“Büyüyünce ne olacaksın?”
“Yazar olacağım.”
“Hmmm… Kadın yazar olacaksın!”
“Hayır, yazar olacağım.”
…
“Bizim kız feminist olacak anlaşılan, feminist”
İşte her şey bu diyalogla başladı. Ayşe, “feminist” kelimesine takıldı kaldı. Ne demekti bu? Araştırdı, babasıyla, anne ve babaannesiyle konuştu, konu öğretmenine kadar vardı; sonunda da bir dönem ödevine dönüştü.
Ayşe, ülkemizin tarihinde cumhuriyetten önce kadınların yolunu açmaya çalışan, tutkulu, inatçı, kararlı, gözü pek yedi öncü kadını araştırdı. Bunlar: İlk kadın yazarımız Fatma Aliye, kadın hakları savunucusu ve Osmanlı Kadın Hakları Derneği’nin kurucu başkanı Ulviye Mevlan Civelek, kadın hakları savaşçısı Nezihe Muhittin, tiyatromuzun fedaisi Afife Jale, Hukuk Fakültesi’ne giren ilk kız öğrenci ve özgür düşüncenin savunucusu Süreyya Ağaoğlu, öncü bilim kadını Remziye Hisar ve ressam Mihri Müşfik.
Araştırmaları sırasında insan hakları varken neden bir de kadın haklarına ihtiyaç duyulduğunu sorguladı; “bir konuda yasanın çıkması o konunun güvence altında olduğunu gösterir mi?” diye düşündü; toplumun bireye, bireyin topluma olan etkisini gördü; Geçmişin ışığında bugünü değerlendirdi…
Ayşe, incelediği her bir kadının özel yaşamlarında onlara destek olan erkekleri de unutmadı. Çünkü yıllardır verilen kadın hakları mücadelesi, bir kadın erkek çatışması değil; düşünce savaşımıdır.
Kitapta ele alınan konular bu kadarla sınırlı değil; güvenli internet kullanımı, yabancı sözcüklerin Türkçeleştirilmesi, ailenin önemi, sevginin gücü, arkadaşlık, iletişim gibi pek çok konuyu içinde barındırıyor.
Birbirimizi kadın erkek diye ayırmadan insan olarak görmemizi, hayatı paylaşarak hep birlikte büyümemizi öğütleyen “Büyüyünce Ne Olacaksın?” adlı eser, değerli yazar Mina Tansel’in kaleminden hem yetişkinlerin hem de çocukların bir solukta okuyabilecekleri içi dopdolu, harikulade bir eser.
Öğretmenimiz:
“Bir ülkenin gelişmişliği neyle ölçülür?” gibi bir soru sordu.
Her kafadan bir ses çıktı:
…
Derken, arkadan birisi konuştu:
“Bir ülkenin gelişmişliği o ülkede kadının yeri ile ölçülür. Kadın ne ölçüde toplum yaşamına katılırsa ülke o ölçüde gelişmiş sayılır.”