“Hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum.”
Yolunuz Cihangir’e düşse de düşmese de Masumiyet Müzesi’ni gidin, görün.
Masumiyet Müzesi, Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk’un sekizinci kitabıdır. 1970’lerde başlayan ve yıllar süren takıntılı bir aşkın hikâyesini anlatır. Kemal, eski nişanlısı Sibel, aşık olunan Füsun ve Füsun’un adını unuttuğum kocası arasında tuhaf mı tuhaf bir aşkın sergüzeştini okuruz.
Şimdi gelelim müzemize. Kitap 2008 yılında raflara çıkmıştı. Müzeyse 2012 yılında açıldı. Cihangir’de 1897’den kalma üç katlı bir Rum evi kullanılmış. 2012’de açılsa da müze fikri Orhan Pamuk’un kafasında kitabı yazarken varmış. Müzede sergilenen eşyaları kitabı yazarken bir şekilde bulup romanda anlatıyor ya da romanda anlattığına benzer bir eşya buluyormuş. Kitabı yazmasının altı yıl sürdüğünü de hatırlayalım. Okuduysanız hatırlarsınız, Masumiyet Müzesi çok bölümlü bir romandır. Toplam 83 bölümden oluşur. Müzede kitabın her bir bölümünü sırayla gezip o bölümde geçen eşyaları görebiliyorsunuz.
Mesela Şanzelize Butik diye başlayan ikinci bölüme ait şu fotoğrafa bir bakalım. Sibel ve Kemal Nişantaşı’ndaki butiğin vitrininde Jenny Colon marka bir çanta görürler. Ertesi gün Kemal çantayı almaya gittiğinde orada çalışan Füsun vitrine basıp çantayı alabilmek için topuklu sarı ayakkabısını çıkarır. Kitabın böyle kanlı canlı önümüzde durması heyecan verici değil mi?
Kitabın her bölümünü görerek ilerlerken alt kattan üst kata doğru çıkmaya başlıyorsunuz. En sonunda en tepeden, Kemal’in yatak odasının bulunduğu üçüncü kattan baktığınızda zaman sarmalı çıkacak karşınıza. Ben bir an, beni içine çekecek sanıverdim. Bir de siz bakın isterim. Öte yandan içeri girince Füsun’un 4 bin küsur sigara izmaritinin sergilendiği duvarı da sakın gözden kaçırmayın.
Kurgu bir kitabın somut bir biçimde karşımıza dikilmesi ilginç bir deneyim. Kitabı okumuş iseniz ya da hali hazırda okuyor iseniz müzeden daha büyük bir keyif alacaksınız. Ancak müzeyi gezmek için kitabı illaki okumuş olmanız gerekmiyor. Zira, kitaptan bağımsız düşündüğümüzde müzedeki eşyalar 1975-2000 yılları arasında kullanılan eşyalar ve dolayısıyla toplumsal bir belleği ve tarihi yansıtıyorlar. Bazıları, elbette yaşınıza bağlı olarak, çocukluğunuzdan göz kırpacaktır muhakkak ki. O nedenle yakın tarihimizin eşyaları müzesi gözüyle gezilebilir. En zevklisi ise kuşkusuz her bir bölümün fotoğrafını çekip o fotoğraflara bakarak kitabı okumak olacaktır.
Müzeye giriş 10 TL. Ama elinizde Masumiyet Müzesi’nin kitabı varsa, son sayfalardaki biletle bir kereye mahsus olmak üzere ücretsiz girebiliyorsunuz.
Sitemizdeki Masumiyet Müzesi kitap incelemesi için tıklayınız.