Genç yazar Dilara Sarı’nın cici üslubuyla kaleme aldığı Bünyo/Çılgın Mikro Evren, kahramanımız Dilara ve kedisi Bünyo’nun sesiyle ilerliyor. Bu konuşan kedinin “Seni mikro evrene götürmemi ister misin?” sorusuyla bir anda irkilen ve çok şaşıran Dilara, cevabın peşinden gider. Kedisini takip eden kahramanımız, ayakları zemine değdiğinde irkilir. Çünkü altında hissettiği şey odamın zemini değil, ıslak, yapış yapış ve tuhaf bir yüzeydir. Tedirgin bir şekilde ayağa kalkan Dilara, dönüp yatağına bakar; ancak yatağının orada olmadığını görür. Bu arada çevresi yavaş yavaş aydınlanmaya başlar, etrafındaki şeyleri daha net görür hâle gelir. Gördüklerinin ne olduğunu tam anlayamayan, çözemeyen Dilara, kedisine “Neredeyiz biz? Burası çok kötü kokuyor, ne kadar kirli bir yer!” diye konuşur. Bünyo, hiç kimsenin beklemediği şu cevabı verir:
“Şu anda senin ağzının içindeyiz, Dilara. Bak, dişlerinin arasında akşam yediğin yemeklerin artıkları var. Yatmadan önce dişlerini neden fırçalamadın?”
“Selam Ben Eline Bulaşan Bakteriyim”
Yazarın böylesi diyalogları kurgusuna güzelce yedirmesi, kitabı şık bir anlatıya dönüştürüyor. Evet, bir kediyle yolculuğa çıkmaktan daha eğlenceli tek şey, bir kediyle mikro âleme yolculuğa çıkmak olsa gerek. Çünkü Dilara Bünyo’ya katılarak, vücudundaki minik misafirleri daha yakından tanıyor, mikroorganizmaları keşfediyor. Öyküye dönersek; bir müddet daha ağzının içinde ve dişlerinin arasında kendine bakan Dilara, yavaş yavaş vücudunun diğer yerlerini ziyaret eder.
Bu arada her anne-babanın en büyük ikazlarından biri de çocuklarının eve geldikten sonra ellerini yıkaması uyarısıdır. Şu bölümü siz de okur musunuz lütfen:
“Selamlar, ben bugün bastığın asansör düğmesinden eline bulaşan bakteriyim. Yanımdaki de sınıftan çıkarken dokunduğun kapı kolundan gelen bakteri arkadaşım. Hemen şurada, servisle gelirken oturduğun koltuktan gelen bakteriler var. Yanında ise, sınıfta dokunduğun çeşitli yüzeylerden gelen bakteriler bulunuyor. Orada, en uzağında gördüklerin ise, parkta oynarken eline bulaşan bakteriler. Küçük hanım, görünüşe göre bugün elinizi hiç yıkamamışsınız. Bu durumdan dolayı mutluyuz, çünkü senin sayende çok uygun bir yüzeyde yaşıyor ve çoğalıyoruz.”
Kişisel Bakım, Kişisel Sağlık!
Dilara gün geçtikçe kendine dikkat ediyor, sağlıklı bir yaşam sürmeye çalışıyordur. Bu arada takım olarak hareket eden bağışıklık hücreleri, virüsü çembere alıp kısa sürede yok edip, ardından vücudun farklı bölgelerine durum hakkında bilgilendirme yaparlar. Bünyo’yla beraber bağışıklık hücreleriyle tanışmak için sabırsızlanıyordur. Hemen yanlarına gider. Ve Dilara’ya karşı şu reçeteyi sıralarlar: “Son zamanlarda beslenmene dikkat ettiğini görüyoruz. Bu bizi çok güçlendiriyor. Sayende virüslere hızla müdahale edebiliyoruz. Yardımların için teşekkür ederiz.”
Özetle Bünyo/Çılgın Mikro Evren, bu ayrılmaz ikilinin gizemli bir şekilde mikro âleme gerçekleştirdikleri seyahati konu ediniyor. Bu yolculuk sayesinde, mikro organizmalar çocukların ilgisini çekecek şekilde anlatılıyor. Hijyen ve temizlik konusunun titizlikle işlendiği kitap, 6-10 yaş arası için rehber niteliğinde. İrem İnan Yılmaz’ın çizgileriyle eğlenceli bir şekle bürünen bu kurgu, çocukların kişisel bakımlarının önemi adına onlarla bir konuşma.
- Bünyo / Çılgın Mikro Evren – Dilara Sarı
- Timaş Çocuk Yayınları – 6/10 yaş
- 64 sayfa
- Çizer: İrem İnan Yılmaz