Yalın Alpay’ın yazdığı, Barış Keşoğlu’nun çizdiği “Genç Mustafa”, Mustafa Kemal Atatürk’ün, fikirlerinin yeşermesini, hem kendi hem de dünya ahvaline kafa yoran, soran sorgulayan bir liderin ilk ayak seslerini duyuran bir çizgi roman.
Yalın Alpay 1980 yılında İstanbul’da doğmuş. İstanbul Üniversitesi İktisat bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümünde yüksek lisans yapmış. İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset bölümünde de doktorasını tamamlamış. Varlık, Virgül, Radikal Kitap, İstanbul Art News, Rh Sanat, OT gibi mecralarda yazan Alpay, makaleleriyle de birçok akademik dergi ve kitapta da yer almış. Halen çeşitli televizyon ve YouTube kanalında programlar yapan Yalın Alpay’ın, Türkiye Ekonomi Tarihi, Türkiye’nin Zenginleşme Projesi: Afrika, Genç Mustafa, Her Şey Ekonomi Değil, Paylaşmasak Olmazdı, Moualla’nın Sanatı, Olaylarla Türkiye Ekonomisi, Yalanın Siyaseti, Devrim Erbil’de Öz’ün Ritmi ve Yapı(t)söküm adlı on kitabı bulunuyor. Bizim bu sayfaya konuk edeceğimiz kitabı ise, Alpay’ın 2010 yılında Karakarga Yayınları’ndan çıkan, sonrasında da dördüncü baskıya ulaşan “Genç Mustafa”. Mustafa Kemal Atatürk’ün, fikirlerinin yeşermesini, hem kendi hem de dünya ahvaline kafa yoran, soran sorgulayan bir liderin ilk ayak seslerini duyuran kitap, Barış Keşoğlu’nun çizgileriyle hayat buluyor.
Türkiye’de Atatürk hakkında iki türlü kitap yazılır, yazılmıştır. Kuvvetle muhtemel de bu iki türde yazılacaktır. Ya ilkokul birinci sınıftan üniversite bitene kadar dinlediğimiz, devletin resmi ideolojisinin iktidar fark etmeksizin önümüze koyduğu, Atatürk’ün kahramanlık hikâyeleriyle dolu, aralara onun özlü sözlerinin serpiştirildiği kitaplar karşımıza gelecektir. Ya da Yalın Alpay’ın kaleme aldığı “Genç Mustafa” gibi, fikirleri, özgürlüğe olan kayıtsız şartsız düşkünlüğü, erken yaşta edindiği liderlik vasıfları, hayat üzerine bitmek bilmeyen sorgulamalarını, inançlılığını, kararlılığını konu edinen kitaplarla Atatürk’ün hayatı ve kişiliği üzerine düşünmek, bize kalacaktır. Ancak ikinci parantez içinde yer alan kitapların, “Ancak Türkiye’de olur” diyebileceğimiz mutlak bir kaderi vardır. Atatürk’ü kafasına göre “kullanarak” onun değerini ve değerlerini ayaklarına altına alan yönetici zümre, bu ülkenin kurucusunu hâlâ bir put olarak gördüğü ve gösterdiği için, en klişe haliyle söyleyelim, Atatürk’ün “insani” tarafını konu edinen kitaplardan ve yazarlarından hoşlanmaz. İşte bu durumdan Yalın Alpay da nasibini almış.
“Genç Mustafa”yı, aslında 20 kitaplık bir biyografi dizi olarak düşünmüş Yalın Alpay. Ancak kitabın yazıldığı tarih olan 2010 Türkiye’nin mevcut durumunun başlangıç noktası olduğu için, kitapta, askeri okulda arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı “Vatan” dergisi yüzünden dayak yiyen Atatürk’e yer verdiği için dört yıl hapisle yargılanmış Alpay. Ayrıca, özellikle Kemalistler tarafından da büyük tepki çekmiş. Vaziyet böyle olunca da bu projeden vazgeçmiş ve elimizde sadece bu kitap kalmış.
Kitapta şu var, bu var meselesine hiç değinmeyeceğim. Bunun nedenlerinden ilki okurun bu kitabı keşfetmesine yardımcı olmak, ikincisi de bir “Atatürk kitabı” hakkında yazılan yazıların, kitaptan ziyade, Atatürk’ün kendisini anlatmaktan ileriye gidemiyor oluşu. Girişte yazdığım gibi “Genç Mustafa”, bir liderin doğuşuna odaklanıyor. Düşünceleri, henüz o yaşta edindiği ilkeleri, kararlılığıyla dayak yiyen, hapis yatan, sürgüne giden Mustafa da var kitap da, limonata bardağında viski soda içen Mustafa da. Gerisi ise “Genç Mustafa”da…
- Genç Mustafa – Yalın Alpay / Çiz.: Barış Keşoğlu
- Karakarga Yayınları
- 128 sayfa