Türkiye’nin en önemli edebiyat festivallerinden olan İTEF – İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali 4 – 12 Mayıs 2018 tarihleri arasında “Edebiyatı Takip Ediyoruz” teması ile 10. yılını kutluyor!
Bu yıl İTEF’te, 22 ülkeden 74 yazar, 21 edebiyat profesyoneli, 9 performans sanatçısı ile toplam 104 katılımcı ile birlikte söyleşiler, etkinlikler, atölyeler, konserler ve edebiyat partileri düzenlenecek. Festival, İstanbul’un her iki yakasında birçok mekânda gerçekleşecek. İTEF tüm edebiyatseverleri bekliyor!
Festivalin öne çıkan etkinliklerinden birkaçı:
BOMONTİADA’NIN BÜYÜLÜ ATMOSFERİNDE EDEBİYATI TAKİP EDİYORUZ!
5 – 6 Mayısa denk gelen haftasonu tarihlerinde edebiyatı bomontiada’da takip etmek isteyenler için gün boyu sürecek festival programı edebiyatseverleri bekliyor! FABISAD etkinlikleri, festival sahnesinde ilk kez göreceğimiz isimler ve eğlenceli çocuk etkinliklerinin akşamında Gece Yarısı Edebiyat Partileri ve DJ performansıyla festivali bomontiada’da yaşayacağız !
Yazdığı kitaplarla kısa zaman içerisinde Finlandiya ve pek çok ülkede en çok satanlar listesinde yer alan Sofi Oksanen, 5 Mayıs Cumartesi 16.00’da bomontiada’nın büyülü atmosferinde okurlarıyla bir araya geliyor! Hülya Balcı moderatörlüğünde ” Güzellik, Hayat ve Başka Trajediler ” başlığını konuşacakları etkinlikten sonra Doğan Kitap’tan çıkan son kitabı Norma’yı imzalayacak.
KARGART’TA EDEBİYAT VE MÜZİK!
6 Mayıs Pazar 20.30’ da “Editörü Yazara Soruyor” isimli etkinlikte Ayfer Tunç , son romanı Aşıklar Delidir ya da Yazı Tura’nın hazırlanış serüveni hakkında editörü Mustafa Çevikdoğan’ın sorularını cevaplıyor.
Noa Shabtai’nin sekiz aylıkken vefat eden babasının hayatı ve edebi kişiliğinin serüvenine dayalı “My Father Ya’akov Shabtai” belgeseli Türkiye’de ilk kez kargArt’ta 7 Mayıs Pazartesi 18.00’de izleyicilerle buluşuyor.
Çağdaş Danimarka edebiyatının adından sıklıkla söz ettiren yazarlarından Peder Frederik Jensen’in sert üslubu ile Berrin Karakaş’ın belaları ve mucizeleri aynı potada eriten poetik dilinin yanında Murat Yalçın’ın çarpıcı imgelerle beslediği yetkin vecizeleri 7 Mayıs Pazartesi 20.00’de bir araya geliyor.
Edebiyatın mevzusu nedir? Günümüz edebiyatında okur nereye, yazar nereye gitmektedir? Sibel Öz ve Yasemin Yazıcı, Ercan Yılmaz moderatörlüğünde 9 Mayıs Çarşamba 19.00’da kargArt’ta bu soruları cevaplıyor.
10 Mayıs Perşembe 19.00’da OT Dergi etkinliğinde Sinem Sal, Dündar Hızal, Kutub Şimşekdinleyicilere kuruluş hikâyesini, dergiciliği, sayıların nasıl çıktığını ve nelere önem verildiğini aktarılıyor. Okurun soruları üzerinden öykü ve şiir yazımı gibi eksenlerde edebiyat üreticiliği tartışıyor.
İTEF – İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali’nde notalara kulak veriyoruz.
Romanya‘dan Trei Parale Band İTEF 2018’de edebiyat etkinliklerine katılan dinleyicilerin ruhunu besleyen melodilerle 10 Mayıs Perşembe 21.00’de kargArt sahnesinde!
YAPI KREDİ KÜLTÜR SANAT ETKİNLİKLERİ
AB Edebiyat Ödüllü yazarlar Peder Frederik Jensen, Marente de Moor, Edina Szvoren ve Pierre J. Mejlak, kadın erkek ilişkileri, cinsellik, yalnızlık, ruhun karanlık tarafları ve sosyal medya ile kuşatılmış hayatlarımıza odaklanan kısa öykülerinden kurdukları uzun köprülerden geçiyor. Edebiyatın özgürleştirici, yakınlaştırıcı ve birleştirici yönlerini tartışıyor ve dilin sınırlarını 5 Mayıs Cumartesi 16.30’da Yapı Kredi Kültür Sanat’ta inceliyorlar.
İlk kitabı Marx ve Oyuncak Bebek ile geçtiğimiz yıl Fransa’nın en önemli ödüllerinden Goncourt İlk Roman Ödülü’ne layık görülen Maryam Madjidi 6 Mayıs Pazar eserinin Türkçede Profil Kitap’tan yayımlanmasının ardından ilk kez Türkiye’deki okurlarıyla buluşuyor!
GOETHE INSTITUT SÖYLEŞİLERİ
Tarabya Kültür Akademisi’nde konuk sanatçı olarak bulunan Katerina Poladjan ve İmre Török, Dilşad Budak ile hatırlama üzerine Goethe Enstitüsü’nde bir söyleşi gerçekleştiriyor. 10 Mayıs Perşembe 19.00’da düzenlenecek olan söyleşide; Edebiyat geçmişi günümüze nasıl ve hangi etkilerle taşıyor? Soruları yanıtlanıyor. Her iki yazar da kahramanlarının geriye yolculuk yaptıkları romanlarından bölümler okuyor.
Almanya’nın ünlü çocuk kitabı yazarı Dagmar Geisler, çocuk hakları ve psikolojisi üzerine kaleme aldığı Bedenim Bana Ait! Öfkemle Nasıl Başa Çıkarım? Ben Kaybolmam ki! adlı hem çocukların hem de yetişkinlerin sosyal ve duygusal gelişimine yön veren kitaplarını 8 Mayıs Salı, Goethe Institut’de 19:00’da okurlarına anlatıyor.
AHMET HAMDİ TANPINAR EDEBİYAT MÜZE KÜTÜPHANESİ ETKİNLİKLERİ
14–18 yaş arasındaki öğrencilerle takip ettikleri yazarları buluşturmayı hedefleyen “Arkadaşım Edebiyat” projesi, İstanbul’da öğrencilerle yabancı yazarları ve Astrid Lindgren Anma Ödülleri adayı Fatih Erdoğan Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde 4 Mayıs Cuma 10.00’da yeniden bir araya getiriyor.
Gönül Ak, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde gerçekleşecek “Edebiyatın Yan Etkileri” programında Tevfik Fikret’i anlatacak. Usta edebiyatçının hayata bakışını, edebiyat dışındaki yaşantısını ve bunun eserlerine olan yansımasını edebiyatseverlerle paylaşacak. 5 Mayıs 15.00’de gerçekleşecek etkinliğe bekliyoruz.
İTEF, Kalem Ajans’ın desteği ile 7 yıldır aralıksız yerli yazar ve yayıncıların, yabancı yayıncılar, editörler, çevirmenler ve yazarlarla işbirliği yapmalarını sağlayan Profesyonel Buluşmalar Programı kapsamında 20’den fazla edebiyat profesyonelini İstanbul’da ağırlıyor.