Zaman Sıçraması, 1893’ün Chicago’sunda Dr. Holmes isimli birinden kaçmaya çalışan Katherine’i adında genç bir kadının anlatımıyla başlayan bir roman ama bir anda ekran, navigasyon kelimeleri şaşırtıyor. Okur daha neler olduğunu anlayamadan, yazar Chronos’tan da bahsediyor ve böylecek daha ilk sayfalarda merak duygusunu okura zerk etmiş oluyor. Nedir bu Chronos?
Dağınık, zor beğenen, anne ve babası boşanmış bir genç kızdır Kate ama en önemli kişisel özelliği, kendi deyimiyle kaosla baş edebilmesidir. Fakat buna rağmen bir anda kendini hayal bile edemeyeceği ve hatta bir süre anlamakta zorlandığı bir durumun içinde bulur. O, annesi ve annesinin hiç sevmediği, en az on yıldır hiç görüşmediği büyükannesiyle buluşacağını düşünür ama büyükannesinin onun için planları vardır. O buluşma esnasında bir tek onun ışıltısını fark ettiği parlayan bir madalyon da ona bu konuda yardımcı olacaktır ve annesi hiç hoşlanmasa da bir Kate kendini bu planları uygulamak zorunda bulur. Çünkü annesini, babasını ve hatta kendi hayatını geri kazanmalıdır.
Gelecekten gelen büyükannesinin madalyonunu kullanıp, zamanda birkaç sıçrama yapıp, kendi zaman akışını yoluna koyup, madalyonunu çıkardığı ve koruman alanından uzaklaştığı anda kendisinin yok olacağı gibi birkaç ufak sorunu düzeltmelidir. Sadece bunlarla kalsa iyi; o sırada Cyrist tapınağına sızıp, büyükbabası ve hiç görmediği teyzesinin de planlarını bozmalıdır ve bu konuda ona yardım edecek sadece birkaç kişi vardır; gelecekten gelen bir tarihçi olan büyükannesi, büyükannesinin arkadaşı Connor ve babasının kendi zaman çizelgesinden çıkıp artık başka çocukların babası olduğunu anladığı gün tanıştığı sevgilisi Trey ve nereden tanıdığını hatırlamadığı ama bir yerlerden tanıdığını bildiği gizemli, tehlikeli mi yoksa iyi mi emin olamadığı bir yabancı. Kulağa biraz karışık mı geldi? Öyleyse daha karışık olduğundan emin olabilirsiniz. Fakat yazar Rysa Walker burada bahsetmediğim pek çok detay ve karakterle birlikte, kurguyu büyük bir ustalıkla oturtmuş, tüm karmaşıklığa rağmen Zaman Sıçraması fantastik edebiyat alanında özellikle gençlerin ilgisini çekecek bir roman olmuş. Hatta roman, gençli kitapları kategorisinde Amazon En İyi İlk Roman Ödülü’ne layık görülmüş.
Zaman Sıçraması klasik bir zamanda yolculuk kitabından biraz daha farklı bir roman. Başka bir tarihte yaşayan kendinizle karşılaşmanız alışıldığı üzere uzay zaman boşluğunda büyük bir sıkıntıya yol açmıyor belki ama kafa karıştırıcı olduğu kesin. Yine de bazı olaylara müdahale etmek ve sonucunda nasıl değişiklikler beklediği, tüm bunların geleceği nasıl etkileyeceği düşüncesi beni korkutmaya devam ediyor. Yazar bu zamandaki değişikliğin etkisini, gelecekten gelen babaannenin şimdiki zamanda yaşayan yorumuyla beraber geçmişi değiştirme çabasını sanırım kendisi de bir tarihçi olduğundan dolayı çok iyi aktarmış. Zaman Sıçraması özellikle bir ilk roman olmasına rağmen, heyecanlı kurgusu ve oturmuş yapısıyla fantastik edebiyat sevenlerin ilgisini çekecek, hızlı okunan ama kesinlikle başarılı bir kurgu. Rysa Walker, Chronos Dosyaları II için pek açık kapı bırakmamış olsa da yazarın bu kurguyu nasıl devam ettireceğini, aynı heyecanı devam kitabında da bu şekilde diri tutup tutmadığını merak ediyorum.
- Zaman Sıçraması – Chronos Dosyaları I / Rysa Walker
- Çeviri: Merve Doğruer
- Hep Kitap – Roman
- 356 sayfa