“Ne çok hayat geçiyor şiirde” adlı şiiri ile İsmail Aslan’ın yeni çıkan kitabı Eksikten, Oradan 160. Kilometre Yayınevi aracılığıyla okuruna, sayfaları çevirdikçe ortaya çıkan düşsel bir mekan sunuyor.
160. Kilometre Yayınevi, son zamanlarda gerçekleştirdiği yenilikçi tutumuna kitap tasarımlarını değiştirerek devam ediyor. Yayınevinin son aylarda yeni çıkan şiir kitaplarından biri de, farklılığı ve anlatım tarzı ile ön plana çıkan İsmail Aslan’ın, Eksikten, Oradan adlı şiir kitabı.
Kitap, şairin doğduğu topraklardan edindiği kültür birikimi dolayısıyla Kürtçe bir ön sözle başlayıp –Baharın rüzgârı çıkmış, baharın rüzgârı çamlara vuruyor. Hayatımızdan hiçbir şey anlamadık- ifadesiyle kitapta bizi nelerin beklediğinin cevabını veriyor.
Şairin derdi var, fakat derdi bize ince nüanslar eşliğinde verdiği için günümüzde ortasında sıkışıp kaldığımız vıcık vıcık dramatikleştirilmiş şairene üslubundan daha fazlasını vadediyor. Şiir başlıklarındaki zekice tavır dikkat çekici. Örneğin: küçük bir ilçede Allah’ın büyüklüğüyle metropolde Allah’ın büyüklüğü arasındaki farklar* adlı şiirinin bitiminde, şiirin ismine anlam veremeyenler anlam verememeye ne güzel, dipnotu ile kitabın genelinde yansıttığı hava şiiri okurken düşünmeye sevk ediyor. Görsel şiir tekniğini kullanmayı seven şair, Körsel Şiir ve puntoların parantez içlerinde belirtilmesi, ok işaretleri, kutucuklar vasıtasıyla anlamı kavramlaştırıyor.
“sadece bir gün öleceğim için
kendimi çok hırpalıyorum
sanki zihnim ne kadar yorulursa
ölmek o kadar kolay olacakmış gibi
kendimi durmadan zihnen yoruyorum
o vakit ölmek normalleşiyor”
Düşünsel anlamda oldukça sorgulayıcı olan şair, ölüme ve ölümün normalleştiğine, zamanın eksik oluşuna, geçmişe, anılara, bir ömrün arayışına o kadar çok kafa yormuş ki, kitap bittiğinde garip bir hissizliğe kapılıyorsunuz ve uzaklara bakıyorsunuz. Kitap okunulası…
- Eksikten, Oradan – İsmail Aslan
- 160. Kilometre – Şiir
- 72 Sayfa