Gamze Güller’in yazdığı “İçimdeki Kalabalık“, elime artık kitapların sonlarını tahmin edebildiğim ve bundan hiç hoşlanmadığım bir zamanda geçti. On öyküden oluşuyor: Dağların Soluğu, Ağrı, Otel, İçimdeki Kalabalık, Gel Pisipisi, Ölümün Rengi, Kutu, Kayıp Aranıyor, Noel Baba’nın Bisikleti, Parkta.
Yazarın karakterlerini kadınlarda -güçlü kadınlardan- seçtiğini görüyoruz. Bir röportajında da öykülerinin ‘kadın ağırlıklı’ olduğunu belirtip şöyle diyor zaten Gamze Güller: “Kadınların sorunları, şehirde kadın olmak, kentli bir kadın olmak, yaşadığımız hayatın zorlukları ve hayatımızdaki kırılma noktaları daha çok kitabın ana temalarını oluşturuyor.” Bu kitabın kadınları dertleri, tasaları, yani süpürdüğü tozları halının altına itmiyorlar. Böyle yapsalar bile gelip gidip bilerek ve isteyerek oraya takılıp rahatsız oluyorlar ve kendileri de dahil her şeyi talan etmek pahasına da olsa o tozları çöpe atmayı başarıyorlar.
Daha önce Gamze Güller ile kesişmemişti yolum. Duymadığım, dokunmadığım biri olduğu için çok da emin olmadan başladım okumaya İçimdeki Kalabalık’ı. Fakat güzel kurgu gücü, ruh ve duygu tahlilleri, olaylara bakış açıları -ki çok farklı olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim- beni etkiledi. Ve tabii, hiç de beklendiği gibi olmayan sonları!
İlk öyküyü okuduğum anımı size şöyle özetleyebilirim: Okumaya başlarken “Dili güzelmiş.” dedim. İlerledikçe “Kurgular da hiç fena değil…” Altı çizilecek birkaç cümle ile buluşmadan sonra, sona gelirken de şöyle bir an: Dümdüz bir yolda ilerlerken tek seçeneğinizin sola kıvrılan bir yol olduğunu düşünün. Köşeyi dönüp yolunuza devam edeceğinizi sandığınız anda solan dönmeniz ile sona geldiğinizin habercisi olan bir duvara çarpıyorsunuz.
Ayrıca yazar, kitabın ilk öyküsü olan Dağların Soluğu ile Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali’nde birincilik ödülü; Gel Pisipisi ile Özgür Pencere Edebiyat Derneği Kadın Öyküleri Yarışması’nda mansiyon ödülü almış.
Size de bir günde okuyabileceğiniz, dinlenmek için güzel bir seçenek olan, sizi şaşırtma konusunda iyi bir adres olabilecek bu kitabı önerebilirim.
İyi okumalar…
Yayınevi: Dedalus Kitap
Basım Tarihi: 2014