Bireyler küçüklükten başlayarak ahlaksal ikilemler üzerinden çeşitli evrelerde düşünsel gelişim gösteriyorlar. Evde aile, okullarda eğitmenler ve tabii ki kitaplar, yazılanlar ve küçük bireyin tüm bunlardan sağlayacağı çıkarımlar. Kolay değil bu bütün. Zamana yaymak sindire sindire öğrenmek lazım. “Ağaç yaşken eğilir!”
Sadako, bir başyapıt. İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya’ya atılan atom bombasından sonra lösemiye yakalanan kız çocuğunun (Sadako) gerçek yaşam öyküsü.
Kanadalı yazar Eleanor Coerr, Japonya seyahati sonrasında çok etkilendiği savaş mağduru çocuklardan mükemmel bir eser yazmış. Kısa sürede tüm dünya dillerine çevrilmiş ve başyapıt olarak kabul edilmiş.
Sadako lösemi hastalığına yakalandığını öğrenince onların inancına göre 1000 tane kağıttan turna kuşu katlarsa kurtulacağını sanıyor. 644. kâğıttan turna kuşunu katlarken ömrü vefa etmiyor ve aramızdan ayrılıyor. Her ne kadar arkadaşları onu geri getirmek için geri kalan turna kuşlarını katlasalarda Sadako maalesef geri gelmiyor.
Savaşın ne kadar kötü ve zararlı bir şey olduğunu, aynı zamanda küçük bir çocuğun yaşama tutunma azmini anlatan ve içinden birçok sonucun çıkarılacağı bu eseri tüm ebeveyn ve eğitmenlere gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum.
Her şeye rağmen umudunu yitirmeyen Sadako’nun hikâyesi gerçekten sorgulayan, içinde bulunduğu toplumsal olaylardan etkilenen ve her ne şekilde olursa olsun umudunu yitirmeyen çocuklarımız için kılavuz yapıt.
İlkokul çağındaki tüm öğrencilerimizin mutlaka okuması gereken modern klasik bu kitaba sonsuz sevgiyle veda ediyorum.
Herkese iyi okumalar…
- Sadako ve Kâğıttan Bin Turna Kuşu – Eleanor Coerr
- Beyaz Balina Yayınları – Çocuk Kitapları Dizisi
- 72 Sayfa
- Çeviri: Zuhal Yelke