Jack London, 12 Ocak 1876 yılında San Francisco’da dünyaya geldi. Annesi Flora Wellman müzik öğretmeni, babası (tahminen) William Chaney ise astrologdu. Bazı kaynaklarda Flora Wellman’ ın intihar girişiminde bulunduğu, sonrasında ise ruhsal problemler yaşadığından dolayı doğumdan sonra Jack’ in bakımını Virginia Prentiss yaptığı yer almakta. Virginia Prentiss, Jack London’ ın hayatındaki anne imgesi olduğu bilinmektedir.
Klişe olacak ancak Jack London’ ın hayatı maceralarla dolu. Birçok akımla ve düşünceyle ismi geçmektedir. 1880’li yıllarda Oakland Yerel kütüphanesi; edebiyatın hayatında bir figür oluşturmuştur. 1890’lı yılların başında zor çalışma koşullarında fabrikalarda çalışmıştır. 1890’lı yıllarının ortasında ise içinde bulunduğu serserilik hayatı, 30 günlük hapis cezasını da beraberinde getirmiştir. Hapis cezasından sonra lise eğitimini tamamlamış ancak sonrasında uzun uğraşlarla girdiği Berkeley Üniversitesi’ndeki eğitimini 1897’de yarım bırakmış. Yazar kimliğinden önce atıldığı altın avcılığı, bu avın getirdiği iskorbüt hastalığı ve Oukland’ı sosyalist düşüncelerle terk edişinin aralarında ise kısa zamanlar vardır.
1898’de Oukland’a dönmüştür. Yazdıklarını yayınlatma ve bu yolla para kazanmayı amaç edinmiş ve bu amaca zorda olsa ulaşmıştır.
1916 yılında ki ölümüne kadar 50’den fazla eser yaratmış. Bu tartışmalı hayat birçok biyografi yazarına konu olmuş. Jack London’ın en önemli eserlerinden olan Martin Eden’ de ise kendisini çok iyi bir şekilde tasvir etmiş.
1898’de Oukland’ a dönmüştür. Yazdıklarını yayımlatma ve bu yolla para kazanmayı amaçlamıştır ve bu amaca zorda olsa ulaşmıştır. 1916 yılında ki ölümüne kadar 50’den fazla eser yaratmıştır. Bu tartışmalı hayat birçok biyografi yazarına konu olmuştur. Jack London’ın en önemli eserlerinden olan Martin Eden’ de ise kendisini çok iyi bir şekilde tasvir etmiştir.
Jack London 1910 yılında satın alıp yerleştiği çiftlik yaşantısından sonra şöyle bir açıklama yapmış. “Bana ait olan Beauty Ranchten başka bir amaç için yazmam. Muhteşem mülküme bir ya da iki dönüm eklemek dışında bir amaçla kitap yazmam.” Bu sözünden de anlaşılacağı gibi 1910’ dan sonra yazdığı eserler genelde ticari olarak kaleme alındığı düşünülmekte. Birçok eleştirmen tarafından ise Jack London’ ın o yıldan sonra kaleme aldığı eserlerde çaba göstermediği belirtilmektedir.
Cinayet Şirketi, Jack London’ ın eserleri arasındaki en ilginç yerlerden birine sahip. Jack London’ ın konu bulmakta güçlük çektiği bilinen bir gerçek. 1910’lu yılların başında Sinclair Lewis’ den bir hikaye fikri satın almış ve bu fikirle aynı yıl Cinayet Şirketi’nin ilk 20000 kelimesini yazmıştır. Daha sonra kitabı bitirmenin mantıklı bir yolunu bulamadığını söylemiştir ve maalesef kitabı tamamlamayarak hayatını kaybetmiştir.
Amerikalı 30’dan fazla roman ve kısa öykü yazarı olan Robert L. Fish, bitmemiş el yazmalarına ve Jack London’ ın ikinci eşi Charmian London tarafından yapılan bitiş taslağıyla kitabı tamamlamış. Eser 1963 yılında yayımlanmıştır.
Etki yaratılmak istenen yerde oluşmakta ve hikâyeyle birlikte hareket edilmekte. Ancak Jack London’ ın diğer eserleriyle mukayese edildiğinde bu eserin bütünleştirici etkisi sorgulanmalıdır.
Ahlak nedir? Doğruluk nedir? Ne pahasına bu kavramlar korunabilir? Başlıca bu sorular olmak üzere geleneksel yaklaşımlarınızı sonuna kadar sorgulatacak bir eser ortaya çıkmış. Ivan Dragomilof önderliğinde kurulan şirket; adalet anlayışını tahmin edilenin aksine yorumlayarak, şirketin her bir ferdi tarafından ince bir süzgeçten geçirerek uygulamakta ancak ne kadar ustaca kurgulanmış bir yapıda olsa farklı bir açıdan köşeye sıkıştırılabilir mi?
“Ama saplantı derecesine fikirlerine bağlı olduklarını görmüyor musun? Sıradan insan yaşamını hesaba katmıyorlar ki. Söz, konusu yaşam kendi yaşamları olsa bile. Düşüncenin tutsağı olmuşlar. Fikirler evreninde yaşamaktalar.”
Düşüncenin anayasa kabul edildiği bir yapıda, doğruluğu bulmanın güçlüğünü hissettirmekte. Herhangi bir düşünce ya da doğruluk çıkış noktası olmadan kabul edilenlerin şirket bahsini bile açmamaktadır.
Burada hakim olan düşüncedir, ve doğrudur.
- Cinayet Şirketi – Jack London
- Oda Yayınları – Roman
- 192 sayfa
- Çeviri: A.Eran