Türkiye Yayıncılar Birliği‘nin, İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle iki yılda bir düzenlediği Türkiye Yayıncılık Kurultayı’nın sekizincisi, 26-27 Nisan 2018 tarihlerinde Yapı Kredi Kültür Sanat-Loca‘da yapılacak.
Kitapta sabit fiyat sistemini oluşturmanın ve korumanın önemi, Türkiye’de okuma kültürünün yeri, dijitalleşmenin yayıncılığa yansımaları, yayıncılıkta sansür-otosansür ve yayıncılık standartları gibi önemli konuların ve sorunların tartışılacağı kurultay, yayıncıların ve yayıncılık sektöründe çalışanların yanı sıra tüm kitapseverlerin katılımıyla gerçekleşecek.
Yayıncılık dünyasına ve kitaplara ilgi duyan herkesin katılımına açık olan 8. Türkiye Yayıncılık Kurultayı, yayıncılık sektörünü bir araya getirerek yayıncılığın temelinde yer alan konuları, sorunları, ihtiyaçları ve eğilimleri üretken bir diyalog zemininde gündeme taşımayı amaçlıyor. Yayıncılık dünyasında gelenekselleşen kurultay, alınan kararların birçoğunun hayata geçirilmesiyle, sektörün temel sorunlarının çözülmesi ve dikkat çekici bir gelişme çizgisi göstermesi anlamında önemli bir etkiye sahip.
8. Türkiye Yayıncılık Kurultayı kapsamında “Kitapta sabit fiyata neden ihtiyaç var?”, “Yayıncılık standartları ve yayıncılıkta yeni dağıtım modelleri”, “Okuma kültürünün neresindeyiz?”, “Yayıncılıkta sansür ve otosansür” ve “Dijitalleşmenin yayıncılığa yansımaları: Çarpıcı uygulamalar” başlıklı beş ayrı oturum düzenlenecek. Oturumlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, yayıncılar, eğitimciler, dijital yayıncılık uzmanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gazeteciler, konuşmacı olarak yayıncılığın gündemi üzerine bilgi ve görüşlerini aktaracaklar.
İki gün sürecek kurultaya, Hollanda Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri ve Hukuk Danışmanı Martijn David “Kitapta sabit fiyatı korumak: Hollanda deneyimi”, Nielsen Uluslararası Kitap Araştırma, Yönetici Direktörü Andre Breedt “Pazar ölçümleri yayıncılık pazarını nasıl destekler? Nielsen anlatıyor”, EDItEUR Yönetici Direktörü ve Baş Veri Mimarı Graham Bell “Yayıncılık standartları ve tedarik zinciri”, gazeteci-ekonomist Emin Çapa ise “Yeni dünyayı anlamak, yeni dünyaya hazır olmak” başlıklı konuşmalarıyla katkıda bulunacaklar.
8. TÜRKİYE YAYINCILIK KURULTAYI PROGRAMI
26 NİSAN 2018 PERŞEMBE
10.00 Açılış
Prof. Dr. Numan Kurtulmuş (T.C. Kültür ve Turizm Bakanı)
Kenan Kocatürk (Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı)
Prof. Dr. Koray Akay (İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı)
10.30 Kitapta Sabit Fiyatı Korumak: Hollanda Deneyimi
Konuk konuşmacı: Martijn David (Hollanda Yayıncılar Birliği)
11.15 Çay/kahve molası
11.30 1. Oturum: Kitapta Sabit Fiyata Neden İhtiyaç Var?
Yönetici: Kenan Kocatürk (Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı)
Konuşmacılar: Ayşe Özlem Uzun (Rekabet Kurumu), Cumhur Özdemir (Arkadaş Kitabevi), Semih Sökmen (Metis Yayınları), Cem Özyiğit (D&R)
13.00 Öğle arası
14.00 Pazar Ölçümleri Yayıncılık Pazarını Nasıl Destekler? Nielsen Anlatıyor
Konuk konuşmacı: Andre Breedt (Nielsen)
14.45 Yayıncılık Standartları ve Tedarik Zinciri
Konuk konuşmacı: Graham Bell (EDItEUR)
15.30 Çay/kahve molası
15.45 2. Oturum: Yayıncılık Standartları ve Yayıncılıkta Yeni Dağıtım Modelleri
Yönetici: Koray Seçkin (Seçkin Yayıncılık)
Konuşmacılar: Ayda Perçin (Yayın Standartları ve Derleme Şube Müdürlüğü), Mustafa Aksoy (Bulut Yayınları), MuratBahadır (Emek Dağıtım), Emel Azdemir (Punto Kitap)
Kokteyl
27 NİSAN 2018 CUMA
10.30 Yeni Dünyayı Anlamak, Yeni Dünyaya Hazır Olmak
Konuk konuşmacı: Emin Çapa (Gazeteci-Ekonomist)
11.15 Çay/kahve molası
11.30 1. Oturum: Okuma Kültürünün Neresindeyiz?
Yönetici: Gülgün Çarkoğlu (Doğan Egmont)
Konuşmacılar: Leyla Tekbulut (Bütün Çocuklar Bizim Derneği), Özge Çehreli (Kadıköy Belediyesi), Kezban Küçük (HAKE Eğitim Danışmanlık)
13.00 Öğle arası
14.00 2. Oturum: Yayıncılıkta Sansür ve Otosansür
Yönetici: Mine Soysal (Günışığı Kitaplığı)
Konuşmacılar: Fulya Alikoç (Kor Kitap), İrfan Sancı (Sel Yayıncılık), Hamide Yiğit (Araştırmacı-Yazar), Asya Çağlar (Kelime Yayınları)
15.30 Çay/kahve molası
15.45 3. Oturum: Dijitalleşmenin Yayıncılığa Yansımaları: Çarpıcı Uygulamalar
Yönetici: Mustafa Nemutlu (Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi)
Konuşmacılar: Tan Çağlayan (Çağlayan Kitabevi), Kıvanç Çınar (Informascope), Oytun Çetin (Teknolist), Berk İmamoğlu (Storytel)
17.00 Kapanış