Anime ve manga ustası Joseph Stevenson’ın yazdığı “Anime Nasıl Çizilir?”, manga ve animelerin temelini oluşturan, karakterlerin gözleri, kafaları, ifadeleri ve saçlarının nasıl çizildiğini en ince ayrıntısına kadar anlatarak çizer adayları için kılavuzluk görevini üstleniyor.
Kimi fantastik evrenlerden gelen kahramanlarıyla, kimi birer gençlik dizisi kıvamındaki hikâyesi ve karakterleriyle, kimisi de maceradan maceraya koşan gerçek tiplemeleriyle özellikle gençler arasında çok fazla rağbet gören manga ve animeler, uzun zamandır “resimli hikâye” dünyasında ayrı bir kategori altında yayın hayatına devam ediyor. Tamamen farklı bir formatı olan manga ve animelerin, sadece çizer ve yazarın zihin dünyasından mütevellit olmayan, onu okuyacak olanın da işten anlamasını gerektiren bir sistematiği var. Peki çizgi romanlara göre çok farklı bir yapıya sahip çizgi dünyasının başka bir kanadını oluşturan manga ve animelerin sırrı nerede gizli? Detayları nerede saklı? Mikronluk bir dokunuşla kırk duygu anlatan karakterler nasıl ortaya çıkıyor? Bu soruların hepsi, anime ve manga ustası Joseph Stevenson’ın, Athica Yayınları’ndan Ekin Can Göksoy çevirisiyle yayımlanan, “Anime Nasıl Çizilir?” kitabında yanıt buluyor. Amazon’da 2023 yılının en çok satan anime ve manga çizim kitabı olan, seri halinde yayımlanacak “Anime Nasıl Çizilir?”in ilk ayağında Joseph Stevenson, manga ve animelerin temelini oluşturan, karakterlerin gözleri, kafaları, ifadeleri ve saçlarının nasıl çizildiğini detaylı bir biçimde anlatıyor.
“Gözler kalbin aynasıdır…”
Bir manga veya animede karakter henüz milim kıpırdamadan onun hakkında bir fikir veren gözlerle kitabına başlayan Stevenson, gözlerle ilgili her çizim biçiminin karakter üzerinde farklı bir duygu ve ifadeye tekabül edeceğinin altını çiziyor. “Gözlerin çiziliş biçimi karakteri bambaşka gösterebileceği gibi, gözlerdeki detayları ya da gözlerin şeklini değiştirmek de büyük etkiler yaratabilir,” diyen yazar göz çeşitliliğinin çizer adayları için ense karartma sebebi olmaması gerektiğini, zira bu işin temeli anlaşıldığında ve adım adım ilerlendiğinde her çizerin bir göz tarzı oluşturabileceğini belirtiyor. Bu bölümde “Sade Stil”, “Detaylı Stil” ve “Chibi Stili” başlıkları altında gözlerin çizimi, en ince ayrıntıya kadar örneklendiriliyor.
“Konuşan kafalar”
Joseph Stevenson’ın, “Sade Kafa”, “Chibi Kafa” ve “Açılar” alt başlıklarına ayırdığı “Kafalar” bölümünde ise, manga ve animenin en dikkat çekici kısmı olduğu için kafaların çizim sürecinin en önemli parçalarından biri olduğu vurgulanıyor. Stevenson, burada dikkat edilmesi gerek hususun bir karakteri oluşturmak için kafaların şeklinin ve stilinin ilk adım olduğunu belirtirken yüzün kısımlarının kafaya yerleştirilmesiyle birlikte kafanın şekli ve açısının da bundan etkilenerek farklı bir duygu hâline geçebileceğine dikkat çekiyor.
Ne demek istiyorsun?
Tıpkı oyunculukta olduğu gibi, manga ve animelerin ifadeleri de mutlu, üzgün, kızgın, şaşkın, şok olmuş hâllerle yansıtılıyor. Stevenson, ifadelerle ilgili olarak şunları söylüyor: “İfadeler karakterinizi canlandıran ve onların kişiliklerini ortaya çıkaran şeylerdir. Karakterin kendilerini gösteriş tarzı, hikâyeyi ve diğerleriyle etkileşimlerini geliştirmekte hayati bir önlem taşır. Karakterin kendini ifade ediş tarzı etkili anime ve manga öyküleri yaratmakta kilit unsurdur. Diğer türlü, düz bir yüz sıkıcı hâle gelebilir ve görsel olarak çok daha az ilgi çekici çizimlere yol açabilir.”
“Yar saçların lüle lüle…”
Sıradan bir okur için manga veya animelerde saçlar herhangi bir şey ifade etmese de, hikâyedeki karakteri emsalsiz kılmanın yolu saçtan geçiyor! Karakterlerin görünüşünün, saçların çiziliş şekliyle birlikte tamamen değişebileceği çizer adaylarının aklından çıkarmaması gereken bir husus olarak kitapta yer alıyor. Stevenson, bu detayı, karakterlerdeki güçlenme ve değişimin emaresinin ilk yansımasını saçlarda görüldüğünü belirterek, sınırsız saç stil ve kombinasyonunun çizerlerin kendine ait bir tarz yaratmada kafa karışıklığıyla birlikte eşsiz örnekleri de beraberinde getirebileceğini unutmamak gerektiğini söylüyor. Bundan sonrası ise, bir kalem ve kağıt alıp masa başına geçerek çizmeye başlamanız için size kalıyor…
- Anime Nasıl Çizilir? – Joseph Stevenson
- Athica Yayınları
- 104 sayfa
- Çeviri: Ekin Can Göksoy