Ergin Günçe, Adsız adlı şiirindeki şu dize ile acıyı bizlere bırakıp kırk beş yaşında aramızdan ayrılmış değerli bir şairimizdir.
“Nedir beni dalgınlığa götüren
Şehirden dönünce onu bulamamak mı
Yoksa bu yaşta ölümden mi korkuyorum.”
Türkiye Kadar Bir Çiçek, Ergin Günçe’nin Toplu Şiirlerinin yer aldığı bir seçki. Kitap üç bölümden oluşuyor. Gencölmek-Türkiye Kadar Bir Çiçek-Günlerden Eylül Aylardan Ergin Günçe. Şiirlerinin zamanla daha keyif verici ve özgün olduğunu söyleyebiliriz. İlk dönem şiirlerinde özlem duygusu ağır basıyor. Öyle ki sokak lambasını bile özlemine tanık gösteriyor. Şiirlerinde hissettiğimiz gözlemci kişiliği okuyucuyu canlı tutuyor. İlerleyen zamanlarda daha karamsar hale bürünen şairimiz, devamında toplumcu bir tutum izleyecektir. Ergin Günçe şiirinde çocuk teması önemli bir yer edinmektedir. Bu temayı işleyen şiirlerinde ne anlatmak istediği üzerinde oldukça düşündüm. Yazının başında da belirttiğim gibi özlem ve çocukluğu bir araya getirmiş aynı zamanda masumiyet olgusu ile çocukluğu iç içe geçirmiştir.
“Öyle törenleri biz her zaman kapattık
Üstlerine saygıyla mürekkepler boşaltırız
Kuşlarımız ürkütür tüfeklerini
Hiç çiçek ve çocuk olmamış o adamların”
Cemal Süreya, Günçe için “Genç Ölmekte ’kiler İkinci Yeni ortak çizgisini taşıyor fakat daha sonraki dönemlerdeki şiirleri şairin hayatı değiştirme duygusundan dünyayı değiştirme aşamasına geçiyor.” İfadelerini kullanmıştır.
Türkiye Kadar Bir Çiçek ile tanıdığım şairimizin o meşhur şiirinin sevdiğim şu kısmı ile yazımı sonlandırmak istiyorum.
“İyisin sevgilim, aceleci ve sabırlı
Belki de barışa bir savaşla varılır
Çünkü işleten sevgiyi
Öfkenin kurucu meclisidir
Tarihi hızlandırmanın çiçeği”
- Türkiye Kadar Bir Çiçek – Ergin Günçe
- Yapı Kredi Yayınları – Şiir
- 200 sayfa