Fotoğraf: Nazlı Erdemirel / Artfulliving
1980 doğumlu Engin Türkgeldi, Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde eğitim görmüş. Fakat sıkça görüldüğü gibi Engin Türkgeldi de hayatında çizdiği yoldan ayrı bir alana -edebiyata- gönlünü kaptırmış ki adını bir kitabın, onlarca öykünün yazarı olarak görebiliyoruz. Bir söyleşisinde kendisine tıp ve edebiyat arasındaki bağı sorulduğunda: “Hekimlik ile edebiyat arasındaki en güçlü köprü elbette insan. İnsanlarla hem beden hem de ruh düzeyinde her gün haşır neşir olan, farklı insanlık hallerine en yakından tanıklık eden mesleklerden biri hekimlik. Ne kadar profesyonel olsa da, hekim yaşadıklarından az ya da çok etkilenir, sorgular, anlamaya çalışır. İşte yolu edebiyatla kesiştiğinde de, bu soruları ve cevapları öykülerde, romanlarda aramaya başlıyor.” (Merve Koçak Kurt, Edebiyat Haber, 2017) cevabını vermiş. Gerçek sevgi çizilen yolda dahi kendine bir ev yaratıyor demek ki.
altZine, Sarnıç Öykü, Karahindiba, Mürekkepbalığı, Hayalet Gemi adlı mecralarda öykülerini yayınlayan Engin Türkgeldi, 2002 yılında altKitap tarafından ilk e-kitabı Gölgeler Ordusu‘nu çıkardı. 2017 yılında ise Can Yayınları tarafından ilk matbu kitabı Orada Bir Yerde yayımlandı. İki kitabının arasında oluşan bu boşluk fazla görülse de ikinci kitabı Orada Bir Yerde okurlarıyla buluştuğunda anlatımın ve dilin özgünlüğü tüm bu bekleyişe değmiş olduğunu gösteriyor. Bu tarzın kökenini sorgulayan bir soruya: “Bunun kendiliğinden geliştiğini söyleyebilirim çünkü Orada Bir Yerde bir proje olarak başlamadı, kendini öykü öykü büyüttü, genişletti. Dil de benzer şekilde kendiliğinden gelişti, yazdıkça kendi yolunu buldu. Elbette bazı efsanelere, söylencelere, kutsal metinlere zaman zaman referanslar verdim, dil olarak modern sözcüklerden veya ifadelerden kaçınmaya çalıştım. Öte yandan, kimi tarihi romanlarda yapıldığı gibi eski bir dili kullanmak da istemedim. Çünkü bu öykülerimi “Orada Bir Yerde” dünyasında anlatma amacımla tamamen çelişirdi. Ben mümkün olduğunca gündeliğin parazitinin olmadığı, sade bir dünya anlatarak öze odaklanmayı istedim Orada Bir Yerde‘de. ” (Merve Akıncı Almaz&Caner Almaz, Ne Okuyorum, 2017) cevabını vermiş Engin Türkgeldi.
Hayatında yürüdüğü yoldan kendine ev bulan alanların yanında, kendi evini kendi yapan öykülerin de yazarlığını üstlenen Engin Türkgeldi’yi anlattığım bu yazıyı bir okur olarak kendisini anlatan bir cümlesiyle bitirmek istedim fakat sonrasında bir söyleşisinde de okurlarına söylemek istediklerini Orada Bir Yerde kitabında yazdığı bir cümleyle bitirmeyi uygun buldum. Her daim özgün anlatımıyla akıllara yer eden Engin Türkgeldi’yi anlamak için açık cümleler, ucu açık bir dünya yolu ve birazcık düşünmek yakışırdı. Ve daima okumayı sevmek, öykülere sevinmek.
“Bir kağıt, üzerinde yazanlardan dolayı ne övünebilir, ne de utanabilir.”
Engin Türkgeldi, Neokuyorum okurları için 10 kitap tavsiyesinde bulundu. İşte o 10 kitap:
- Carlos Fonseca – Cenup (Metis Yayınları, Çeviri: Roza Hakmen)
- Kerem Eksen – Ölümden Uzak Bir Yer (Yapı Kredi Yayınları)
- Gert Hoffman – Körler Kıssası (Jaguar Kitap, Çeviri: Gül Gürtunca)
- Samantha Schweblin – Yedi Boş Ev (Can Yayınları, Çeviri: Emrah İmre)
- Sine Ergün – Kopuk (Can Yayınları)
- Bora Chung – Lanetli Tavşan (İthaki Yayınları, Çeviri: Sevda Kul)
- Mario Benedetti – Mola (Yedi Yayınları, Çeviri: Banu Karakaş)
- David Diop – Gece Tüm Kanlar Karadır (Sahi Kitap, Çeviri: Aycan Başoğlu)
- Nurhan Suerdem – Duyuyor Musun? (İletişim Yayınları)
- Şohei Ooka – Anız Ateşleri (Jaguar Kitap, Çeviri: Nilay Çalşimşek)