Metis Yayınları tarafından basılan bilimkurgu öykü seçkisi Korkunun Bütün Sesleri, türe aşina olanların yakından tanıdığı pek çok ismin öykülerini tek kitapta toplamasının yanı sıra, henüz bilimkurgu sularına yelken açmamış okurlar için de iyi bir başlangıç olabilir.
Sedef Öztürk ve Levent Mollamustafaoğlu’nun hazırlayıp çevirdiği seçkide toplam yedi öykü yer alıyor: Harlan Ellison – Korkunun Bütün Sesleri, Ray Bradbury – Gülümseme, J. G. Ballard – Bilinç Eşiğini Atlayan Adam, Isaac Asimov – Güç Duygusu, Stanislaw Lem – Maske, Kurt Vonnegut Jr. – Harrison Bergeron, Robert A. Heinlein – Dünyanın Yeşil Tepeleri.
Seçkinin nasıl oluşturulduğuyla ilgili sorularımızsa, Korkunun Bütün Sesleri’nin Sunuş bölümünde cevap buluyor.
“Elinizde yedi öyküden oluşan bir seçki var. Bütün seçkiler gibi bu da seçenlerin öznel beğenilerini yansıtıyor. Bilimkurgunun kötümser, “sinik” ve okuru rahatsız etmeyi hedefleyen örneklerini seven okurlar oluşumuz, seçkimize de yansıdı. Bilimkurgunun bu yazının en başında alıntıladığımız tanımına pek uymayan edebiyat örneklerine de yer ayırdık. Bu haliyle seçki belli bir tarihsel çizgi izlemekten çok, geniş sayılabilecek bir yelpazeyi örneklemekle hazırlandı. Isaac Asimov, Robert Heinlein, gibi klasik bilimkurgucuların yanında J. G. Ballard, Harlan Ellison, Ray Bradbury, Kurt Vonnegut Jr. gibi yenilikçilere de yer verdik. Anglosakson dünyanın dışında yer alan en önemli yazar Stanislaw Lem’i e almadan edemedik.”
Sunuş bölümündeki bu açıklama dışında, bölümün başında yer verilen bilimkurgu türüyle ilgili açıklamalar, yazar görüşleri, türe dair örnekler ve kitabın sonundaki Kısa Biyografiler de Korkunun Bütün Sesleri’nin değerini artırıyor.
Yedi farklı yazarın zihnine davet edilmenin, birbirinden ilginç atmosferlere dahil olmanın, bilimkurgusal düşlerin arasında gezinmenin güzelliği de yadsınamayacak gibi. Kitabın bu açıdan amaçladığı şeyi başardığını söylemek mümkün. Korkunun Bütün Sesleri’ni bitirdiğinizde hem bilimkurgu türüne dair fikir edinebiliyorsunuz hem de aynı türde olmasına rağmen birbirine pek benzemeyen metinlerin yardımıyla bilimkurguyu sevip sevemeyeceğinizi tartabiliyorsunuz. Belki de kitabın son sayfasını okuduğunuzda size hitap eden bilimkurgu yazarını bulmuş olacaksınız.
Seçkide yer alan öykülerden özellikle Harlon Ellison imzalı Korkunun Bütün Sesleri, J. G. Ballard’ın Bilinç Eşiğinden Atlayan Adam’ı, Stanislaw Lem’in yazdığı Maske favori öyküleriniz arasına girebilir. Korkunun Bütün Sesleri ve Maske psikolojik yoğunluklarıyla, Bilinç Eşiğinden Atlayan Adam’sa reklam sektörüne yönelik eleştirileriyle, söylemleriyle ilgiye değer. Kalan dört öykü de seçkide olmasından memnun olabileceğiniz metinlerden oluşuyor.
Kısacası Korkunun Bütün Sesleri bilimkurguya harika bir giriş bileti. Vakit geçirmeden okumanız ümidiyle.