Bu hafta edebiyatın satırları arasındaki yolculuğumuz, Ukraynalı yazar Ivan Malkovych‘nin birçok prestijli çocuk edebiyatına uzanıyor.
Hayal kurmayı seven Lisa, Da Vinci’nin kanatlarına binip arkadaşının kendisine sorduğu sorunun cevabını sanatın öyküsünde aramaya çıkıyor ve tabii bizleri de beraberinde götürüyor. Sanatın en parlak ressamlarının atölyelerine ve en ünlü tablolarına konuk oluyoruz.
Yetişkinler için çok yaygın bir edebi söylem vardır: “Bir kitap okudum hayatım değişti.” Çocuklar içinde aynı söylem belki de şöyle gelişmiş olabilir: “Bir rüya gördüm edebiyata sarıldım, satırlar arasında kayboldum.”
Yazar Malkovych, çocuk edebiyatının en önemli metaforlarından biri olan “Rüya” kavramıyla kahramanımızı (Lisa’yı) harekete geçiriyor. Arkadaşı Andy’nin kendisi çok üzmesiyle babasının sanat kitaplarını inceleyen Lisa çocuk dünyasında rüyanın vazgeçilmezliğini çok güzel kullanıyor. Akıllıca kullanılan kurgu satırları neşeli hale dönüştürüyor.
-Ya beş yüz sene önce yaşasaydım ve sıra arkadaşım Andy’nin yerine yanımda Leonardo Da Vinci olsaydı? O benim portremi çizer miydi? Bu tabloya Kehribar Saçlı Mona Lisa ismini verirmiydi? Tüm bunları düşünürken gülümseyip kafasını kitabın üstüne koymasıyla başlıyor her şey ve rüyalar aleminde sanatın öyküsünde devam ediyor. Çocuğa sanatın değerlerini yaptığı rüya yolculuğunda eğlenceli bir şekilde anlatılıyor. Daha güzeli olamazdı diye düşünüyorum. Malkovych gibi değerli yazarların giderek çoğalmasını diliyorum. Çocuğa farkındalık yaratıp öğretmesi gerekenleri sanat eserleriyle tanıtmasını harika buluyorum.
“Her dakika başka bir resmin içindeyim!” diyor Lisa. Botticelli’nin tablolarının anlamını kavrıyor, fark ediyor. Resim de hareketi tanıtıyor, anlamasını sağlıyor.
Kanatlar onu Salvador Dali’ye taşıyor. Rüyalarının onu çok yorduğunu öğreniyor. Her tablo başka bir rüya. Bu rüyada kendini cennete hissediyor. Finalinde kendisini rüyadan uyandıran Andy’nin telefonu onu çok mutlu ediyor. Sanırım artık bazı şeylerin farkında ve Andy’i af ediyor. Bize de şapka çıkartmak kalıyor.
Kitap hakkında her şeyi açıklamak istemiyorum ama kitabın son kapağında Lisa’nın hayal ettiği resimlerinin sanatçı listeleri verilmiş, çok akıllıca olmuş. Araştırmacı arkadaşlarımız için iyi bir yol gösterici.
Bu prestijli eseri ve yazarı çocuklarımıza tanıtan Alfa Yayın ailesinin Büyülü Fener yayınlarına teşekkür ediyorum. Kapağı, resimleri ve çevirisi çok güzel olmuş. Kusursuz. O kadar güzel ki galiba bir kere daha okuyacağım…
- Lisa ve Rüyaları – Ivan Malkovych
- Büyülü Fener Yayınları – Çocuk Kitapları Dizisi
- 32 Sayfa
- Çeviri: Nazlı Saltan