Dr. Louann Brizendine’in yazdığı “Orta Yaş ve Sonrasında Kadın Beyni”, kadınlarda orta yaşı, bir “kriz” meselesi olmaktan çıkarıp “yenilenme” olarak gören ve kadınların bu dönemde tüm potansiyellerini gerçekleştirmeleri için onlara ilham veren bir kitap.
Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Berkeley Kaliforniya Üniversitesi nörobiyoloji bölümünde mezun olan Dr. Louann Brizendine, Kaliforniya Üniversitesi Lynne & Marc Benioff kürsüsü daimi kürsüsünde Daimi Profesör unvanını taşıyor ve aynı zamanda da Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapıyor. Dr. Brizendine ayrıca, hormonal sebeplerle duygudurum, enerji, konsantrasyon, kaygı, cinsel fonksiyonlar gibi konularda sorunlar yaşayan, her yaştan kadının tedavi edildiği “Kadınlar ve Genç Kızlar için Duygudurum ve Hormon Kliniği’nin (Women’s and Teen Girl’s Mood and Hormone Clinic) kurucusu. Bu merkezde aynı dertlerden mustarip birçok kadının iyileşmesini sağlayan Brizendine’in ilk kitabı “Kadın Beyni”, yayımlandığı zaman büyük ilgi görmüş, uzun süre çok satanlar listesinde kalmış ve 21 dile çevrilmişti. 2010 yılında yazdığı “Erkek Beyni” ile de yine okuyucudan yoğun ilgi görmüştü. Dr. Louann Brizendine, şimdi de Say Yayınları’ndan, Ilgın Yıldız çevirisiyle yayımlanan “Orta Yaş ve Sonrasında Kadın Beyni” kitabıyla karşımızda. Kadınlarda orta yaşı, bir “kriz” meselesi olmaktan çıkarıp “yenilenme” olarak gören ve kadınların bu dönemde tüm potansiyellerini gerçekleştirmeleri için onlara ilham veren kitap, “malum” dönem için uygulaması kolay, bilimsel verilere dayanan bir yol haritası çiziyor.
Öncelikle dış etkenler nedeniyle kadınların hayatını cehenneme çeviren menopoz öncesi ve menopoz dönemi için “sohbeti değiştirmenin yolunun doğru sözcükleri kullanmakla” başladığıyla konuya giriyor Dr. Brizendine. Bu yüzden de kadınlarda doğurganlık evresinin görevini tamamlamasıyla birlikte, beyin ve vücudun yabancı bir bölgeye adım atmasıyla başlayan perimenopoz dönemi için “Geçiş” tanımını kullanıyor. Menopozu ise, “hormonların savaş meydanında onlarca yıl geçirdikten sonra ortaya çıkan bilgelik evresi” olarak özetleyerek, bu süreci kadınların hayatının en sağlam kimlik aşamasına kavuştuğu dönem şeklinde açıklıyor. Ve menopoza da “Yükseliş” adını veriyor. Bu değişim önemli zira birçok sebepten dolayı kadınların alay konusu bile hâline geldiği bu süreçlerde kadınlar ne yapacağını tam olarak bilemiyor. Bununla ilgili olarak görüşlerini şöyle açıklıyor Brizendine: “Görülmek, duyulmak ve değer görmek hepimizin istediği, birbirimize ve sevdiklerimize vermemiz gereken şeylerdir. Bildiğim ve deneyimlediğim şeyleri, Yükseliş sırasında çıkan engelleri ve başarıları açıkça anlattım. Fakat şu an itibarıyla, ikinci yarıdaki kadınlar için gelişimsel yol işaretleri yok ve hepimizin yolumuzu bulması ve ilerlemesi için yön gösterici bu işaretleri kolektif bir çabayla oluşturmamız gerekiyor. Sizlerin yaşadığı güçlükler ve elde ettiği zaferleri de öğrenmek istiyorum. Hepsinden çok, sizin deneyiminize ve bilgeliğinize ne kadar değer verdiğimi bilmenizi istiyorum.”
On altı bölüme ayrılan kitapta, Brizendine, kadın olmanın ne anlama geldiğinden başlayıp “Yükseliş dönemine”, bu dönemde kendine yeni gerçeklikler ve bağlantılar arayan beyne, annenin, bir ilişki içindeki beynin vaziyetine, kişisel bakıma, zihnin bedene oynadığı oyunlarla devam eden ve “Yükseliş”in doruğundayken ne olup bittiğiyle sonlanan, konuya bilimsel bir perspektiften bakan değerlendirmeler sunuyor. Bu bilimsel verilerle birlikte kendi yaşamından ve deneyimlediği yaşamlardan da destek alarak bakış açısını perçinleştiriyor. “Orta Yaş ve Sonrasında Kadın Beyni”, her şeyden önce kadınların kendi cevaplarını bulmalarını sağlayan bir kitap. Bu yolda da önemli kuşkuları ve yanlış bilgeleri ayıklayan Brizendine, bunların doğrularını okurun anlayabileceği bir dille ve örneklerle anlatarak aslında gayet doğal bir sürecin kasten ya da yanlış yorumlanarak kadınlara hayatı yaşanılmaz getirilmesine tabiri caizse “Dur!” diyor.
- Orta Yaş ve Sonrasında Kadın Beyni – Dr. Louann Brizendine
- Say Yayınları – Araştırma
- 384 sayfa
- Çeviri: Ilgın Yıldız