İnternette sürekli denk geldiğim bir kitap. Birçoğumuz rastlamıştır muhtemelen. Akıl hastalarının yazdığı şiirler başlığıyla. Başlığını okuyup geçiyordum uzun zamandır. Dün tekrardan karşıma çıkınca okuyup bir inceleme yazısı yazmaya karar verdim.
Yazar kitabına “Annem Vuslat Tuncer’e ithafen” diye başlıyor.
Bedia Tuncer, 1961- 1964 yılları arasında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde personele okuma yazma eğitimi vermiş. Bir yandan da akıl hastalarıyla ilgilenmiş ve akıl hastalarının yazdıkları şiirleri derleyerek bu şiir kitabının yayınlanmasını sağlamıştır. Bu türde yayınlanmış ilk ve tek şiir kitabı olabilir ve hikayesi bakımından da şiir alanında kıymetli bir yere sahip.
Tuncer, günlük hayatta görmezden gelinen hatta dışlanan bu insanların yazdıklarıyla seslerinin duyulmasına imkân tanımıştır. Kitabına neden “İnilti” ismini verdiği bilinmiyor. Akıl hastalarının içinde bulundukları yaşamın, çektikleri ızdırapların ve onların iniltilerinin bizlerle buluşmasına vesile olmasıdır belki de ona bu ismi verdiren.
İnilti kitabı 131 sayfadan ve 110 şiirden oluşuyor. Şiirleri yazan kişilerin isimleri yerine, hastanede bulundukları servis numararı ve isim-soyisimlerinin baş harfleri kullanılmış.
Kitapta bütün duyguları açıkça görebileceğiniz şiirler mevcut. Aşk acıları, geçim sıkıntısı, hayat telaşı, umutsuzluk, hayaller, mutluluklar, bulundukları hastane ortamı, diğer insanların kendilerini nasıl gördüğünü tasvir eden şiirler ve bunlardan daha fazlası bulunuyor. Hastanede bulunanlar duygularını, düşüncelerini ve içinde bulundukları durumları öyle güzel ifade etmişler ki, çoğu zaman hayret ederek okudum şiirleri.
Dikkatimi çeken mısralardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum:
- Bedia Tuncer – İnilti
- Matbaa Teknisyenleri Yayınevi – Şiir
- 131 sayfa
Yoruma kapalıdır.