Yaklaşık çeyrek asırdır tutuklu olan Nibel Genç’in ilk romanı Mısır Koçanlarını Kızartan Koku.
Roman ayrı ayrı öyküler olarak da okunabilecek 15 kısımdan oluşuyor. Keçi Kılından Heybe isimli ilk ve son kısımdan, romanda geçenlerin az biraz kurgu, az biraz da yazarın kendi yaşamından olduğu seziliyor. Kitabın kahramanı Ezima’nın anlatının son cümlesinde kendisini “romanı olmayan bir roman karakteri” olarak tasvir etmesi Ezima ile yazar arasındaki bir ortaklıktan okuyucuyu haberdar ediyor. Çeyrek asırdır tutuklu bulunan yazarın kendisi de romanı yazılmamış bir roman karakteri aslında. Onu hapseden duvarları aşıp Bakırköy’den çok uzağa Dersim’e, Dersim’in geçmişine uzanan kelimeleri, masalsı bir dili var. Kendisine sığdırdığı hayatları kendisini aşarak dile getirmiş Nibel Genç.
Ezima, köyleri yakıldıktan sonra göçmek zorunda bırakılmış Dersimli bir ailenin genç bir üyesi. Romanda anlatılanlar sadece Ezima’nın başından geçenler değil; halasının, eniştesinin, annesinin, babasının, büyük dedesinin hatta köylerine gelen Ermeni ressamın başlarından geçenler de aynı zamanda. Her birinin şahit olduklarının ya da onlara aktarılanların onları nasıl bir insan yaptıkları görülüyor. Ezima’nın çok kuşaklı ailesinin başından geçenler ailesinin yanı sıra Dersim’in de tarihi. Son yüzyılı içeren bu tarih geçmişte, gelecekte ve bugünde romanın kısımları arasında seke seke anlatılıyor. Bazen bir dengbejle karşılaşıyorsunuz, bazen köyün delisi size etrafı gezdiriyor. Bir çocuğun öfkesine de şahit oluyorsunuz, bir kadının hayal kırıklığına, erkekliğin ezdiği bir babaya ya da bir yaşlıda ömrün bıraktıklarına da. Romanın her kısmı, Meyman Köyü’nün farklı insanlarının hikâyelerini içeriyor.
Okudukça yaşadıklarını pek duymadığımız bu kahramanların hikâyeleri sizi saracak, hatta sarsacak ve vadiler arasındaki Meyman Köyü’ne gideceksiniz. Bu gidişte sizi sıkıca tutacak olan da romanın büyülü gerçekçi gücü olacak.
- Mısır Koçanlarını Kızartan Koku – Nibel Genç
- Notabene Yayınları – Öykü
- 192 Sayfa