Bir kitap düşünün! Hem üniversitede ders kitabı olarak okutulsun, hem de kahvenizi içerken ya da otobüste yolculuktayken okunabilir olsun.
“Okuma Üstüne Ayrıksı Metinler” adlı eser tam olarak bu tarife uyuyor. Prof. Dr. Mehmet Aydın tarafından yazılmış kitabın basım tarihi Kasım 2022. Henüz yeni çıkarılmış bu kitap, kendine özgü bir tarzla okuma zevkini arttıracak nitelikte.
Öğretim üyesi olan yazarımız, Türkçe alanında ulusal ve uluslararası birçok çalışma yapmış, şu an Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkçe Eğitimi bölümünde profesör olarak görevine devam etmektedir.
Kitaba başlamadan önce ismi üzerine konuşmak gerek. Ayrıksı metin ne demek oluyor? TDK Türkçe sözlüğe baktığımızda ayrıksının 2 anlamı karşımıza çıkıyor:
Bir sıfat olan bu kelimenin ikinci anlamda pekiştirilmiş sıfatlarla açıklandığını görüyoruz. Bu da “ayrıksı” kelimesinin “çok farklı, çok başka” anlamına geldiğini gösteriyor. O halde okuyacağımız bu kitapta bulunan metinler, çok farklı metinler olsa gerek.
İçinde Çehov, Cemal Süreyya, Yunus Emre, Italo Calvino, Bilge Karasu gibi 19 yazar ve şairin metinleri ve şiirleri yer alıyor. Hem akademik alanda hem de edebi alanda yer alan bu isimlerin buluştuğu eser, gerçekten de farklı bir bakış açısıyla oluşturulmuş. Birbirinden bağımsız 22 metinden oluşan eserde, metinlerin farklı türlerde oluşu da ayrı bir zenginlik. Eserin en güzel yanı ise bu farklı metinleri belli bir sıra gözetmeden açıp okuyabiliyor olmamız. Yazarımız bu kitabında okuruna iyi okuma konusunda ipuçları sunuyor, okumanın insana ne kazandıracağını ortaya koyuyor, hangi metinlerin okunması gerektiği konusunda fikir veriyor.
Kitap içinde yer alan metinlerin üç tanesi de yazarımız Mehmet Aydın’a ait. İçlerinden keyif alarak okuduğum metinlerin biri de yazarımızın “Okuma Hazzını Paylaşmak” adlı metni oldu. Okuma Hazzını Paylaşmak metninde, yazar “hayatın hay huyu içinde okumaya fazla vakit bulamayan veya başka şeyleri okuyan okurlarla gerçekten okuma hazzını paylaşmak” amacıyla, metin kesiklerinden oluşan yine aynı adda bir sergi açmak hayalinde olduğunu söyler. Bahsettiği sergiyi de bu yazısıyla bizlere anlatır. Sergi, eski Mısır’a ait bir hikâyeyle ve hikâyenin Montaigne tarafından yorumlanmasıyla başlar. Ardından edebiyatın ne sağladığı sorusuna cevap aranır ve Ataç’ın, Nermi Uygur’un edebiyat hakkindeki görüşleri verilir. Görüş dediysem uzun uzadıya görüş bildiren metinler değildir bunlar. Bir cümlelik ama keskin tabirlerdir. Divan edebiyatının unutulmayacak isimlerinden olan Nevâyî’den tutun da Behçet Necatigil’e kadar uzanan bir mini metin derlemesidir bu yazı. Ama benim asıl fikrim, yazarın bahsettiği metin sergisine hem bu yazısında yer vermesi hem de kitabı bu amaçla oluşturmuş olduğudur. Bence Okuma Üstüne Ayrıksı Metinler edebiyatın zenginlikleriyle bezenmiş, okuma zevki ve okur üzerine yazılmış bir sergidir. Yine kitabın içinde yer alan Nermi Uygur’a ait “Bahçe” adlı metinde Nermi Uygur bir Arap atasözü üzerine yazmıştır:
“İnsanın cebinde taşıdığı bir bahçe gibidir kitap.”
Kitaplar, hayatın koşuşturmacası içinde rahatladığımız, başka bir dünyaya açıldığımız, çiçeklerle dolu bir bahçeyi anımsatıyor gerçekten de. Üstelik bunu cebimizde taşıyor, istediğimiz yere götürebiliyoruz. Böylesine leziz bir şey işte okur olmak.
Okumak ve okura okuma zevki kazandırmak üzerine yazılmış, kendine özgü tarzıyla bir kitaptan ziyade edebiyat sergisi geziyormuşsunuz havası veren “Okuma Üstüne Ayrıksı Metinler”, cebimizde taşıdığımız envaiçeşit çiçekten oluşan bir bahçe niteliğindedir.
“Okuma Üstüne Ayrıksı Metinler”i okuma hazzına sahip olan tüm okurlarımıza tavsiye ediyor, kıymetli Mehmet Aydın hocama böyle bir eseri bizimle buluşturduğu için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
- Okuma Üstüne Ayrıksı Metinler – Mehmet Aydın
- Bilge Kültür Sanat Yayınları – Deneme
- 139 sayfa