Çocuk kitaplarına sevgim, çoğu zaman çizimlerinden kaynaklanıyor; her baktığımda ufak ama yeni detaylar keşfederken, çocukluğuma dönüp kendime okuyorum o masalı. Bazen de diyorum ki, büyüklere de masallar olmalı, çizimlerine uzun uzun bakmalı, biraz düşünmeli, amaç okuyup bitirmek olmamalı, amaç biraz da daha önce göremediğini görmek olmalı belki de sadece büyülü bir dünyada kaybolmak…
Kuşlar Meclisi benim için büyüklere masal tadında olsa da aslında yazılı sayılamayacak bir kitap; İranlı Sufi şair Feriduddin-i Attar’ın Mantıku’t Tayr isimli manzum eserinden yola çıkarak çizilmiş, çizimler o kadar hoş ki tüm sayfalar gizemli bir masal dünyasının kapısı oldu benim için.
Mantku’t Tayr tasavvuf edebiyatının başlıca eserlerinden biri, kuşlarla ilgili bir hikâye gibi gözükse de kullandığı semboller tasavvufun temellerini ve prensiplerini anlatıyor. Aslı 4724 beyitten oluşuyor. İşte çizer Peter Sis, böyle bir eseri resmediyor ve her yaştaki okurun ilgisini çekecek ve bibliyofillerin kütüphanelerinde olmasından mutluluk duyacaklarını düşündüğüm bir kitap hazırlıyor.
Üstelik Kuşlar Meclis‘i çizere The New York Times Book Review’ün vermiş olduğu Yılın En İyi Resimlenmiş Kitabı Ödülü’nü yedi kez, Bologna Ragazzi ödülünü iki kez kazanmış. Ayrıca yazara film yapımıyla da pek çok prestijli ödül kazandırmış.
“Ozan Attar bir sabah huzursuz bir rüyadan uyandığında kendini bir hüthüt kuşuna dönüşmüş olarak buldu…”
diye başlıyor Kuşlar Meclisi, Ozan Attar artık bir hüthüt kuşu ve diğer kuşlarla beraber Simurg’u aramak üzere yola çıkmak istiyor. Sonrası aslında kulakların aşina olduğu bir hikâye aslında; kuşlar, kuşlar kralı Simurg’u bulmak üzere yola çıkıyor.
“Hüthüt: Simurg bulutlardan bir perdenin ardında saklanıyor.
Kuşlar: Ne perdesi? Ne bulutu?
Hüthüt: Perdenin ardında kalbiniz var.”
Sonunda aydınlanmanın yaşandığı tüm yolculuklar gibi uzun ve zor bir yolculuk olur, böyle olacağını bilenler hemen itiraz ederler, bir kısmı baştan vazgeçer, bir kısmı ise neredeyse varmak üzereyken. Sonunda yani en sonunda, sadece yeterince sabredenler, yedi vadiyi aşıp Kaf Dağı’na varırlar. Peki ya Simurg? Gerçekten var mıdır?
Hikâyeyi bilenler zaten anladılar ama hikâyeyi bilmeyenler için bırakalım onlar Simurg’un ne olduğunu kendileri keşfetsin, tıpkı olması gerektiği gibi.
- Kuşlar Meclisi – Peter Sis
- Alef Kitap – Roman
- 160 Sayfa
- Çeviri: Nazmi Ağıl