Birçok din, fikir ve sanat insanını derinden etkileyen René Guénon, “Modern Dünyanın Bunalımı” kitabında, eleştiri oklarını Batı’ya çevirerek, içinde bulunduğumuz Batı “kökenli” modern çağı, Doğu-Batı, modernite-gelenek, maniveyatçılık-maddecilik gibi zıt kutupları merkezine oturtarak, bildiğimiz ve yaşadığımız anlamdaki modern dünyanın çıkmazlarına odaklanıyor.
René Guénon 1886 yılında Fransa’da, Blois şehrinde doğmuş. Katolik bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Guénon, 1904 yılında matematik öğrencisi olarak Paris’teki Collége Rollin’e kayıt olmuş ve dönemin rağbet gören “néo –spiriltualiste” akımıyla ilgilenmeye başlamış. Sonrasında, bir arkadaşı vesilesiyle “bâtın ve gizli ilimler” ile uğraşan “occultiste” bir cemiyetin önde gelen isimleriyle tanışmış. 1916 yılında, matematikteki sonsuz sayı kavramını kendi özgün bakışıyla ele aldığı “Leibniz ve Sonsuz Küçüklerin Hesaplanması” teziyle üniversiteden mezun olan Guénon, doktorasını 1921 yılında Jacques Maritain’in danışmanlığında “Hindu Öğretilerinin Tetkikine Genel Giriş” teziyle yazmış fakat bu tez jüri tarafından kabul görmeyince akademik çalışmalarına son vermiş. İlk makalesi 1909 yılında birkaç arkadaşıyla beraber çıkardıkları La Gnose adlı dergide yayımlanan Guénon, 1910 yılında İsveçli ressam Abdûlhadi (John Gustaf Aguéli) ile tanışmış ve iki yıl boyuna La Gnose’ye İslâm tasavvufuyla ilgili makaleler yazmış. 1925 yılında yazar kadrosuna katıldığı Le Voile d’Isis dergisinde kalemini tamamen özgür bıraktığı yazılar yazmış. 1931 yılında arkadaşlarına Fransa’ya dönmeyeceğini söyleyerek Kahire’de kalmış ve “Şeyh Abdülvâhid Yahyâ” ismiyle yaşamaya başlamış. 1947 yılında sağlık durumu kötüleşmeye başlayan Guénon, 7 Ocak 1951’de hayata gözlerini yummuş.
Birçok din, fikir ve sanat insanını derinden etkileyen René Guénon, eserlerinde aşağı yukarı bütün dinlerden bahsetmiş ve özellikle Batı medeniyetini tüm yönleriyle tenkit etmiştir. Guénon’un Ketebe Yayınları’ndan Nabi Avcı çevirisiyle yayımlanan “Modern Dünyanın Bunalımı” kitabı da, eleştiri oklarını Batı’ya çevirerek, içinde bulunduğumuz Batı “kökenli” modern çağı, Doğu-Batı, modernite-gelenek, maniveyatçılık-maddecilik gibi zıt kutupları merkezine oturtarak, bildiğimiz ve yaşadığımız anlamdaki modern dünyanın çıkmazlarına odaklanıyor ve birçok konuyu da bu çıkmazlara dahil ederek bütünsel bir bakışla “modern buhranla” karşı karşıya geliyor. Hızla gelişen teknolojinin, kitle iletişim araçlarının yaygın ancak kötüye yönde kullanımının, çılgınlık boyutuna varan sonsuz tüketimin, iklim ve ekolojik krizin, işsizliğin, yoksulluğun kol gezdiği günümüz dünyasındaki sorulara cevaplar arayan Guênon, bu soruları masaya yatırmakla beraber, enseyi karartmaya mahal vermeden tüm bu sorunlara çözüm önerileri de getiriyor.
“Modern Dünyanın Bunalımı”nı, “Karanlık Çağ”, “Doğu-Batı Karşıtlığı”, “Bilgi ve Eylem”, “İlâhi ve Dünyevi Bilim”, “Bireycilik”, “Toplumsal Kargaşa”, “Madde Uygarlığı”, “Batı Saldırısı” ve tüm bunların sonuçlarıyla inceleyen Rene Guénon, kendi deneyimlerini günümüz dünyasının açmazlarına uyarlayarak modern bireye bu açmazlardan çıkış yolunu göstermeyi amaçlıyor.
- Modern Dünyanın Bunalımı – Rene Guenon
- Ketebe Yayınları
- 144 sayfa
- Çeviri: Nabi Avcı