Kitapları Amazon’da 100 binden fazla satan ve bu rakamla Amazon Businnes’ın on birinci sırasında yer alan Hintli yazar Som Bathla’nın son kitabı “Kutunun Dışında Düşünmek”, yaratıcı düşünmenin yollarının detaylarına inerek, nokta atışıyla çağımızın, günümüzün, ânımızın tüm sektörlerinin hizmetine sunmayı amaçlıyor.
“Yaratıcılık”, günümüzün seri üretim meslekleriyle beraber büyüyen bir sıfat. En ufak bir parlak fikir bile “yaratıcılık” tanımıyla birlikte anılıyor. Bunun olması doğal zira artık teknoloji her geçen saniye ilerlerken, bizim de hayatımıza doğrudan etki ettiği için ona ayak uydurmak için mecburen “yaratıcı” olmak durumunda kalıyoruz. Ki ayrıca bu, “kötü emeller” için kullanılmayacaksa, bazı sektörler için hiç de fena bir şey değil. Bunun dışında çok da büyük bir kapsama alanı var. En basitinden ilerlersek, bir düğmeyle evimizi kendi kendine süpüren robot süpürgeler var misal. Elektrikle çalışan otomobiller, pişip pişmediğini kontrol etmek için içine kamera yerleştirilmiş fırın benim en son gördüğüm “yaratıcı” cihazdı. İşin “tüketim bağımlılığını” geçiyorum çünkü bu muhabbete girmek yeterince gereksiz kaçıyor şu zamanda. Bir de işin sanatsal boyutu var ki bunu hâlâ çözmüş değilim. O yüzden o tarafa girip etrafın sinirlerini zıplatmadan konuya dönmek isterim.
Kitapları Amazon’da 100 binden fazla satan ve bu rakamla Amazon Businnes’ın on birinci sırasında yer alan Hintli yazar Som Bathla’nın son kitabı “Kutunun Dışında Düşünmek”, Destek Yayınları tarafından, Alara Ergin çevirisiyle yayımlandı. Eski bir şirket avukatı olan Bathla’nın buradan edindiği tecrübeleriyle kendi fikirlerini harmanladığı “Kutunun Dışında Düşünmek”, nokta atışıyla çağımızın, günümüzün, ânımızın tüm sektörlerine hizmet etmeyi amaçlıyor.
Altı bölümden oluşan kitabın giriş niyetine okunacak ilk bölümünde Bathla, kitabının temelini oluşturan “farklı açıdan bakmak”la ilgili gerçek hayattan örnekler sunarak okuru ısınmaya davet ediyor. İkinci bölümde, kitabın adını aldığı “kutu”yu, yani insan beyninin düşünsel anlamda bir fotoğrafını çeken yazar, yine düşünsel bağlamda sınırlar içinde düşünmenin, gelişimin önüne nasıl geçtiğini gözler önüne seriyor. Ayrıca beynin bilinmeyen yönlerini anlattıkları da bu bölümün önemli detayları arasında yer alıyor. Üçüncü bölümü, zihnin altyapısını kutunun dışında düşünmeye hazırlamak için gerekenler sıralanırken, dördüncü bölüm hedef odaklı düşünmenin, yaratıcılığa olan katkılarından söz ediyor. Beşinci bölümde ise Bathla, farklı açıdan düşünmeye sevk edecek etkili teknikleri okurla paylaşırken son bölüm de bu konunun detaylarına iniyor.
“Çok büyük bir şey vaat ettiğimin farkındayım ama şöyle bir durum var,” diyor Som Bathla. Ve devam ediyor:
“Kitapta söylediğim stratejileri ben icat etmedim, hepsi de dünyanın dört bir yanındaki yaratıcı düşünürlerce kullanılmış stratejiler. Bunlar, onların işine yaradıysa sizin ve benim de işimize yarayacaktır (evet, ben de sizinle aynı yolda yürüyorum).”
“Ben nasıl yaratıcı olacağım?” diyenlere de şu cevabı vererek konuyu noktalıyor:
“Her şeyi alışılagelmiş biçimde yapmaktansa farklı düşünmek ve hareket etmek isteyen herkes ama herkes yaratıcı düşünebilir.”
- Kutunun Dışında Düşünmek – Som Bathla
- Destek Yayınları – Kişisel Gelişim
- 136 sayfa
- Çeviri: Alara Ergin