Alanında iki uzman isim Annie Brock ve Heather Hundley’nin birlikte kaleme aldığı, “Gelişim Zihniyeti Rehberi”, öğrencilerin eğitim hayatları boyunca büyük savaş verdiği “doğuştan gelen yetenek” konusunu da en baştan ele alarak burada düşülen yanlış üzerine hem öğrencileri hem öğretmenleri hem de ebeveynleri tekrar düşünmeye devam ediyor.
Eski kütüphane medya uzmanı ve lise dil sanatları öğretmeni Annie Brock, Kansas Eyalet Üniversitesi’nde Gazetecilik ve Kitle İletişim alanında lisans eğitimi almış. Washburn Üniversitesi’nde ise öğretmenlik okumuş. Daha önce “Introduction to Google Classroom” adlı bir kitap yazan Brock, şu anda serbest yazar ve eğitim teknolojileri danışmanı olarak çalışıyor. Washburn Üniversitesi’nde öğretmenlik bölümünde lisans eğitimi alan, Baker Üniversitesi’nde de eğitim ve okul liderliği üzerine yüksek lisans yapan Heather Hundley ise, 12 yıllık deneyimi olan bir ilkokul öğretmeni. Okul öncesi öğretmenlere müfettiş olarak danışmanlık yapan Hundley, 2016 yılında Matematik ve Fen Öğretmenliği Üstün Başarı Ödülleri’nde Kansas eyaletinin birincisi seçilmiş. Alanında iki uzman isim Annie Brock ve Heather Hundley’nin birlikte kaleme aldığı, Pedagoji Yayınevi’nden Talha Aydın çevirisiyle yayımlanan “Gelişim Zihniyeti Rehberi”, Carol Dweck’in sabit zihniyet-gelişim zihniyeti teorisinden yola çıkarak gelişim zihniyetine sahip bireyler yetiştirme üzerine yazılmış rehber niteliğinde bir kitap. “Öğretmen kimdir?”, “Öğrenci kimdir?” sorularına psikolojik, sosyolojik, biyolojik ve zihinsel alanlardan faydalanarak yanıtlar veren “Gelişim Zihniyeti Rehberi”, öğrencilerin eğitim hayatları boyunca büyük savaş verdiği “doğuştan gelen yetenek” konusunu da en baştan ele alarak burada düşülen yanlış üzerine hem öğrencileri hem öğretmenleri hem de ebeveynleri tekrar düşünmeye devam ediyor.
Stanford Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nün Lewis ve Virginia Profesörü Carol Dweck’in 2006 yılında yayımlanan “Aklını En Doğru Şekilde Kullan” adlı kitabında Dweck, iki tür zihniyetten bahsediyor: Bunlardan ilki “sabit zihniyet”i şöyle açıklıyor Dweck: “Sabit bir zekâ seviyesi ve yetenekle doğduğumuz inancı. Sabit zihniyete sahip insanlar zorluklardan ve hata yapmaktan kaçınır, bu sebeple kendilerini deneyim ve öğrenmeyle dolu bir hayattan mahrum ederler.” “Gelişim zihniyeti” için ise şunları söylüyor Dweck: “Pratik, azim ve çabayla insanın sınırsız öğrenme ve gelişim potansiyeli olduğunu inancı. Gelişim zihniyetine sahip insanlar zorlukları öz güvenle karşılar, hata yapmaktan ya da utanç verici durumlara düşmekten korkmazlar. Bunun yerine gelişim sürecine odaklanırlar.” “Gelişim Zihniyeti Rehberi” de bu iki önermenin kesişiminden oluşuyor. Hayatındaki farklı zamanlarındaki farklı noktaları bu iki “zihniyet”le karşılayan kişilerin bu değişken yapısının büyük fark yaratabileceğini belirten yazarlar, kitaplarını da gelişime dayanan bir atmosfer yaratmak isteyen öğretmenler için uygun olduğunu, bu dönüşüme yardımcı olmak için yazıldığı belirtiyor.
“Gelişim Zihniyeti Rehberi”ndeki her bir bölüm, bir aya tekabül ediyor ve bu ayların her birinin de kişisel bir gelişim konusu var. Bu temalar gelişime odaklanan bir sistemin desteklenmesine dair öğretmenlere ipuçları verirken “gelişim” denen olguyu, A’dan Z’ye bir bütünlükle ele alarak öğretmenlere, öğrencilere ve velilere ufuk açıcı ipuçları veriyor.
- Gelişim Zihniyeti Rehberi – Annie Brock / Heather Hundley
- Pedagoji Yayınları
- 320 sayfa
- Çeviri: Talha Aydın