Yaşar Kemal bu kitap için şöyle der: “Zülfü büyük kapıdan bu romanıyla girmiştir.”
Roman güzellikler dolu bir adada başlar. Kırk haneden oluşan bu adada kişilerin isimlerine, ne iş yaptıklarına veya yaşlarına önem verilmemektedir. Herkes birlik beraberlik içinde mutlu mesut yaşar gider. Para bile değerini kaybetmiştir. Her insanın hayallerini süsleyen bir yerdir kısacası. Fakat bir gün bir şey olur ve eski siyasetçilerden emekli bir başkan bu adaya yerleşmeye gelir. Başkan geldikten sonra da adada çoğu şeye müdahale etmeye başlar ve olaylar gelişir.
Kitabın içinde verilen ayrıntılar aslında yıllardır var olan olayları bize en basit dille aktarmaya çalışmaktadır. Bu kitaptan birçok mesaj çıkartılabilinir. Kitabın sayfa sayısı az olmasına rağmen asla basit bir kitap değildir aksine sarsıcı bir romandır. Hayvan Çiftliği ve Martı kitaplarını okuyup sevdiyseniz Son Ada kitabını daha çok seveceğinize emin olabilirsiniz. Zülfü Livaneli‘nin akıcı dili ve yormadan olayları anlatması rahat bir okuma sağlamıştır.
“Siyasetle ilgin olmadığını biliyorum ama yaşadığın dünyaya gözlerini bu kadar kapatmaya hakkın yok.” der otuz beşinci sayfada.
Zülfü Livaneli kişiliğine hayran olduğum her zaman için örnek aldığım ve gurur duyduğum bir yazardır. Hiçbir kitabı hayal kırıklığına uğratmadığı gibi bu kitabını da herkese tavsiye ederim. Kapalı gözleri açacak, duymayan kulakları duyuracaktır.
- Son Ada – Zülfü Livaneli
- Doğan Kitap – Roman
- 170 sayfa