1994 Adana doğumlu Baran Güzel, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi‘nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans eğitimini tamamlamış. Edebiyatla tanışma yolculuğunu anlattığı bir sohbette:
“Lise çağındaki gençlerin ülkücü olduğu bir lisede okudum. Bu yüzden kendimi hep çekme durumunda kaldım. Kendimi çok yalnız hissettim o okuduğum okulda. Kitaplara sarmıştım. Sürekli kitap okuyordum, teneffüslere çıkmıyordum, öğlen aramda sıramda oturuyordum. Bir gün bir kitap okudum. Gerçekten hayatım değişti diyebilirim. Ama bu kitabın iyiliği ile ilgili değil de kitabın içindeki bir not ile ilgiliydi. Kitabın başında bir site adresi vardı ve altında ‘Sadece gören gözler girebilir’ yazıyordu. Ben o siteyi merak edip girdim. Orada bir sürü gencin üretimlerini yüklediği ve herkesin birbirinin öyküsünü okuyup yorumladığı, düzelttiği bir mecra olduğunu gördüm. O zamana kadar yazım kurallarından bile bihaberdim. Hiçbir şey yazmamıştım. Sonra dedim ki ‘Ben de bir şey yazabilirim.’ Bir gün, bir gece bir öykü yazdım. Bu öyküde akrabalarımdan duyduğum bir cin hikâyesiydi. O zamanlar aklım sadece onlara çalışıyordu. Onu yazdım gönderdim ve bir sürü yorum geldi altına. ‘Öyle yazılmaz, böyle yazılır. Daha de’yi da’yı ayırmayı bilmiyorsun. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılır.’ Böyle altına herkes yorumlar yapmaya başladı ve ben devam ettim o günden itibaren yazmaya.” (yeni1mecra, 2021)
Öyküleri Notos, Kafkaokur, Öykülem, Öykü Gazetesi, Sözcükler gibi bir çok mecrada yayınlanmış olan Baran Güzel, ilk olarak 2017 yılında Dedalus Yayınları‘ndan çıkan Parçalar adlı kitabı hazırladı. Bu kitap kendi anlatımıyla Ferit Edgü’nün tamamlanmamış öykülerinin günümüz yazarları tarafından tamamlanması ile oluşturulan bir kayıp parçayı bulma kitabı adeta. Parçalar kitabının günümüze neler kattığı sorulduğunda Baran Güzel:
“Ben Parçalar’ı, günümüz yazarlarının 50 Kuşağı’nın simge isimlerinden biriyle buluşması, olarak görüyorum. Ferit Edgü’nün bıraktığı bir miras var, bu mirasın en iyi şekilde hakkını vermeye çalıştık. Başarılı olduğumuzu, Parçalar’ın geleceğe kalacağını; başka yaratıcı çalışmalara ilham vereceğini düşünüyorum.” (Post Öykü, 2017)
2020 yılında Everest Yayınları‘ndan Her Kötü Geceden Sonra adlı öykü kitabı yayımlandı. Şimdilerde ise 2020’nin sonlarında kurduğu Holden Kitap‘ta benzersiz kitapların peşinde koşuyor ve onları okurlarına kavuşturmayı hedefliyor.
“Benim aklımda hep sevdiğim yazarların, şairlerin kitaplarını yayınlamak vardı ama hiçbir zaman bunun için yeterli sermayeye sahip olamayacaktım. İşte Holden, bu hayalimi gerçekleştirmemi sağlayacak bu sistem sayesinde ortaya çıktı. İsmi Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın anlatıcısı Holden Caulfield’dan geliyor. Logomuz da onun meşhur avcı şapkası.” (Ne Okuyorum, 2021)
Baran Güzel, bu işin hem mutfağında hem tezgahında bulununca onun okuma listesine misafir olmak istedim. Bizi kırmadı ve Ne Okuyorum’a okuduğu ve beğendiği kitapları sıraladı. İşte Baran Güzel’in dünyasına adını yazdıran kitaplar!
Baran Güzel, Neokuyorum okurları için 10 kitap tavsiyesinde bulundu. İşte o 10 kitap:
- John Williams – Stoner (Yapı Kredi Yayınları, Çeviri: Özlem Güçlü)
- Gerald Murnane – Düzlükler (Harfa Yayınları, Çeviri: Roza Hakmen)
- Damon Galgut – Vaat (Deli Dolu Yayınları, Çeviri: Hasan Can Utku)
- Kazuo Ishiguro – Günden Kalanlar (Yapı Kredi Yayınları, Çeviri: Şebnem Susam)
- Ocean Vuong – Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz (Harfa Yayınları, Çeviri: Deniz Koç)
- Erich Maria Remarque – Dönüş Yolu (Yeni Zamanlar Sahaf, Çeviri: Burhan Arpad)
- Daniel Mason – Kış Askeri (Holden Kitap, Çeviri: Seda Çıngay Mellor)
- Venus Khoury-Ghata – Marina Tsvetayeva ya da Alabuga’da Ölmek (Yapı Kredi Yayınları, Çeviri: Ayşenaz Cengiz)
- Annie Ernaux – Seneler (Can Yayınları, Çeviri: Siren İdemen)
- Kerem Eksen – Ölümden Uzak Bir Yer (Yapı Kredi Yayınları)