Mahfi Eğilmez’in bloğuyla aynı adı taşıyan kitabı “Kendime Yazılar” bir iktisatçı olarak siyasi ve ekonomik olaylara bakış açımın oluşmasına oldukça katkı sağladı.
Kitapta yer alan deneme tarzı yazılar, çeşitli gazete, dergi ve Mahfi Eğilmez‘in bloğunda yer alan yazılardan oluşuyor. Her bölümün sonunda yer alan kısa notlarla yazar, bugünkü bakış açısını bize yansıtmaya çalışıyor. Mahfi Eğilmez, henüz öğrencilik yıllarındayken farkına vardığı durumu kendine göre bir siyasal yaklaşım geliştirmeye çalışmak adına; siyaset sosyolojisi, siyaset bilimi, siyaset tarihi okumaları yaparak gerçekleştirmiş. Ekonomi okuyan öğrencilerin çoğunun siyaset bilimi, hukuk hatta muhasebe konusunda ders almış olmaları gerektiğini de kitabında bizlere aktarmış. Kitap sekiz bölümden oluşuyor.
İlk bölümlerde felsefe, tarih ve siyaset-siyaset felsefesi kavramlarına ilişkin çıkarımlar yapıp fikir yürütmemizi sağlayacak nitelikte yazılar yer alıyor.
Yazar, varoluşu temel alan felsefecilerin düşüncelerini ilerletmesiyle beraber, dini baz alan yönetimlerin tepkisinin yanlışlığını ve laikliği benimsemeye çalışan batı ülkelerinin bundan sağladıkları çıkardan bahsetmiş. Bu kısımlar günümüzde yaşanan pek çok olayla geçmişe bağ kurmamıza vesile olan bir bölümlerdi.
Tarihsel olaylardan bahsedilen bölümlerde ise yazar, Mısır uygarlığının ilgisini çektiğini söylüyor. Akhenaton ve oğlu Tutankamon döneminde yaşanan olayların bugünkü birçok olaya benzediğinden bahsediyor. İktidar kavgaları ve onun yanında sürüp giden din adamlarının egemenlik kavgası çok çarpıcı.
Ekonomik analizler ve çıkarımlar yapılan bölümlerde Mahfi Eğilmez’e göre, merkez alanı, Atatürkçü bir siyasal yaklaşım ve liberal bir ekonomik yaklaşımla genişletmek gerekiyor.
Kendime Yazılar kitabı okuyucuya o kadar geniş bir yelpaze sunuyor ki, haber izlerken çıkarım yapıp Chopin dinleme ihtiyacı hissettiriyor. Ve ardından Poe okumak isteği.
- Kendime Yazılar – Mahfi Eğilmez
- Remzi Kitabevi
- 256 sayfa