Ursula K.Le guin, 21 Ekim 1929 yılında Kaliforniya’nın Berkeley şehrinde dünyaya gelmiştir. İlk eseri 1959 yılında yayınlanan “Folksong from the Montayna Province” adlı şiir olup kurgusal evrenlerde geçen bilim kurgu ve fantezi yazarı olarak bilinmektedir. Ancak 2014 yılında yaptığı bir söyleşisinde bilim kurgu yazarı olarak bilindiğini oysa asıl yaptığı işin bu olmadığını belirtmiştir. 22 Ocak 2018’de Oregon’nın Portland şehrinde vefat etmiştir. 88 Yıllık hayatının 60 yılı yazmakla geçmiş olup bu hayata 8 Hugo, 6 Nebula ve 24 Locus ödülü olmak üzere birçok başarı sığdırmıştır.
1968 yılında ilk baskısı yapılan Yerdeniz Büyücüsü, Yerdeniz kurgusal evrenin başlangıç romanıdır. Atmaca Ged’in hayatı anlatılan kitapta en uçarı fantastik imgelemeler bile öyle kapsamlı tabana sahiptir ki; bazılarını gerçek dünyadan bir kesit sanmak gayet doğal bir davranıştır. (Bu satırları yazan “ben” için; distopik ve ütopik düşünceler ile oluşan eserler ne kadar ilgim dâhinde olsa da büyücülük içeren bu fantastik dünyaya bakış açım kalın bir ön yargı duvarı ile örülmüştü. Bu ön yargı duvarı ilk sayfalarda yıkılıp aniden kendimi takımadalar içerisinde buldum.)
“Çocukken, büyücülerin her şeyi yapabileceklerini sanıyordun. Ben de öyle sanırdım, bir zamanlar. Hepimiz öyle sanırdık. Fakat gerçek şu ki, insanın gerçek gücü, büyüyüp bilgisi arttıkça izleyebileceği yol, iyice daralıyor. Ta ki, en sonunda sadece ve sadece mutlaka gerekenden başka yapacak şeyi kalmayıncaya kadar…”
Ursula; birçok medeniyet tarafından çocukların özgün dünyasına sesleniş olarak kabul edilen sihir dünyasını yetişkinler için bir hayal gücü geliştirme mekanizması haline getirmiştir.
“Doklarda bulunan ambarlar kale gibidir; kulelerle korunan tüccarların evleri ise, tahkim edilmiştir. Yine de sokaklarda gezinen Ged için, bu dev yerleşim birimleri, gerisinde olan, kendilerini tamamen işlerine vermiş insanlar ise ona, gerçek insan değil de insanların sessiz gölgeleriymiş gibi geliyordu.”
- Yerdeniz Büyücüsü – Ursula K. Le Guin
- Metis Yayınevi – Roman
- 192 sayfa
- Çeviri: Çiğdem Erkal İpek