Türk ve Osmanlı tarihini araştırmayı sevenlere buram buram tarih kokan öneri listesiyle sizi baş başa bırakıyoruz…
1. Hasan Erimez – Demirdağın Kurtları
Genç yazar Hasan Erimez’in ilk eseri olan Demirdağın Kurtları, sizi Ergenekon Destanı’na götürüyor. Türklerin Ergenekon’a gidişine sebep olan olayları ve Ergenekon’dan çıkışlarını harika bir kurgu ile harmanlayarak bizlere gösteriyor. Ötüken Neşriyat’tan 2015 yılında çıkan Demirdağın Kurtları tarihi roman okuyucularına şiddetle tavsiye ediyoruz.
2. Hasan Erimez – Bin Yılın Göçü Alpler Çağı
Hasan Erimez’in son kitabı Bin Yılın Göçü Alpler Çağı, Türklerin nasıl Müslüman olduğu, kutsal taşı nasıl aramaya koyulduğu ve göçten göçe giden amansız hikâyeyi anlatıyor. Hasan Erimez’in dönemin giyim-kuşamı, yaşadıkları zorlukları, kullandıkları dilleri, bize çok iyi aktardığını söylemek gerekiyor.
3. H.Nihal Atsız – Bozkurtlar
İlk yazılı tarihimiz olan Orhun yazıtlarının sahibi Göktürklerin Çinliler yüzünden nasıl yıkıldığını, Kür Şâd’ın 40 çerisi ile Çin sarayına yaptığı ihtilali, İlter-iş Kağan’ın tekrardan Göktürk devletini kurmasını romanlaştırılmış bir şekilde görüyoruz. Romanda bir çok karakterin hikâyesine rastlıyoruz. Ve ölüm Türklerde sürekli kol geziyor. Sürekli birileri ölüyor. Okurken kendimi o savaşlarda hissettim diyebilirim.
4. M.Necati Sepetçioğlu – Kilit
Sepetçioğlu’nun Dünkü Türkiye serisinde olan Kilit, bizi Alpaslan’ın küçüklüğünden Malazgirt zaferine kadar yaşananları tarihi kurgu ile bizlere aktarıyor. Büyük Türk lideri Alpaslan’ın hayatını merak edenler için şaheser nitelikte olan bu kitap, dönemin kültürünü, dilini aynısı gibi aktarıyor. Tarihi roman okuyucularının beğenerek okuyacağı bu kitap, tavsiyemizdir.
5. Kemal Tahir – Kurt Kanunu
“Kurtlukta düşeni yemek kanundur”
Türk Edebiyatı’nın en önemli yazarlarından biri olan Kemal Tahir’in Kurt Kanunu adlı eseri, tüm tarihseverlerin beğenerek okuyacağı bir eserdir. Mustafa Kemal Atatürk’e suikast girişimini anlatan bu eser, cumhuriyet dönemine ise ışık tutar nitelikte. İttihatçıların bulundukları ruh halini harika bir şekilde açıklayan Kemal Tahir, kurgusu ve anlatımıyla insanı büyülüyor.
6. Kemal Tahir – Devlet Ana
Listemizde bir tane daha Kemal Tahir kitabı var. Kemal Tahir’in ödüllü eseri Devlet Ana, tarihsel bir roman olup, Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemi ve öncesi, Türklerin Orta Asya’dan getirdikleri kültürler konu edilmektedir.
Törelere bağlılık, büyüklere saygı, kadının toplumdaki yeri, bey seçimi, ahilik teşkilatı gibi konular romanda çok güzel bir örgü içinde işlenmekte ve okuyucu bilgilendirilmektedir. Türklerin bir uç beyliğinden kısa zamanda nasıl devlet haline geldiği romanın siyasal yönünü oluşturmaktadır. Kemal Tahir, Devlet Ana’da Türk tarihini, toplum yapısını ve ekonomik yapıyı ele almıştır. Osmanlıda üretim aracı olan toprağın sahibi devlet olduğu için, bireylerin toprak vasıtasıyla servet sahibi olmaları engellenmiştir. Bu bakımdan Osmanlıda sınıf mefhumu da görülmez. Dönemin Batı toplumlarındaki derebeyi, burjuvazi ve köle durumuna düşmüş olan köylü Osmanlı devletinde görülmemektedir.
7. Selçuk Çermik – Saltanat
Bazı ölümler sıradandır. Bazı ölümler ise bir milletin kaderini tümüyle değiştirir. Şehzade Mustafa’nın ölümü, bir milletin kaderini değiştiren ölümler arasındadır. Kimi zaman düşünürüm, bir kişinin ölümü nasıl olur da büyük bir coğrafyadaki insanların yaşantısını asırlar sonra dahi etkiler, diye. Fakat cevaplar çok açık şekilde meydandadır.
Yoruma kapalıdır.