesi için tek yol, kendi varoluş sorumluluğunu üstlenmesidir.”
Ortak yaşam, yalnızlık, yaşam ve ölüm… Devam eden bölümler kitabın ilerleyen sayfasında siz okuyucusunu bekliyor. Elinize kalemi aldıktan sonra kitabın pek çok yerini çizip notlar alacağınızdan çok eminim.
Ufacık bir not ekleyerek bir şey söylemek istiyorum. Bu yıl aldığım bir kararla kitap okumadan sonlandırdığım günüm geçsin istemiyorum. İki aylık bebeğim, evimin sorumlukları var. Bu kitabı her gün on sekiz sayfa okuyarak on günde bitirdim. Günde on sekiz sayfa okuyacak zamanı kendimize yaratalım. Kendimiz için güzellikler oluşturduğumuz bir yıl olsun.
- İnsan Olmak – Engin Geçtan
- Metis Yayınları – Deneme
- 192 sayfa