Uzun süredir çeşitli dergi ve bloglarda yayınlanan inceleme yazıları ve öyküleriyle okurunun karşısına çıkan Merve Yurtsever, dikkatini bu defa çocukların dünyasına çeviriyor. Yurtsever’in Evreka Çocuk Yayınları’ndan çıkan ilk çocuk kitabı Kelimelerin Gücü Adına 2024 yılının Mart ayı itibarıyla okuruyla buluştu. Çizimlerini ve kapak tasarımını usta karikatürist Erdoğan Oğultekin’in yaptığı Kelimelerin Gücü Adına 80 sayfalık bir eser. Kitapta ayrıca Psikolog Dilara Balahur’un eseri pedagojik açıdan inceleyen bir yazısı da bulunmakta. Bu kadar bilgi yeter. Hadi biraz da bu eğlenceli kitap neler anlatıyormuş bir bakalım.
Kelimelerin Gücü Adına seksen sayfa içerisine pek çok şey sığdırabilmiş bir eser. Günümüz insanının marazi durumlarını, çocukların bunlardan ne denli etkilendiği büyük bir incelikle anlatılmış. Yurtsever beden memnuniyetsizliği, disleksi, akran zorbalığının yanı sıra uzay, sağlıklı beslenme, dostluk ve takım çalışması gibi ciddi meseleleri didaktik bir dile kaçmadan sadece eserin kurgusunu kuvvetlendirecek bir araç olarak ele almış. Kurgu içerisine serpiştirilen bu konuların eser içindeki dağılımı öyle iyi ayarlanmış ki bahsedilen bu meselelerden hiçbiri diğerine baskın gelmiyor. Bu da anlatılan hikâyenin kuvvetlenmesini sağlıyor.
Kelimelerin Gücü Adına, rekabetten, yarışmadan bir an olsun geri kalmayan, sınıftaki en büyük rakibi Emre tarafından alay edildiği için kafasını kepçe kulaklarına takmış, uzaya meraklı kahramanımız Arda’nın etrafında şekillendirilmiş. Bu kulak meselesine bir hayli bozulan Arda’nın kulaklarını yapıştırması sonrasında başına gelenler eğlenceli, kıvrak bir dille anlatışmış. Yurtsever’in dildeki yetkinliği, ana karakterin başarıyla inşa edilmesini sağlayarak çocuk kitaplarının “inandırıcılık”, “yetişkin diline kayma”, “didaktik anlatım” ve “sıkıcılık” gibi problemlerini ortadan kaldırmış. Ortaya ilkokula giden, bir an bile yaşına, düşündüklerine, hissettiklerine olan inancımızın sarsılmadığı bir karakter çıkmış.
Kelimelerin Gücü Adına her ne kadar ana karakter üzerinde ilerlese de karakter kadrosu geniş bir kitap. Arda’nın kulaklarını yapıştırması sonucu götürüldüğü Psikolog Cansu’nun yaklaşımı sayesinde kendisiyle barışma sürecini anlatan eser, dostluğun ve takımdaşlığın kişisel gelişim için ne denli önemli olduğuna dair önemli mesajlar içeriyor.
Arda’nın kendisi gibi dışarıda kalmış, disleksiden muzdarip ancak uzay hakkında bilmediği şey olmayan arkadaşı Ayşe ile kafa kafaya vererek kendini gerçekleştirme hikayesine sahne olan Kelimelerin Gücü Adına karakter yaratımı ve kurgudaki başarısı, dildeki doğallığı ile öne çıkıyor. Yurtsever’in kahraman anlatıcının yazara tanıdığı mizah kullanımı, anlatımdaki samimiyet, diyalog kurulumu vb. imkanlardan başarıyla yararlandığını söylemek mümkün. Yazarın klasik çocuk kitaplarında sıklıkla rastlanılan steril bir dünya ve karakter yaratılması sıkıntısına düşmemesi kıymetli. Yazar eser boyunca rekabetin getirdiği hırsın ya da olumsuz dış etkenlerin ana karakter üzerindeki etkisini en doğal şekilde aktarmakta. Bu zaaflar karakterin gerçekçiliğini arttırırken eser içindeki kırılma noktaları sayesinde akış boyunca ana karakterin gelişimini de görmemizi sağlamış.
Sözün özü Merve Yurtsever bir ilk kitap olan Kelimelerin Gücü Adına’da eğlenceli dili, yumuşak mizahıyla günümüz çocuklarının disleksi, beden memnuniyetsizliği, akran zorbalığı problemlerine kulak tıkamadan, gerçekçi bir atmosfer kurmayı başarmış.
- Kelimelerin Gücü Adına – Merve Yurtseven
- Evreka Çocuk – 8 ve üzeri yaş grubu
- 80 sayfa
- Resimleyen: Erdoğan Oğultekin