Kimi yazarlar vardır; size uzun zamandır görmediğiniz çocukluk arkadaşınız gibi hissettirir. Okumaya başladığınızda biraz endişe taşırsınız, “Acaba bana hala aynı sıcaklığı hissettirecek mi?” diye ve sayfalarda ilerlerken birden kendinizi eskisinden de samimi bulursunuz. Mahir Ünsal Eriş işte bana tıpkı böyle hissettirir. Ben ilk olarak “Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde” isimli ilk öykü kitabıyla tanıdım kendisini, sonra “Dünya Bu Kadar” adlı romanı ile devam ettim.
En son okuduğum ve bahsetmek istediğim “Olduğu Kadar Güzeldik” isimli kitap, sekiz öyküden oluşuyor. Yazarın betimleme dili öyle etkiliyor ki beni, kendimi sık sık öykülerin arka planında geçen mekânlarda, karakterleri seyrederken buluyorum. Kâh Bandırma’da, Biga’da, Erdek’te; taşranın naif atmosferinde; kâh Ankara’da, yaşadığım şehrin izlerini satırlarda takip ediyorum. Cebeci’de, Sakarya Caddesi’nde bir tur atıyorum; Erdek’te deniz kıyısında bir çay bahçesinin aileye mahsus olmayan kısmında demli bir bardak çay içiyorum kahramanın peşi sıra giderek. Mekân betimlemeleri kadar karakterler de gerçek yaşamdan fırlamış gibi, içimizden hepsi, ama azıcık da sıra dışı zaman zaman; Boşnak teyze Şazika, öylesine katıldığı bir düğünde herkes tarafından Almanya’dan gelen akraba Feridun zannedilen adam, randevuevine yıllarını vermiş emektar Kız Fikret, hele de aklını yitirmiş eski devrimci şair Mavi Haydar yalnızca birkaçı. Kimi zaman çocukluğuma dönüyorum, küçükken hissettiğim duyguları yazarın hala hatırlayıp satırlara dökmesi imrendiriyor beni. “Nasıl da unutmamış acaba?” diye düşünüyorum, ama yazarlık biraz da geçmişte kalanları bir arkeolog titizliğiyle saklandıkları yerden çıkarmayı gerektirmiyor mu zaten?
Öykü yazmak güç bir iş; kişiyi birkaç satırda atmosferin içine almalı ve ilgisini canlı tutmayı başarıp, çözüm kısmında da unutamayacağı bir son yaşatmalısın okura. Bence Eriş, bu işi oldukça güzel yapıyor ve bana da bir an önce yeni bir kitap çıkarmasını dört gözle beklemek kalıyor!
Olduğu Kadar Güzeldik
Yazar: Mahir Ünsal Eriş
Yayınevi: İletişim Yayınları
Editör: Levent Cantek
Sayfa Sayısı: 128
Basım Yılı: 2013