Sevmek ve sevilmek insan ilişkilerimizin en temel öğelerinden biri. Bununla birlikte bazen iletişim kurabilmek, bir ilişkiyi yürütebilmek her zaman kolay olmuyor. Psikonet yayınlarından çıkan “İlişkiler: Başlatmak, Sürdürmek, Bitirmek” bu konuda neden zorluk çekildiğine odaklanıyor.
Psikolog Alp Karaosmanoğlu, Miray Şaşıoğlu ve Nihan Azizlerli tarafından yazılan kitap sahip olduğumuz şemaların ve modların ilişki sürecindeki rollerine kısaca değiniyor. Kitap 66 sayfa, bir günde bitirilebilecek kısalıkta ve akıcılıkta. Yine de hızlıca okunup geçilmemesi ve üzerinde düşünülmesi gereken bir kitap. Böylece arka planında anlatılmak istenilenleri daha iyi anlamak mümkün.
Kitabın açılış cümlesi yazarların neden bu yola çıktığını ve neden sizin de çıkmanız gerektiğini çok iyi yansıtıyor: “Sevme ve sevilme, ilişki sürdürebilme becerilerine sahip isek çoğunlukla bu ihtiyacı hava veya su gibi kolaylıkla giderebiliyoruz. Bununla beraber, bazıları için bu kadar kolay olabilen bu konu, bazılarımız için de içinden nasıl çıkılacağı bir türlü bilinmeyen bir soruna dönüşüyor.”
Kitap üç bölümden oluşuyor, bir ilişkinin süreçlerinden: başlama, sürdürme ve bitirme. Başlangıçta neden bir ilişkiye giremediğimiz, hangi şemaların nasıl göstergeleri olduğunu anlatıyor. İkinci kısımda ise sağlıklı bir ilişkinin nasıl sürdüğü ve kişinin sahip olduğu şemaların bu gidişatı ne yönde bozduğuna değiniyor. Üçüncü kısım ise ilişkilerin bitiş kısmına ayrılmış.
Kitap akıcı bir dile sahip. Şemanın ve modaların ne olduğu hakkında bir fikri olmayan bir kişinin rahatça anlayabileceği sadelikte. Yine de anlatımda ara ara bozukluklar var, fakat kitap okuma zevkini ve akıcılığını engellemeyen boyuttalar.
Bu kitap size sorunlarınızı çözmeyi vadetmiyor. Bir kişisel gelişim kitabı da değil. Bu bir farkındalık kitabı. Hayat herkeste türlü türlü izler bırakıyor. İnsanlar, ilişkiler her birimizde farkı anlamlara sahipler. Kendinizin, duygularınızın, hissettiklerinizin farkında olmak ise yaşadığınız hayatla bütünleşmek ve onun kalitesini artırmak yolunda en önemli ve büyük etken. Hayat sadece başımıza gelenler değil ama aynı zamanda bizim onlara verdiğimiz tepkilerdir de. Çoğu tepkimiz içseldir ama bazıları gerçekçi olmayan veya artık geçerli olmayan korkulardan, hislerden kaynaklanabilir. Bu yöndeki tepkisel davranışlar hayat gailemizi zorlaştırabilir. Bu kitabı okuyup kendinize teşhis koyup iyileşemezsiniz ama neden öyle davrandığınızı anlayabilirsiniz.
Hayatla kavga etmektense, onunla birlikte akmayı, onunla mücadele etmeyi ve sonunda uzlaşmayı öğrenmek en önemli amacımız olmalıdır bence. Bu yönde adım atmayı destekleyen güzel bir kitap.